Szabadidő

Charlotte Brontë titkos naplója

Milyen intim titkokat őrzött szívében Charlotte Brontё? Mik voltak a legbensőbb gondolatai és emlékei? És vajon rátalált-e az igaz szerelemre? Syrie James új regényében lenyűgöző képet rajzol az írónő szenvedélyes, nyugtalan életéről.

Charlotte Brontë titkos naplójaA szimpatikus megjelenésű Syrie James a jelek szerint az angol romantikus irodalom nagy nőalakjainak egyik legjobb ismerője. Dacára annak, hogy ő maga Kaliforniában élő amerikai hölgy, és korábban számos forgatókönyvet írt Hollywood rendezői számára. Jane Austen és a Brontë-nővérek fantasztikus írói teljesítménye azonban nem hagyta nyugodni, és egyszer csak hallgatni kezdett arra a belső hangra, amit édesanyja fogalmazott meg számára: neked lányom könyveket kellene írni!

Örömérzetének kifejezésén túl mit szóljon ehhez az elragadtatott olvasó? Azt, hogy csoda történt? Merthogy Jane Austen, Charlotte-, Emily- és Anne Brontë túlvilági hangjai keltek újra életre? Lehetséges ez, hogy több mint 160 éven át, sőt, múlva ugyanúgy hódítsanak ezek a hangok, mint tulajdonosaik rövidke élete során? Miféle írói megérzés költözött Syrie James-be, hogy képessé vált élethűen tolmácsolni e régóta nem hallott hangokat, nem tapasztalt életérzéseket?

Lehet, hogy a romantikus történelmi keret az oka. Lehet, hogy más. Egy dolog azonban biztos: ezzel a Jane Austen-t követő kötetével Syrie végképp bebizonyította, hogy az olvasókat igenis érdekli a történet, ha úgy tetszik, az élettörténet. Ha így tálalják, mint ő, akkor egészen biztosan igen!

Nem árulom el, hogyan szőtte Syrie James az elődeiről megszerzett tudását vonzó történetté, mert éppen ez a vonzó hatás lényege. Csak annyit mondhatok: a mai olvasó egészen biztosan úgy jár majd, mint a Jane Eyre legelső olvasója, az egykori kiadó, aki együltében jutott el a kötet végére. Mert bizony Charlotte Brontë történetét sem lehetséges félbeszakítani. Köszönet érte Kelly Julinak, aki felfigyelt Syrie James bestsellereire.

Szerző: Syrie James
Fordította:
Szabó Mária
Kiadó:
Kelly Kft. 2009

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top