Szabadidő

Feleségből szerető? Egyszerűen bonyolult

A könnyed vígjátékokba mostanában beleszerelmesedett Meryl Streep egy rendkívül bonyolult szerelmi sokszögben találja magát, amikor lefekszik a volt férjével, akinek azóta új élettársa van, ráadásul Streep iránt is érdeklődik egy új jelentkező. Ez így már egyszerűen bonyolult.

A romkom műfaj nagyágyújának számító Nancy Meyers már a Minden végzet nehézben is megmutatta, hogy ötven fölött sem áll meg az élet, és egy új kapcsolat bármilyen korban képes kivirágoztatni az embert. Ezután a jóval művibbre sikeredett Holiday jött a sorban, ahol minden szereplő annyira szép és annyira jólelkű volt, hogy szinte egy science fictionben éreztük magunkat. Az Egyszerűen bonyolult valahol félúton helyezkedik el a két mű között. Szereplői egyáltalán nem tökéletes emberek, teli vannak hibákkal, ráadásul nagyszerű színészek alakítják őket, mégsem sikerült köréjük hiteles élethelyzeteket vagy bonyodalmakat teremteni.

Feleségből szerető? Egyszerűen bonyolult

Nem értjük, hogy Nancy Meyers forgatókönyvíróként miért tartja logikusnak, hogy egy nagycsaládos anya, aki elvált, egyedülálló, és a három gyermeke már kirepült a családi fészekből, miért akkor kezdi el egy építésszel a duplájára bővíttetni a családi házat, amikor épp egyedül marad? A film legnagyobb poénjának szánt betépős jelenet sajna túlságosan mesterkélt, hiszen abból az elcsépelt alapötletből indultak ki, hogy az idősebb emberek betépve automatikusan nagyon viccessé válnak. Hát nem. A barátnőzős, kibeszélős jelenetek egyértelmű Szex és New York áthallása pedig nem épp eredeti ötlet.

Megnézem
Összes kép (1)

A kiváló színészeknek hála azonban a történet érzelmi oldala végig hitelesen működik. Meryl Streep a kisujjából rázza ki a pár éve egyedül élő háziasszony szerepét, és megértjük, hogy miért csábul el tíz év után a volt férje közelében. Alec Baldwin a sok kiló feleslegével együtt mostanra érett igazán jó színésszé. Talán az ő labilis, két nő közt őrlődő figurája a film legnagyobb húzása, ugyanis vele ellentétben Steve Martinnak egy meglehetősen sótlan és unalmas alakot kell játszania, ami sosem hálás feladat. A legszerethetőbb szereplő azonban kétségtelenül az Office sorozatból ismert John Krasinski, aki egy fontos mellékszerepben a film legjobb poénjaiért felelős, ráadásul ő képviseli itt a nézők józan, enyhén kívülálló álláspontját.

Nancy Meyers egy rózsaszín, boldog és gazdag álomvilágban próbált valódi konfliktushelyzeteket, igazi problémákat ábrázolni, de sajnos a két dolog nehezen fér össze. Szerencséjére a színészválogatáshoz nagyon ért, Streep és Baldwin rutinos párosa pedig olyan természetességgel és bájjal oldja meg feladatát, hogy hajlamosak vagyunk megbocsátani a forgatókönyv és a rendező összes hibáját. Az Egyszerűen bonyolult igazi karácsonyi film, mivel ilyenkor hajlamosak vagyunk elsiklani az efféle hibák felett, és csak a jóra emlékezni. A mértéktartó és okos befejezésért azért a rendezőnő vállát is megveregethetjük.

 Meryl Streep, a komika

Többnyire karakteres, erős nőket vagy vérbeli hárpiákat játszott többnyire komoly drámákban, mostanában azonban előnyben részesíti, ha megvillanthatja komikusi vénáját. Nézzük Meryl Streep legjobb vígjátéki alakításait.

Féltékenység (1986)

Egy romantikus vígjáték, amelyben Meryl Streep és Jack Nicholson a főszereplők. Ezt feltétlenül látni kell! Streep lenyűgöző a háziasszony szerepében: terhesen rájön, hogy korábban nőcsábász férje mellette ismét csajozni kezdett. A rendezői székben a komédiák terepén (Madárfészek) is magabiztos Mike Nichols ült.

Jól áll neki a halál (1992)

Madeline Ashton ragyogó sztár és tehetséges színésznő, de az öregedéssel neki is meggyűlik a baja. Egy csodaszerrel örök életre tesz szert, de a testi sérülések szép lassan mégis csúfítani kezdik. Robert Zemeckis fantasybe oltott fekete komédiájában Streep szenzációsan vicces párharcot folytat Goldie Hawnnal a plasztikai sebész Bruce Willis kegyeiért.

Az ördög Pradát visel (2006)

Az ördögi szerepekben rutinos színésznő ezúttal egy női divatmagazin ördögi főszerkesztőjének bőrébe bújt, és ugyan Anne Hathaway mellett csak mellékszerephez jutott, mégis elvitte előle a pálmát. Legjobb női mellékszereplőként az alakításáért Oscarra jelölték.

Mamma Mia! (2008)

A tavalyi nyár abszolút feel good mozija nemcsak a megunhatatlan ABBA-slágerek miatt lett annyira népszerű, hanem azért is, mert Meryl Streep a többi színésszel együtt féktelenül komédiázhatott egyet az álomszép, egzotikus környezetben, jókedvük pedig a vászonról is átsütött.

Julie & Julia – Két nő, egy recept (2009)

Julia Child az USA legnépszerűbb tévés szakácsnője volt évtizedeken át, nagyon jellegzetes hanghordozással és gesztikulációval. Meryl Streep a bőrébe bújva teljesen a magáévá tette a figurát, és az év egyik legszerethetőbb mozijában mutatta be egy nő önmegvalósítási folyamatát a házasság után.
Kritika »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top