Szabadidő

Bárok és borozók a hegyekben – Mi az az aprés-ski?

Nincs is jobb annál, mint egy kellemesen fárasztó, téli mókákkal töltött nap után beülni egy hangulatos bárba, és a kandallóban ropogó tűz mellett átadni magunkat a kulináris élvezeteknek. Ausztria hegyvidékein mindez lehetséges!
Mi is az az après ski?
Gyakorlatilag bármi, amit a síelés után teszünk. A legnépszerűbb tevékenység természetesen beülni egy hüttébe, és meginni egy forró alkoholos italt, de idetartozik a szaunázás, a különféle wellness-szolgáltatások vagy a fürdőzés is.

Après-ski és relaxáció

Önmagáért beszél, hogy Ausztria hegyvidékein az après-ski mulatságok már a síelés közben kezdetüket veszik: a közvetlenül a sípályák mellett található számtalan alpesi kunyhónak túl nagy a vonzereje ahhoz, hogy minden alkalommal csak úgy elsíeljünk mellettük. Ráadásul a tervezett après-ski mulatság gyakran egész estés „relaxációs programmá” változik.

Az olyan kultusznak számító italok, mint a Jagee tee, számos konkurenst kaptak: Ischglben például a Hotel Romantica „pezsgőkunyhójában” nemes gyöngyöző italok várják a vendégeket, ezzel szemben a tiroli Serfausban, az 1900 méter magasan fekvő üvegbárban a nehéz sícipőket puha papucsra válthatjuk, hogy a kandalló körül elhelyezett bőrkanapékon vagy az exkluzív éttermi részen kényelmesen elhelyezkedjünk, miközben egy forró teát vagy egy pohár vörösbort kortyolgatunk.

Hotel Romantica - ideális helyszín egy kis lazításhoz
Hotel Romantica – ideális helyszín egy kis lazításhoz

Hangulatos alpesi menedékházak

Autentikusabb élmények várják az üdülővendégeket a tradicionális síkunyhókban, amelyek továbbra is inkább a hangulatra, mint az eleganciára fordítanak gondot. Egy régi hegymászóhagyomány szerint a fák határa felett már mindenki tegeződik egymással, az alpesi menedékházakban pedig oldott, közvetlen hangulattal találkozhatnak a betérők. Itt szívesen közelebb ülnek egymáshoz az emberek, hogy szorítsanak egy kis helyet az újonnan érkezőknek, és természetes dolognak számít néhány szót váltani a másikkal, még ha nem is ismerősről van szó, hiszen egy dolog egészen biztosan összeköti az itt lévőket: a jókedv egy tökéletesre sikeredett, élményekben gazdag sínap végén, amelyet tovább fokoz a kulináris élményekre való kilátás. Amikor a kunyhó levegője megtelik a házi készítésű finomságok ínycsiklandozó illatával, mindenkinek összefut a nyál a szájában. A vendégek nagy része itt ismerkedik meg először olyan regionális specialitásokkal, mint a parasztfánk vagy a kasnocken (sajtos galuska).

Bárok és borozók a hegyekben - mi az az aprés ski?


Kulináris specialitások

A legtöbb alpesi kunyhónak saját specialitásai vannak, amelyek miatt a vendégek újra és újra felkeresik őket. A mariazelli Bürgeralpén található Edelweißhüttében például a házi készítésű tepertős gombócok savanyú káposztával és a grízfelfújt eperszósszal azok a finomságok, amelyek becsábítják a síelőket a sípályától mintegy 100 méterre található idilli alpesi kunyhóba.

Bárok és borozók - aprés ski

A Hochkönigen fekvő Bründlstadlban az ízletes kasnocken – házi készítésű galuska, sajttal átsütve – hagyományőrző módon hatalmas serpenyőkben kerül az asztalra. Az ízletes fogások után jöhetnek az „emésztést elősegítő” pálinkák, így hívják ugyanis az alpesi kunyhókban az első osztályú nemes párlatokat, amelyek először intenzív gyümölcsillatot árasztanak, majd simogatva végigcsúsznak a torkon, hogy végül felmelegítsék a gyomrot és a lelket egyaránt.


Kulináris élmények a hegyekben

Ausztria joggal lehet büszke egyedülálló gasztronómiai kultúrájára, amely időközben jelentős nemzetközi elismerést váltott ki, és számtalan télisport-központban közvetlenül a sípálya mellett élvezhető és felfedezhető. Jó példa erre a Galzigban található Verwallstube, amely 2185 méter magasan található, és ezzel Ausztria legmagasabban fekvő ínyencéttermének számít. Annak ellenére, hogy az alpesi hegyvidék szívében található az étterem, mindenekelőtt a halspecialitások azok, amiknek köszönhetően a ház ismertté vált, és amik két csillagot hoztak a konyhának. Az étteremből nem kevésbé látványos a kilátás a környező fejedelmi hegycsúcsokra – vagy a szomszéd asztalra, mivel az étterem kedvelt törzshelye a hírességeknek is. Gyakran megfordul itt az énekes, Hansi Hinterseer, az egykori Forma–1-es pilóta, Gerhard Berger, vagy az évszázad szakácsa, Witzigmann is.

Forrás: www.austria.info »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top