Szabadidő

Kihagyhatatlan látnivalók Rómában

Róma az a város, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való látványosságot vagy elfoglaltságot: számtalan műemlék, múzeum, étterem, bár, divatüzlet várja az idelátogatókat.

Róma az európai kultúra bölcsője, ahol egyszerre vannak jelen az ókor, a reneszánsz és a barokk kor építészetének és képzőművészetének remekművei. Ebben a városban bárhol is ásnak le egy építkezés során, biztosan előkerül valamilyen rendkívüli műalkotás. Az olasz főváros egyaránt vonzza a mediterrán hangulat után vágyakozókat és a gasztronómiai élvezeteket keresőket. Ráadásul a város szívében található a katolikus világ központja, a Vatikán.
Lehetetlen azonban Rómát pusztán kincsei és látnivalói alapján jellemezni. Ami Rómát igazán Rómává teszi – az őrült forgalom, a bárok körüli esti zsongás, a jól öltözött, napbarnított arcú helybéliek magabiztos mosolya –, azt csak helyben tapasztalhatjuk meg. Sosem késő nekiindulni, hiszen tudjuk, minden út…

 Látnivalók

A Tiberis folyó (Tevere) két partján elterülő város mértani közepe a Piazza Venezia tér, amelynek déli oldalát Róma legtöbbet vitatott épülete, a valószínűtlenül nagy méretű Viktor Emánuel-emléképület (látogatható kedd–vasárnap: 10.00–16.00, ingyenesen) foglalja el.

Az építmény közelében, Róma hét dombjának leghíresebbjén, a Capitolium dombon a gazdag ókori gyűjteménnyel rendelkező Capitoliumi Múzeumok (nyitva kedd–vasárnap: 9.00–20.00, 6,50 €) épületegyüttesét és a csodaszép, reneszánsz kori Piazza del Campidoglio teret találjuk.

A Capitoliumi Múzeumok gyűjteménye az egymással szemben álló Palazzo dei Conservatori és a Palazzo Nuovo palotában található
A Capitoliumi Múzeumok gyűjteménye az egymással szemben álló
Palazzo dei Conservatori és a Palazzo Nuovo palotában található

Az előbbiben ókori római, görög és egyiptomi szobrok és bronztárgyak páratlan gyűjteményét, valamint 16–18. századi kárpitokat és festményeket, többek közt Caravaggio- és Tiziano-képeket láthatunk. Az utóbbiban lenyűgöző ókori márványszobrokat tekinthetünk meg.

A dombtól keletre és délre helyezkedik el Róma ókori köztere, a Forum Romanum (látogatható mindennap 9.00 órától sötétedésig, Forum: ingyenes, Palatinus: 14,20 € – a jegy a Colosseumba is érvényes), a monumentális Colosseum, valamint a Palatinus domb gondosan feltárt ókori templomokkal, oszlopfőkkel és középületek maradványaival teli romkertje.

 

A Colosseum Róma legismertebb jelképe
A Colosseum Róma legismertebb jelképe

 

A Piazza Veneziából északi irányba kiinduló Via del Corso sugárút mentén sorakoznak Róma legelegánsabb üzletei. Az út a Piazza del Popolo térbe torkollik, amelynek szomszédságából, a Pincio-domb parkjából pazar kilátás nyílik a városra. Az úttól keletre eső városrészben találjuk Róma két népszerű látnivalóját, a Trevi-kutat, valamint a megfáradt turisták kedvenc pihenőhelyét, a Spanyol lépcsőt.

A Trevi-kutat Anita Ekberg a La Dolce Vita című filmben nyújtott alakítása tette világszerte ismertté.
A Trevi-kutat Anita Ekbergnek a La Dolce Vita című filmben nyújtott alakítása
tette világszerte ismertté

A Via del Corso nyugati oldalán elterülő Navona városrész központja a hosszúkás Piazza Navona tér, amely impozáns épületeivel és barokk szökőkútjaival ejti ámulatba az odalátogatókat. Környékén számtalan érdekes templom és palota látható, egyebek mellett a város legjobb állapotban fennmaradt római kori épülete, a Pantheon (látogatható hétfő–szombat: 8.30–19.30, vasárnap: 9.00–18.00, ingyenesen). Róma mindennapi életéből valósághű ízelítőt leginkább kissé délebbre, a Campo de’ Fiori vásártéren kaphatunk.

Rómát látni – és mindig visszavágyni

Északra, a Tiberis túlsó partján, az Angyal híd lábánál az Angyalvár fogad. Innen a Mussolini idejében épült, nagyszabású Via della Conciliazione sugárút vezet a Vatikánba (a Vatikáni Múzeum nyitva hétfő–szombat: 9.00–18.00, 14 €), a Szent Péter-bazilikához (látogatható mindennap, április–szeptember: 7.00–19.00, október–március: 7.00–18.30, ingyenes; kupola mindennap, április–szeptember: 8.00–18.00, október–március: 8.00–17.00, 7 €, belépés csak fedett vállal és térddel).

Városnézés hajón - távolban az Angyalvár
Városnézés hajón – távolban az Angyalvár

Szintén a Tiberis folyó bal partján, de a központtól délre terül el a Trastevere városrész, a római művész- és bohémvilág központja. A negyed kissé kiesik a hagyományos látnivalókat kereső utazók látószögéből, noha számtalan hangulatos kávézóval és étteremmel büszkélkedhet.

 Szállástippek

A legolcsóbb szálláshelyek a pályaudvar közelében helyezkednek el, de ezek között csak elvétve akad egy-egy igazán jó. Az óváros déli részén számos kitűnő, középkategóriás szállodát találunk. A legszínvonalasabb és egyben legdrágább szálláslehetőségek a Spanyol lépcső közelében kínálkoznak. Általában elmondható, hogy a szállodaárak Rómában jóval magasabbak, mint más olasz városokban.

A legdrágább szállásokat a Spanyol lépcső közelében találjuk.
A legdrágább szállásokat a Spanyol lépcső közelében találjuk

Hotel Art by the Spanish Steps – Via Margutta 56., tel.: (06) 328 711 – €€€
A stílusos és modern Hotel Art minden részletében egyéni kíván lenni: az egyes emeletek folyosói például különböző élénk színekben pompáznak.
Campo de’ Fiori – Via del Biscione 6., tel.: (06) 6880 6865 – €€€–€€
Klasszikus, középkategóriás szálloda, remek helyen és szép kilátással. A szálloda környékbeli apartmanok kiadásával is foglalkozik.
Hotel Navona – Via dei Sediari 8., tel.: (06) 686 4203 – €€
A Piazza Navonától egy kőhajításnyira fekvő szálloda kínálja az egyik legjobb szálláslehetőséget a környéken. A szobák egyszerűek, de a szálloda központi fekvése mindenért kárpótol.

 Evés-ivás

A legjobb éttermeket a Campo de’ Fiori tér környékén, valamint a folyó nyugati partján, a némileg olcsóbb Trastevere városrészben találjuk. A hagyományos római étel, a rigatoni all’amatriciana (kolbászos és csípős paradicsomszószos tészta) szinte bárhol kapható.

Rómát látni – és mindig visszavágyni

Il Forno di Campo de’ Fiori pékség – Campo de’ Fiori 22.
A helyben sütött, városszerte ismert pizza bianca és pizza rossa (fehér és vörös pizza) a környéken dolgozó emberek kedvenc ebédje. Délután 14.30-kor zár, vigyázzunk, nehogy lekéssük!
La Grotta – Via delle Grotte 27.
A Campo de’ Fiori tértől kissé délebbre található csendes utcácskában kiadós, hagyományos római ételeket ehetünk.
Margutta Vegetariano – Via Margutta 118.
A viszonylag kevés vegetáriánus étterem egyikét a Piazza del Popolo tér közelében találjuk. A barátságos vendéglőben egyszerű, de finom fogásokat kínálnak.
Il Gelato di San Crispino – Via della Panetteria 42.
Egyes vélemények szerint itt kapható a világ legjobb fagylaltja, a ház specialitása a mézes San Crispino fagylalt.

 Szórakozás

 
A római éjszakai élet két központjának a Trastevere és a Campo de’ Fiori környékét tartják, de egyre divatosabb a Testaccio városrész is, amely a belvárostól délre található. A késő éjszakáig nyitva tartó szórakozóhelyek többsége elegáns és drága, zenés klub pedig viszonylag kevés van, habár az alternatív jellegű helyek száma gyarapszik. Rómában éjfél előtt szinte alig vannak vendégek a szórakozóhelyeken. Az aktuális programokról a Roma C’è kiadványból, valamint a hasonló programfüzetekből tájékozódhatunk.

 Vásárlás

 
Rómában még mindig több a családi vállalkozásban működő kis üzlet, mint az áruházlánc. Könyvesboltokra, delikateszüzletekre vagy régiségárusokra a Trastevere negyed és a Campo de’ Fiori tér környéki kis utcákban bukkanhatunk.
Róma elsősorban jó minőségű cipőiről, táskáiról, kesztyűiről és az egyéb kiegészítőkről híres. A márkás divatüzleteket, köztük a Gucci-, a Bulgari- vagy az Armani-üzleteket a Via del Corso úton és annak keresztutcáin találjuk. Különösen elegánsak a Spanyol lépcső közelében lévő utcák, a Via Frattina, a Via Condotti, valamint a Via del Babuino.
A leghangulatosabb ócskapiacot szombaton délelőttönként tartják a Porta Portese kapunál, a városközponttól délnyugatra, a Tiberis túlsó partján.

A Via del Corso
Utcakép a Via del Corsóról
Ócskapiac a Tiberis partján
Ócskapiac a Tiberis partján

 

 Utazási tanácsok

 

Érkezés Rómába

• A Fiumicino repülőtér a várostól 25 kilométerre, délnyugatra található. A repülőtér és Róma főpályaudvara között 6.30 és 23.30 óra között félóránként közlekedik a Leonardo Express járat. A menetidő 35 perc, a jegy 11 euróba kerül. A taxiért 40 eurót kell fizetnünk.
• Egyes fapados járatok a kisebb Ciampino repülőteret használják, amely a várostól 15 kilométerre, délkeletre fekszik. Innen a Terravision társaság buszaival vagy taxival jutunk be a legegyszerűbben a városba. A repülőtérről 20 percenként indul busz a Ciampino vasútállomására, ahonnan minden 10 percben megy vonat a Roma Termini pályaudvarra.
• A nemzetközi vonatok szintén a Termini pályaudvarra érkeznek.

A Termini pályaudvar
A Termini pályaudvar

Városi közlekedés

Rómában ugyanaz a jegy érvényes a buszokra, a metróra, valamint a villamosokra. A menetjegy ára 1 euró, ezzel a buszokon 75 percen keresztül utazhatunk, ám a villamoson és a metrón csak egyszeri használatra érvényes. Az egynapos jegy 4 euróba kerül. A buszok megbízhatóan közlekednek, bár a vasútállomás és a Vatikán közötti járaton sok a zsebtolvaj. A metróhálózat elsősorban a külvárosok lakóinak közlekedési igényeit szolgálja. Az engedéllyel rendelkező taxik színe mind fehér, és taxiórával vannak felszerelve.

Információ

Az Azienda per il Turismo Roma irodája – Via Parigi 5., tel.: (06) 0608 – a vasútállomás közelében található. A városban máshol is működnek információs pontok: Punti Informativi Turistici, például a Piazza Navona tér közelében – Piazza delle Cinque Lune, tel.: (06) 6880 9240.

Rómát látni – és mindig visszavágyniCikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Európában című könyvből közölt részletet.

A több száz színes fényképpel illusztrált, 40 varázslatos hosszú hétvége leírását felvonultató kötet megbízható útitárs Londontól Szentpétervárig. Kedvcsináló ötleteket találsz benne az úti cél kiválasztásához, megismerheted a klasszikus és alternatív látnivalókat, megtalálod benne az ínyencéttermek, bolhapiacok, dzsesszklubok, romantikus helyszínek elérhetőségét, sőt még vásárlási tippekkel is ellátnak.
Néhány további úti tipp a könyvből: Amszterdam, Barcelona, Bécs, Berlin, Krakkó, London, Milánó, München, Nápoly, Párizs, Pozsony, Prága, Riga, Szentpétervár, Stockholm, Velence, Zürich.

A könyv címe: Hosszú hétvégék Európában
Szerkesztette:
Jo Williams és Sophie Blacksell (Footprint Handbooks Ltd.)
Ára:
3990 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó, 2009
www.keletnyugat.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top