nlc.hu
Szabadidő
Emberjogi filmfesztivál Bécsben

Emberjogi filmfesztivál Bécsben

Több mint százhúsz játék-, dokumentum és rövidfilmet mutatnak be december elején Bécsben a This Human World emberjogi filmfesztiválon. FGM, Irán, melegek és leszbikusok, 1989.

Emberjogi filmfesztivál BécsbenA fesztivál nemcsak egyfajta felsorolása az emberi jogok sárba tiprásának a világ legkülönbözőbb pontjain, hanem pozitív, reménykeltő változásokról szóló alkotásokat is bemutat.

A 2009. december 3-tól 13-ig tartó fesztivál programja öt szekciót ölel fel, központi témája pedig a változások éve, 1989. Ehhez kapcsolódik Kriza Bori Rocking the nation valamint Almási Tamás The end of the road című filmje.

Kriza Bori 2007-es dokumentumfilmjében a nemzeti rockot játszó Romantic Violence példáján keresztül arra mutat rá, milyen gyorsan és könnyen propagálható a nacionalizmus még az olyan területeken is mint az oktatás és a média – minden társadalmi szinten.

Almási Tamás egy vidéki család életét követi nyomon. A szülők – gyermekeiket hátrahagyva – a jobb élet reményében beköltöznek a városba, hogy ott vállaljanak munkát.

A fesztiválon bemutatott, a világ legkülönbözőbb pontjairól származó alkotások egyaránt foglalkoznak Burmával és Iránnal, a női körülmetéléssel és az emberkereskedelemmel, a melegek és leszbikusok jogaival, Tibettel, az ujgurok függetlenségi harcával vagy Ausztria szomszédainak emberjogi problémáival.

A This Human World célja, hogy kísérőrendezvényei – előadások, pódiumbeszélgetések – révén új utakat és lehetőségeket tárjon fel és járjon körbe.

Részletes program: www.thishumanworld.com »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top