Szabadidő

5 könyv, amit a pasid is szívesen elolvas

Szeretnéd meglepni a párodat egy jó kis olvasnivalóval? Az alábbi öt könyv garantáltan tetszeni fog neki! Sőt, lehet, hogy még te is kölcsönkéred tőle.
 A vodkakirály – Pjotr Szmirnov élete és egy birodalom születése

5 könyv, amit a pasid is elolvas A vodkakirály Pjotr Szmirnovnak és családjának lenyűgöző történetéből megtudhatjuk, hogyan lett a szegény jobbágyfiúból a világ egyik leghíresebb márkanevének megteremtője és egyben Oroszország egyik leggazdagabb embere.
A regény középpontjában Szmirnov, a zseniális üzletember áll, aki korát megelőzve ismerte fel a reklám és az információ jelentőségét, és akinek ravasz húzásaival sikerült mindig egy lépéssel versenytársai előtt járnia. A több mint négyéves kutatómunka után írt regény ezt a hihetetlen életutat és a Smirnoff név további sorsát meséli el rendkívül élvezetes stílusban.

Oroszországban a vodka legalább annyira hozzátartozott a mindennapi élethez, mint az étel vagy a téli fagy. Használták fizetség helyett, kenőpénzként és a tűzvonalban harcoló katonák bátorítására is. Minél több vodka fogyott, annál több pénz került az államkasszába. Szmirnov születésekor a vodkaivás már nemzeti hagyománynak számított, ráadásul óriási üzlet is volt – a belőle származó állami bevételek még a sóból szerzett összegeket is felülmúlták. A vodkára kivetett adókból befolyó pénz fedezte az állami kiadások egyharmadát és békeidőben Oroszország védelmének költségét. Szmirnov fiatalon felismerte a vodkában rejlő lehetőségeket, és elhatározta, hogy egy napon ebből fog meggazdagodni.

Halálakor az ország legnagyobb vodkakészítője volt. Birodalmának értékét 20 millió rubelre (mai értéken körülbelül 265 millió dollárra) becsülték. Oroszország legnagyobb szeszforgalmazójának – a cári udvar beszállítójának – vodkásüvegei Svédországtól Spanyolországig minden király asztalán megtalálhatóak voltak. Személyes vagyona, amelyhez hozzátartozott két jókora ház, két nyaraló, egy gyár, valamint számos üzlet, raktár és pince, meghaladta a 10 millió rubelt (nagyjából 132,7 millió dollárt), amivel ő volt Oroszország egyik leggazdagabb embere. 1898-ban bekövetkezett halálakor uralkodóknak kijáró külsőségek között temették el.

Szerző: Linda Himelstein
Fordító: Illés Róbert
Ára: 3480 Ft
Kiadó: Kelly Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

 Réz András: Köldök

5 könyv, amit a pasid is elolvasRéz András az Orr után újra regényt írt. Emberek, párok, családok történetét, amely tényleg a köldök körül forog. Hiszen a köldök magában foglalja a születést, a kapcsolatot, de a test középpontját is. Benne van az érintés, az érzékiség élménye.

A Köldök igazi kérdése az, hogy mi tartja össze embereket: a szerelem, a szeretet, a megszokás, a szex, az érdek vagy a magánytól való félelem? A regény első fele olyasmiről mesél, ami lehetett volna, a második fele pedig arról, ami akár még meg is történhet. Volt jobb, lesz rosszabb – ez a regény egyik szereplőjének kedvenc szófordulata is. És találgatjuk, mi lesz velünk, a világgal. Réz András is ezt teszi. A regény misztikus szála pedig egyenesen arra keresi a választ, mi tartja össze a világot. De bárhogy forduljon is a sorsuk, a Köldök hősei nem adják fel. Amíg képesek vagyunk megérinteni egymást, van remény.

Szerző: Réz András
A könyv címe: Köldök
Ára: 3499 Ft
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

 

 Bornai Tibor: Lőj az ördögre!

5 könyv, amit a pasid is elolvasHárom gyermekkori barát, akiket vérszerződés köt össze. Mindhárman tehetségesek, Gábor ígéretes zenész, aki pontosan tudja, mit akar elérni az életben – sikert és pénzt. Mihály kötelességtudó és szófogadó, sokáig bizonytalanul mozog világban, és csodálja barátja céltudatosságát és elszántságát. Neki leginkább a töprengéshez van tehetsége. A szövetség harmadik tagja, kettejük gyerekkori szerelme, Szilvi viszont színpadra született.
Egészen különböző életpályát jár be a három főhős, de sorsukat átszövi a politika. Mihálynak a pokolba kell alámerülnie, hogy megtalálja saját útját. Gábor mindent megkap, amit akar, elnyeri Szilvit is. A sikert azonban drágán mérik: van, aki a lelkével, és van, aki az életével fizet érte.

Mindez a kádárizmus Magyarországán, pontosabban Budapestjén történik, ahol egy Villányi úti telefonfülkéből két forinttal körbe lehet telefonálni az egész világot, egy szintetizátorért azonban Németországig kell autóznia az elszánt zenésznek. A beszervezők és beszervezettek világában, ahol a legjobb barát is bármikor árulóvá válhat, és a tartótisztek ügynökeikkel a Múzeum kávéházban jönnek össze egy kis „dumcsipartira”.

Bornai Tibor lírai, ugyanakkor ironikus hangvételű regényében megidézőnek a kor fiataljainak kedvenc helyszínei, a BS és a KEK, felbukkan a zenei élet megkerülhetetlen figurája, „dr. Erőss”, és bepillanthatunk a sztárélet csillogó, ám sokszor tragikus világába is.

Szerző: Bornai Tibor
A könyv címe: Lőj az ördögre!
Ára: 2940 Ft
Kiadó: Jaffa Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

 A legsötétebb óra

5 könyv, amit a pasid is elolvasA számos szakmai díjjal jutalmazott író és dokumentumfilmes, Laurence Rees közel két évtizeden át találkozott olyanokkal, akiket a második világháború borzalmai szélsőséges próbatétel elé állítottak. Szemtől szemben beszélt erőszaktevőkkel, tömeggyilkosokkal, sőt kannibálokkal, miközben sok olyan embert is megismert, akinek a bátor kiállása példa lehet mindnyájunk számára. Munkája során bejárta az egész világot a balti államoktól Japánig, Lengyelországtól Amerikáig, Németországtól Kínáig.

Ez a könyv a harmincöt legérdekesebb találkozását eleveníti fel. Megismerjük mások mellett Estera Frenkielt, a fiatal zsidó lányt, akinek alkalma nyílt arra, hogy megmentse tíz társát a deportálástól és a biztos haláltól; Peter Leet, a japán fogságba esett brit tisztet, akit embertelen körülmények között tartottak; Zinajda Pitkinát, a hírhedt szovjet SZMERS kémelhárító szerv egyik női tisztjét, aki külön örömét lelte a német foglyok megölésében; Onoda Hiroót, a fanatikus japán katonát, aki csak 29 évvel a világháború után adta meg magát; és a litván Petras Zelionkát, aki a nácik megbízásából zsidó férfiak, nők és gyerekek tömegeit gyilkolta meg.

A legsötétebb óra első kézből vett visszaemlékezései nem csupán a háború természetét segítenek megismerni, de a válsághelyzetbe került emberek viselkedésének mozgatórugóit is.

Szerző: Laurence Rees
A könyv címe: A legsötétebb óra – Döbbenetes vallomások a második világháború pokláról
Ára: 3499 Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó
Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

 50 szupertitkos dokumentum a történelem irattárából

5 könyv, amit a pasid is elolvasThomas B. Allen könyvében 50 szupertitkos esetet tár a nyilvánosság elé. Borzongatóan izgalmas ügyeket, szigorúan titkos, évtizedekig rejtegetett dokumentumokat, amelyek háborúk kimenetelét, nemzetek sorsát befolyásolták, messzemenő hatást gyakorolva a világtörténelemre. Szerepel benne a spanyol Armada veresége, a merénylet Lincoln elnök ellen, a fasiszta Németország gonoszul megrendezett, ürügyként használt határ menti akciója, a hidegháborús kém-ellenkém játszmák, vagy a CIA 2001 augusztusában kiadott jelentése is, amelyben figyelmezteti az Egyesült Államok elnökét, hogy Oszama bin Laden terrortámadást tervez az Egyesült Államok ellen…

Döbbenetes történeteket olvashatunk álcázásról és leleményről, emberéletek ezreit mentő bátorságról és legalább oly sokak életét követelő csalárd akciókról. A washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum közreműködésével Thomas B. Allen, a kémirodalom veteránja bepillantást enged az ügynökélet és a titkos akciók kulisszatitkaiba, az álcázott hadviselés minden képzeletet felülmúlóan izgalmas históriájába.

Szerző: Thomas B. Allen
A könyv címe: 50 szupertitkos dokumentum a történelem irattárából
Kiadó: Geographia Kiadó
Ára: 3999 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top