Szabadidő

Simpsons – húsz év után

Anyu a Playboyban, a család egy ünnepi bélyegsorozaton az Egyesült Államokban. Két évtized folyamatos siker: mi a titka a Simpson családnak?

Ma már vannak csúnyább rajzfilmfigurák is, de húsz évvel ezelőtt igazi öngyilkos vállalkozásnak tűnhetett citromsárgára pingált, kicsit sem mutatós szereplőkkel sorozatot indítani. A magyar származású Csupó Gábor stúdiója azonban nem egyszerűen megúszta a merész húzást, de trendfordítóvá vált: Homer pocakja és Lakat T. Károly-szerű frizurája, Marge torokhangja és Moe kocsmájának törzsvendégei gyökeresen újat hoztak az addigi habos-babos Disney-állatkák, snájdig hercegek és porcelán hercegnők émelyítő tökéletességéhez képest. Hát vagyok én egy Ken baba, vagy közületek bárki nyert már nemzetközi szépségversenyt? Na ugye. Sokkal inkább ismerünk magunkra a hibákkal együtt életszerű figurákban, mint a kidekázott, kicentizett tömény tökélyben.

Simpsons – húsz év után

A Simpson család meg egyenesen egy szeretetre méltó, viccesen sántikáló állatorvosi ló, begyűjtve minden olyan hibát, amelyet a hétköznapokban dühvel, elfojtással vagy agresszióval „kezelünk” – itt viszont kinevetjük, és az abszurdig pörgetett történetben végre meglátjuk, milyenek vagyunk valójában. Ugyanazt a csapást szélesítgeti a sorozat, mint amelyen a Bundy család haladt, és biztos vagyok abban, hogy Simpsonék nélkül soha nem lett volna South Park sem.

 A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba.
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/

Amikor Homer rájön, hogy a vicces retrocuccokat árusító fickó meleg, akkor pont olyan idétlen és zsigeri elutasítással reagál, mint tenné azt bármilyen hasonló konzervatív, középkorú fickó, aki eddig csak a tájékozatlanságból táplálkozó előítéleteiből indult ki – és ugyanúgy belátja, hogy nem volt oka erre, mint ahogy a való életben is az intelligensebbek eljutnak idáig. Bart iskolai balhéi, az eminens Lisa problémái és a való élettel konfrontálódó naivitása csak első pillantásra a képzelet szüleményei: valójában nagyon is életszagú, nagyon is hétköznapi mindaz, ami velük történik. Csak sárgára van festve, és kicsit el van túlozva.

Simpsons – húsz év után

Simpsonék minden abnormális megnyilvánulásukkal együtt is egy normálisabb világ követei. Otthonuk, Springfield egy-egy rész végére sosem lesz jobb vagy rosszabb hely, de adottságait tudomásul véve lakói azt mégis közösségként képesek működtetni. Sosem kérdőjelezzük meg, hogy Homer évek után is szerelmes-e még Marge-ba, sosem merül fel komolyan, hogy ne tenne meg bármit a gyerekeiért.

Az pedig egy külön, nagy piros pontot ér, ahogy a celebekkel bánik a sorozat. A nagy amerikai celebekkel, százmillió dolláros hírességekkel, milliónyi eladott albumok, Oscar-díjas filmek ünnepelt sztárjaival… – belőlük kifejezetten szimpatikus módon csinál bohócot. Nem hajlong, nem szépít, nem lesz része a retusálással dolgozó sztárgyárnak. Az itt feltűnő hírességek rajzolt másai ritkán ússzák meg kifejezetten kínos helyzetek, imázsromboló szituációk nélkül – és ez így van jól. Míg Magyarországon általában csak simogatjuk a jóval kisebb formátumú úgynevezett sztárjainkat is, míg nálunk nem is létezik a celebeket kínos helyzetbe hozó bulvár (ez az az ország, ahol még talán egyetlen valódi paparazzifotó sem készült), addig a Simpsonsban sosem a sztár PR-osa által kitalált üzenetek sulykolása okán jelenik meg egy-egy celeb citromsárga alteregója. Ha ugyanis jár a görbe tükör a hétköznapok emberének, akkor sokszorosan jár a sztárnak.

Simpsons – húsz év után

Közbevetőleg megjegyezve, Magyarország régen sokkal bátrabban rajzolta felnőttmesébe tipikus hétköznapi figuráit. Hát miről szólt Mézga Géza alakja, ha nem a panellakó kisemberről? Vagy az őt nyüstölő, akarnok Paula, aki a férfi önbecsülésének utolsó morzsáit tapossa el a komfortcipővel, hát őt se a rajzfilm kedvéért találták ki! Itt él, mindig is itt élt köztünk a lealázott férjével. És mind legalább egyszer laktunk már a mogorva Máris szomszéd mellett. De Kukori és Kotkoda is ott volt, ott is van még a falvakban – nem beszélve arról, milyen komplett rendszerkritikát fogalmazott meg annak idején szavak nélkül is Gusztáv.

Kár, hogy ma már Magyarországra szabva, kifejezetten rólunk nem készül rajzfilm. Ugyanakkor a globalizáció, az erények és hibák nemzetközi „egységesítése” folytán a Simpsons is egyre pontosabban képes leírni, kifigurázni a magyar hétköznapokat is. Megnézhetjük magunkat…

 A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba.
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top