Szabadidő

Alig hat a válság a karácsonyi üzletre Bécsben

Nem sújtja különösebben a gazdasági válság a karácsonyi üzletet az osztrák fővárosban. Kevesebb, de drágább ajándékokat vásárolnak a bécsiek - nagyjából ugyanakkora összértékben.

„Idén is elégedettek lehetnek a karácsonyi üzlettel a bécsi kereskedők” – véli Brigitte Jank, a bécsi gazdasági kamara, a Wiener Wirtschaftskammer elnöke. A KMU Forschung Austria fogyasztói felmérése szerint ugyanis az ünnep alkalmából – akárcsak tavaly – 1,2 millió bécsi polgár vásárol ajándékot szeretteinek.

Minden bécsi átlagosan hét ajándékot helyez majd a karácsonyfa alá összesen 350 euró értékben – szemben a tavalyi nyolc csomaggal, amelyek összértéke 360 euró volt.

A felmérés szerint a gazdasági helyzet alig van hatással a bécsiek vásárlási kedvére: háromnegyedük vélekedik úgy, hogy a válság nem befolyásolja a karácsonyi kiadásaikat. A megkérdezettek 11%-a idén mindenesetre több időt fordít az árak összehasonlítására.

A másik változás, hogy idén sokan halasztják későbbre az ajándékok beszerzését. 2006 óta ugyanis folyamatosan egyre korábbra tolódott az ajándékvásárlás ideje: 2008-ban például a megkérdezettek 19%-a már november közepén megvette az ajándékok nagy részét. Idén ezt csak 11% tervezi.

A bécsiek egyharmada idén csak december második felében veszi majd meg az ajándékokat; míg a megkérdezettek 2%-a még a karácsony utáni akciókat is megvárja a beszerzésekkel.

Az ajándékok nagy részét egyébként december folyamán, hagyományos boltokban vásárolja meg a bécsiek nagy része – az internetes kereskedelem, akárcsak korábban, csupán 5%-kal részesedik a karácsonyi bizniszből.

A tipikus korai vásárló egyébként nő, és az idősebb korosztályhoz tartozik, viszont az átlagosnál többet – 460 eurót – költ ajándékokra. A bevásárlást az utolsó pillanatra hagyók főleg fiatal férfiak, akik sokkal szűkmarkúbbak szeretteikkel, és csupán 290 eurót szánnak ajándékokra.

A tipikus karácsonyi ajándék egyébként továbbra is a könyv, míg a 2. helyen az ajándékutalványok állnak, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Idén először ajándékoznak többen ajándékutalványt, mint ruházati cikket. Kedvelt ajándék még a bécsiek körében a kozmetikum, a játék, az ékszer és a készpénz.

A karácsonyi költségvetés több mint egyharmadát – 36%-át – a bécsiek is a gyerekekre költik, míg a házastársra, partnerre 18%, a szülőkre pedig 16% jut.

A vásárlásra ösztönző leárazások idén is hat héttel Szenteste előtt kezdődnek, és a gazdasági kamara is indít egy nyereményjátékot, hogy vásárlásra buzdítsa a bécsieket.

Az év egyik legjelentősebb ünnepe egyébként összesen 340 millió eurós forgalmat jelent az osztrák főváros kereskedelme számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top