Szabadidő

3 paradicsomi hely, amitől eláll a lélegzeted

Türkizkék tenger, lagúnák és korallzátonyok, buja növényzet. Ismerd meg Franciaország három tengerentúli gyöngyszemét!

Franciaország – három óceánon

Tudtad, hogy Franciaországnak van egy másik arca is? A francia tengerentúli területek szinte mindegyike trópusi övezetben, a vízparton fekszik. A világ túlsó felén lévő Franciaországban egyszerre fedezheted fel és élvezheted az egzotikus világ és a francia életművészet és vendéglátás különleges keverékét.

A három óceánon jelen lévő Franciaország 11 tengerentúli területből áll, melyhez még hozzá kell adni az Indiai-óceán és Clipperton elszórt szigeteit, így mindent összevetve Franciaország összesen 11 millió km² tengerentúli területtel rendelkezik.

 A francia tengerentúli területek három különböző földrajzi zónában helyezkednek el:
Atlanti-óceán
– Guadeloupe-szigetek
– Saint-Barthélemy
– Saint-Martin
– Francia Guyana
Martinique
– Saint-Pierre és Miquelon
Indiai-óceán
Réunion
– Mayotte
– Ausztrália és a Déli-sarkvidék területei
 Csendes-óceán
– Új-Kaledónia
Tahiti és szigetei
– Wallis és Futuna

A francia tengerentúli területek jellemzői:

• Kellemes trópusi és egyenlítői klíma – télen is.

• Gazdag természeti és kulturális örökségek.

• A környezet védelmére odafigyelnek, a francia előírások érvényesek itt is.

• Az egészségügyi előírások, adottságok és a közbiztonság megfelelő.

• A légi forgalom és a repterek felszereltsége megfelelő.

• Többnyire az euró a hivatalos fizetési eszköz, így elkerülhetőek a pénzváltás nehézségei.

Négy érv, amiért érdemes valamelyik szigetre utazni

3 paradicsomi hely, amitől eláll a lélegzeted1. Ideális házasságkötés- és nászútcélpont
A fehér homokos partoknak, az óceán türkizkék vizének és a trópusi virágok bódító illatának köszönhetően a francia tengerentúli területek gyönyörű helyszínt kínálnak a különleges esküvőre vágyók vagy a nászutasok számára.

2. Időutazást tehetsz…
A tengerentúli területek lakosai különböző afrikai, ázsiai és európai származású népek, szokások és kultúrák színes koktélja. Mindannyiuk közös jellemzője az ünneplés szeretete tradicionális zenék és énekek ritmusára. Add át magad te is a vidámságnak és az élet szeretetének!

3. Aktív kikapcsolódás
Túraösvények, gazdag flóra, fauna, korallzátonyok, folyók, vízesések, vulkánok és óceánok nyújtanak örömet a túrázás, a búvárkodás és a vízi sportok szerelmeseinek. A tíz golfparadicsom egyikében csodálatos környezetben hódolhatsz a golf örömeinek.

4. Egyedülálló természet
A francia tengerentúli területek mindegyikének fantasztikusak a természeti adottságai, amelyeket érdemes felfedezni. Változatos és egzotikus növényzet, lélegzetelállító panorámák, erdők, hegyek, természetvédelmi parkok várnak rád, bármelyik szigetre is essen a választásod.

1. Tahiti és szigetei

Tahiti, Moorea, Bora Bora… elég e neveket kiejteni, és máris álomvilágban járunk. A Csendes-óceán déli részén található, 4 000 km² tengerfelületre kiterjedő Francia Polinézia Tahiti szigetét és öt szigetcsoportot foglal magában (Ausztrál-, Gambier-, Marquises-, Társaság- és Tuamotu-szigetek). Összesen 118 szigetből áll, kiterjedése pedig nagyobb, mint Európáé.

Tahiti (Fotó: Tahiti Tourisme)
Tahiti (fotó: Tahiti Tourisme)

 

Tahiti az álomstrandjairól és a képeslapra illő lagúnáiról híres. Aki itt búvárkodik, az egy egyedülálló víz alatti világot fedezhet fel. A Csendes-óceán szigeteinek (Moorea, Raietea vagy Tahiti) sziklái és érintetlen erdői aktív kikapcsolódásra csábítanak.
A felső szigeteket főként a hegyek uralják. Dúskálhatsz itt a kiterjedt, zöldellő völgyekben, a hegyoldalak féktelen vízeséseiben, fekete bazalt- vagy fehér korallhomokkal borított partokban. Papeetéhez, a fővároshoz közel a tapasztaltabb túrázók megmászhatják az Aorai hegyet (2066 m), de a vadregényes Marquises-szigetek is vonzóak a túrázók számára.

 
Az alsó szigeteken egyedül a korallszigetek emelkednek ki a habokból, korallzátonnyal és végtelen partokkal övezve. A lagúnák színe a jáde ékkő zöldjétől kezdve a türkizkékig váltakozik, hogy még jobban elkápráztassa az ideérkezőket. Ezt a buja vidéket csodálatos madarak, halak és kagylók uralják. A lagúnák ékszere az igazgyöngy. Tahiti titokzatos, páratlanul szép gyöngyszemeit a Tuamotu- és a Gambier-szigetek kellemes, áttetsző vízében halásszák.

 
Nászutas kiszolgálás
Nászutas-kiszolgálás
 
Tahiti igazgyöngyei
Tahiti igazgyöngyei

Ha szeretsz búvárkodni, akkor Tahitin jó helyen jársz. A sziget legkiválóbb búvárhelyszínei a következők: Aquarium, Saint-Etienne, Source, Arue és a La Pointe Vénus. Több szörfözésre alkalmas terület is létezik itt, de Papeete mellett Teahupoo világszerte híres hatalmas hullámai azonban csak a legjobbaknak ajánlottak.

Tahiti búvárkodás
Tahiti búvárkodás

Az evezőssportok híveinek a Va’át ajánljuk, mely a pirog csónak polinéz változata. A Csendes-óceán népei ezzel a könnyű facsónakkal közlekedtek a szigetek között akár több száz és ezer kilométeren át. Még ma is használják őket, főként halászatra. Július közepén rendezik meg a népszerű Tiurai evezősversenyt. Papeeténél közel 300 – 3, 6 vagy 16 evezősből álló – csapat méri össze tudását, ami feledhetetlen látványt nyújt.
Az ökoturizmus hívei túrázhatnak Raiatea vagy Huahine szigetének érintetlen erdeiben, vagy felfedezhetik a Moorea szigetén található Afareaitu-vízesést.

Persze nem csak a kalandokat keresők találják meg itt a számításukat. A sziget a nászutasok közkedvelt célpontja is, nem véletlenül. Repülővel egészen Papeetéig vagyis Tahitiig el lehet jutni, majd rövid helyközi repülés vagy hajókázás következik Bora Bora, Taha’a, Moorea vagy Tuamotu szigetére. Leginkább luxusbungalók várják a nyaralókat a kókuszpálmák alatt, vagy cölöpökön álló összkomfortos szobák. Ezeken a különleges szálláshelyeken a csodálatos környezet mindig a lábunk előtt hever: a szerelmesek bármikor szabadon gyönyörködhetnek a sziget csodáiban.

Főbb látnivalók: a polinéz identitás megértéséhez látogass el a következő múzeumokba:

• Musée de Tahiti et des Îles (Tahiti és szigetei),
• Musée de la Perle (gyöngyök),
• Musée du Coquillage (kagylók),
• Musée Paul Gauguin.

Tudtad?

Polinéz táncok. A tamure (ejtsd: tamuré) a tahiti táncosnők (vahines) híres ringatózó/riszáló tánca. Csípőjükön növényfüzérrel, fejükön pedig virágkoszorúval táncolnak a pahu (kicsi dob) és az ukulele (ejtsd: ukulélé) ritmusára, ez a gitár helyi változata.

Tradicionális öltözék, Tahiti
Tradicionális öltözék, Tahiti

A polinéz tetoválás művészete. A Csendes-óceán népeinek ez a művészeti forma többet jelent egy egyszerű esztétikai kifejezésnél: a tetoválásnak megvan a saját nyelvezete, amely meghatározza az egyén szociális helyzetét. Régen egy-egy hősies cselekedetet is jelölt, vagy hogy az adott személy milyen szerepet tölt be a közösségben. A mai tetoválások a személyiséget fejezik ki, és egy csoporthoz vagy szigethez való tartozást. Sok turista van, aki kifejezetten azért tér vissza, hogy betérjen egy hagyományos, de már modern technikát használó tetoválóművészhez.
 

 Hasznos információk

 
Főváros: Papeete.
 
Belépés: Az unió polgárai számára elegendő egy, a visszaút után még min. 6 hónapig érvényes útlevél és retúrrepülőjegy. Ha a gép leszáll Los Angelesben vagy az USA egyéb területén is (legtöbbször ez az eset áll fenn), akkor szükségesek az amerikai előírásoknak megfelelő engedélyek. 2009 januárja óta az USA-t érintő járatokon utazók számára ki kell tölteni egy kérdőívet (ESTA – Electronic System for Travel Authorization) minimum 72 órával az út előtt.
 
Időeltolódás: –11 óra télen, –12 óra nyáron.
 
Pénznem: fix árfolyamú francia óceániai frank (CFP). 1 euró = 119,33 CFP.
 
Klíma: trópusi.
 
Átlaghőmérséklet:
27 °C.
 
Megközelíthetőség: Párizsból indulva a gépek általában érintik Los Angelest, az út kb. 22 órás.

További információ:
Tahiti Idegenforgalmi Hivatala.

Honlap: www.tahiti-tourisme.com »

Fotók: Tahiti Tourisme

2. Martinique

Martinique a Kis-Antillák ívének része, vulkanikus láncolat a Karib-tenger és az Atlanti-óceán között. Keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Karib-tenger mossa a sziget partjait. Az év minden szakaszában csábító úti cél a maga 1080 km²-es, változatos és kontrasztos vidékével. Élvezhetjük a sziget hihetetlenül gazdag virág- és növényvilágát: a levegőben Bougainvillea, porcelánrózsa és egyéb trópusi virágok illata árad. Természeti kincseit főleg vízi úton – hajó, csónak, kajak-kenu, vadvízi evezés révén – lehet megismerni.

Martinique, Le Diamant
Martinique, Le Diamant

Irány a természet!

Martinique szigete változatos természeti szépségeivel hódít. Északon trópusi erdő és gazdag növényvilág várja a sportosabb látogatókat. Megfelelő vidék ez a túrázáshoz, quadozáshoz és a lovagláshoz. A sziget területének kétharmadát egy regionális természetvédelmi park borítja. A Montagne Pelée hegy lábánál, amely egy 1397 m magas működő vulkán, található az óriás-gumicserjékből és bambuszokból álló csodálatos, érintetlen erdő. A jelölt túraútvonalakon a csúcsot akár 6 óra alatt is megmászhatjuk. Érdemes túrázni az északnyugati partszakasznál is, pontosabban a Pêcheur és a Grand’Rivière közötti 20 km-es útvonalon. Az út cukornád-, banán- és kakaóültetvények mellett halad.

 
Martinique, iguána
Martinique, iguána
 
Martinique, piac
Martinique, piac

A sziget déli része tökéletes célpont a fehér homokos partok, a pálmafák és a kellemesen meleg vizű tenger szerelmeseinek. A képeslapra illő környezet garantált! A vízi sportok kedvelői is találnak izgalmas programokat: szörfözhetnek, merülhetnek, de kipróbálhatják a jet-skizést vagy a kajakozást is.

Az ideális hőmérséklet és a passzátszél decembertől májusig tartó rendszeres fuvallata igen kedvező a vitorlássportok (szörf, kitesurf, vitorlázás) hódolói számára. Két évtizede az ősi vitorlás hajó jellemzői szerint kialakított „yole ronde” is egyre népszerűbb. Augusztus első hetében rendezik meg a népszerű Tour de la Martinique yole ronde versenyt.

Nászutasok paradicsoma

Eredeti és különleges környezet várja itt a nászutasokat: tipikus kreol házikót bérelhetnek, táncolhatnak a magával ragadó biguine ritmusával átszőtt esteken, és megkóstolhatják a helyi specialitásokat. A szerelmeseket különböző utazási ajánlatok is várják: jachtos körutazás vagy akár kirándulás tengerjáró luxushajóval is.

A sziget egzotikus és szenvedélyes lakosainak köszönhetően a karibi tűz és a francia életművészet különös kombinációját élvezhetjük egy olyan helyen, ahol egész évben ünnepek és fesztiválok sora várja a vendégeket.

Tudtad?

• A cukornádból készített rum hozzátartozik Martinique kultúrájához. A cukornád 1635-ben jelent meg először Mardinicán, a virágok szigetén, mely Martinique korábbi neve volt. Alapvetően cukor készítésére használják, és hamar elterjedt az egész Antillákon. Három századdal később már annyiféle rum létezett, ahány szeszgyár.

Hasznos információk

Főváros: Fort-de-France.

Belépés: nem szükséges vízum, csak érvényes útlevél.

Időeltolódás: –5 óra télen, –6 óra nyáron.

Pénz: euró.

Klíma: trópusi.

Átlaghőmérséklet: 26 °C.

Megközelíthetőség: Aimé Césaire reptere Párizsból 8 órás repüléssel érhető el. Vízi összeköttetés van naponta a Guadeloupe-szigetekkel és a Dominikai Köztársasággal.

További információ:
Martinique Idegenforgalmi Hivatal.

Honlap: www.martiniquetourisme.com »

Fotók: Martinique Tourisme

 3. Réunion

Réunion valójában egy nagy hegység az Indiai-óceánon, amely Madagaszkártól 800 km-re keletre található, varázsa pedig a kis területen összpontosuló sokszínűségében rejlik: vannak itt lagúnák, korallzátonyok, fehér homokos part, türkizkék víz, háborítatlan természet. Ha pedig kicsit beljebb megyünk a szigeten, akkor hegycsúcsok, szorosok, vízesések, vadon erdők és skarlátvörös vulkánok várják, hogy felfedezzük őket. Réunion szigete szép strandokkal és korallszigettel is büszkélkedhet.

Hegy kirándulókkal, Réunion
Hegy kirándulókkal, Réunion

A sziget két vulkán – a Piton des Neiges (3069 m) és a Piton de la Fournaise (2632 m) – eredményeként született meg. Az utóbbi vulkánnak még ma is rendszeresen megcsodálhatjuk a mozgását, kitörését. A széles krátere körül – követve a felfestett biztonságos útvonalat – akár gyalogtúrákat is tehetünk.   
Tipp: A Plaine des Cafres nevű síkságon található a Piton de la Fournaise vulkán múzeuma, a Maison du Volcan, mely látványos effektekkel mutatja be a réunioni vulkánok történetét. A híres vulkánkutató, Maurice Kraft is hatással volt a múzeumra, aki a vulkánok kutatása közben tűnt el.

Aktív kikapcsolódás…

…földön
A sziget közepén a Les Hauts hegység is tartogat látnivalókat, ahol a hegymászás és a hegyek szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek. Réunion szigetén több mint húsz különböző szintű túrahelyszín található: a Saint-Leu partjához közeli kisebb sziklafalaktól egészen a Piton des Neiges hegyoldaláig. Helyi specialitásnak számít a társasági túrázás, amelyre az áprilistól novemberig tartó időszak az ideális, és kiváló módja a sziget kalandos felfedezésének. A sziget Hauts de l’ile vidéke mintegy 1000 km-es túraútvonallal van behálózva, melyből kettő GR jelzésű túraút. Az elszántabbak körbe is gyalogolhatják a szigetet úgy nyolc-tíz nap alatt, miközben menedékházakban és vendégházakban szállnak meg.

…vízen

A sziget 50 km széles és 70 km hosszú, közepén három óriási völgyszoros (Mafate, Cilaos és Salazie) képződött, amelyek számos nagy vízesést rejtenek magukban. Keleten található a párás Bébour-Bélouve-erdő meglehetősen buja növényzetével.
A vadvízi evezés számára nemzetközi viszonylatban is ideális vízesések találhatók a szigeten. Ehhez a sporthoz a júniustól októberig terjedő időszak ajánlott. A különböző nehézségű szintekhez különböző útvonalak tartoznak, profi, jól képzett kísérők várják a bátor jelentkezőket. A Saint-Gilles közelében található Trou Blanc jól kiépített vízi útvonalakat kínál. Azonban a Fleur Jaune, a Takamaka vagy a Trou de Fer több száz méteres vízesései csak az igazán edzettek számára vannak fenntartva.

Búvárkodásra is bőven van lehetőség...
Búvárkodásra is bőven van lehetőség…


…levegőben

Ha egy másik szemszögből kívánod megcsodálni a sziget gazdag adottságait, akkor próbáld ki a légi sportokat, például a siklóernyőzést a Maido és a Dimitile nevű hegygerincekről indulva, vagy a sárkányrepülőzést Saint-Paul vidékéről. Persze ezeket csak hivatalos kísérővel teheted meg.

Ejtőernyőzés a vulkán felett, Réunion
Ejtőernyőzés a vulkán felett, Réunion

Látnivalók:

• A Piton Saint Leu-nél található Stella Matutina múzeum (egykori cukorgyár) kitűnően meséli el a mezőgazdasági termelést, amely gazdaggá tette a nagy telepes családokat, és bemutatja a rabszolgák kemény és fáradságos munkáját.

Saint Gilles-les-Hauts múzeuma, amely a 18–19. századi történelmet befolyásoló Panon-Debassayns gazdag kreol család régi birtokán található (domaine de Panon-Debassayn). Elmeséli a dinasztia sorsát és a rabszolgákkal való bánásmódot.

• Bras-Panon-ban található a Coopérative de la vanille nevezetű vaníliatermesztő bemutató helyszín, amely feltárja ennek a világhírű orchideának a titkát, melyből a nagyra becsült édes vanília nyerhető.

Tudtad?

• A sziget a 17. század közepéig lakatlan volt. 1946 óta francia tengerentúli terület. 700 000, különböző származású lakosa van – franciák, madagaszkáriak, indiaiak, afrikaiak.

• Korábbi neve Bourbon szigete volt (l’ile Bourbon), amelyre a cukornádültetvények voltak a jellemzőek.

• Réunion szigetének gazdaságában meghatározó szerepet játszik a vaníliatermesztés.

Hasznos információ

Főváros: Saint-Denis.

Belépés: az unió polgárai számára elegendő egy érvényes útlevél.

Időeltolódás: +3 óra télen, +2 óra nyáron.

Pénznem: euró.

Időjárás: a májustól novemberig tartó hidegebb időszakban 15 °C a magasabb területeken és 25 °C a parton, a decembertől áprilisig tartó melegebb időszakban pedig 30 °C a part mentén.
 
Klíma: trópusi.
 
Megközelíthetőség: Réunion szigetének Roland Garros reptere 10 km-re található Saint-Denistől és 51 km-re Saint-Gilles-től. Párizsból 11 órás az út.  
 
További információ: Réunion Idegenforgalmi Hivatal.

Honlap: www.la-reunion-tourisme.com »

Fotók: Réunion Tourisme

Forrás: Francia Idegenforgalmi Hivatal »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top