Szabadidő

10 elképesztően furcsa épület – melyikbe költöznél be?

Biztosan te is láttál már olyan különös családi házat, amitől a hideg rázott ki, avagy sárgultál az irigységtől. Az alábbi épületek azonban minden eddigit überelnek.

1. Európa legkeskenyebb háza

A fenti címre jó eséllyel pályázik az a lakóház, amelyet építész tulajdonosa a németországi Kiel belvárosában építtetett: hátsó oldala mindössze 80 cm széles. Björn Siemsen családi házra vágyott, de semmi kedve nem volt feladni ezért a belvárosi nyüzsgést, és vidékre költözni. A 29 m²-es foghíjas telekért érthető módon száz évig nem tolongtak a vevők, míg Siemsen meg nem látta benne a fantáziát. A földszinti garázsba éppen hogy befér a családi Golf, az első három emeletet a hálószobák foglalják el, az ötödiken található a konyha, a hatodik emeleten a nappali. A hab a tortán: a tetőterasz a belvárosra nyíló páratlan kilátással. Az állandó lépcsőzést nem veszi szívére a család: „Fiatalon tart” – nyilatkozta optimistán a családfő.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

 
2. Benzinkútból lakás és galéria

Az előző ház építészéhez hasonlóan a svájci galériatulajdonos, Juerg Judin is évekig nézegette későbbi berlini ingatlanát, amikor mellette kerékpározott el. Az ötvenes években épült egykori benzinkút területe olyan kicsi, hogy sokáig senkinek sem kellett. „Egy otthonnak és galériának azonban éppen elég különleges!” – gondolta Judin, és fizetett. A korhűen renovált benzinkút mellé új házrészt építtetett, a kertben vízirózsás tavat alakíttatott ki, és a Keleti-tenger mellől hozatott fenyőket. „Elég sok őrültséget csináltam életemben, de ez mindenen túltesz” – mondta el az újságíróknak a férfi, aki valószínűleg a világ egyetlen, jogosítvány és autó nélküli benzinkút-tulajdonosa.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

 

3. Kocka, mégis izgalmas

A rotterdami „kubuswoning” tervezésekor Piet Blom nem másra gondolt, mint absztrakt fákra. Olyan épületegyüttest szeretett volna létrehozni, amely több funkciót is ellát, önálló „településként” működik a városon belül. A 38 – lakóházként használt – kockához iskola és több üzlet is tartozik. Az élükre fordított kockák belül háromemeletesek.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?


4. Mindennek a teteje: Trassenheide

Míg a fenti kockák holland építésze csak félig fordította el művét, a lengyel Klaudisz Golos és Sebastian Mikicius teljesen fejre állították a keleti-tengeri német fürdővárosban található szabadidőpark legnagyobb attrakcióját.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

Hasonló projektek számos országban létrejöttek, ami azonban a trassenheidei háznál különleges, hogy a bútorok és a berendezés, még a vécé és a televízió is a feje tetejére állt. A lépcső ugyan szokványos, de az épület enyhe dőlése miatt minden mozdulat kész kaland… Erre a bizarr tervre még a szigorú német építésügyi hivatal is csak rábólintani tudott!
Tipp: nézz meg egy videót a ház belsejéről! »

5. Kagylóház

A Nagano-közeli erdőkben található nyaralót Kotari Ide tervezte. A kagyló és csiga formájú házon másfél évig dolgozott a japán építész, a kivitelezés pedig több mint két évig tartott. A gyönyörű vonalak harmonikusan illeszkednek be környezetükbe, és egyesítik a japán tradíciókat a modern építészeti trenddel. Elfogadnánk hétvégi teleknek…

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?
10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

6. Forgó felhőkarcoló

Dubaj éppannyira ismeretes tőkéjéről és hedonizmusáról, mint lélegzetelállító új építkezéseiről. Az alábbi felhőkarcolónak ugyan még csak a terve van meg, és talán a válság miatt valószínűleg el sem készül időben, innovatív megoldásai miatt mégis érdemes szemügyre venni. A firenzei illetőségű David Fisher olyan felhőkarcolót tervezett, amelynek mind a 80 szintje forgatható, így majdani lakói a napfelkeltét és a naplementét is a nappalijukból csodálhatják. Az épületben luxusszállodát és magánapartmanokat alakítanak ki, amelyeket harmincezer dollár négyzetméterenkénti áron lehet lefoglalni. A lakóegységeket gyárban állítják elő, a helyszínen csak beépítik. Az emeletek közé szélturbinákat, az emeletekre pedig napelemeket terveztek, így a felhőkarcoló a saját igényein túl a környéket is ellátja energiával.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

7. Panel kilátással

Amilyen szépen hangzik a madridi Edificio Mirador épületegyüttes neve, olyan négyszögletes a lakóház. A spanyol főváros külső kerületében fekvő tömböt holland és spanyol építészek tervezték, és úgy néz ki, mintha „panelebb” és „kockább” akarna lenni a környék lakótelepeinél is. A 156 szociális lakásnak helyet adó ház látványos, 40 méter széles „lyukát” szürke műfű fedi, és az építészek reményei szerint itt találkozgatnak egymással a szomszédok, ha elfogyott a só, vagy ha semmi érdekes nem megy a tévében.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

8. A Future Systems gyöngyszeme

Míg a fenti épületek már messziről felhívják magukra a figyelmet, ezt a családi házat keresni kell, úgy belesimul a tájba. „Csak semmi feltűnést, britek vagyunk!” – gondolhatták a tulajdonosok, amikor megrendelték a Future Systems építészeitől a 222 House néven ismert objektumot. Az épület Walesben található, és a munkáspárti politikus, Bob Marshall-Andrews birtokolja.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?


9. Fémház a sivatagban

A texasi ház tervezője le sem tagadhatná szobrász-művész voltát. Minket ugyan Kim Basinger beszélő táskájára emlékeztet a Marslakó a mostohám című filmből, de kétségkívül esztétikus a  látvány. Robert Bruno 35 évig dolgozott a fémfalú, bent festett üveggel díszített építményen. 

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

10. Szabad lebegés

Akinek elege van kockákból, a sok üvegből és fémből, íme: fákon lebegő gömbházak a kanadai Vancouver-szigetről. Tom Cludleigh, aki a gömbök kitalálója, tervezője, építője és forgalmazója, az Eryn és az Eve nevet adta a különös objektumoknak. Nemcsak kibérelni lehet őket, de eladásra is kínálnak azonos építményeket.

10 elképesztően furcsa épület - melyikbe költöznél be?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top