Szabadidő

Tavaszi pezsgés Bécsben – 4 szuper programtipp

Ismét összegyűjtöttük az osztrák főváros tavaszi kulturális kínálatának legjavát. Bőven találunk indokot egy kis hétvégi kiruccanásra: kiváló kiállítások, zenei és képzőművészeti programok várják a látogatókat.
 Gustav Mahler és Bécs


Gustav Mahler
Gustav Mahler

Gustav Mahler (1860–1911) a XIX. század utolsó évtizedeinek egyik legkiemelkedőbb zenei zsenije volt, tíz éven át vezette a Bécsi Operaházat. 2010-ben születésének 150. évfordulóját ünnepli a világ, míg 2011-ben halálának 100. évfordulójára emlékeznek a zenebarátok. 

Gustav Mahler fiatalkori éveit Bécsben töltötte, így jól ismerte a várost. A Csehországból származó, egyedülálló tehetséggel megáldott fiú 1875-ben, 15 évesen érkezett az osztrák fővárosba, hogy zenét írni és zongorázni tanuljon. Néhány évnyi vándorlást követően Gustav Mahler 1897-ben kapta meg a híres Bécsi Operaház felkérését. Kezdetben zenekarvezetőként tevékenykedett, nem sokkal később I. Ferenc József császár kinevezte őt a bécsi udvari opera „művészeti igazgatójának”. Mahler zeneszerzői munkásságát külföldön sokkal inkább értékelték, mint Bécsben. Az operaigazgató gyakori koncertturnéi azonban egyre növekvő kritikát váltottak ki, majd éles sajtókampányba torkollottak. Mindezek eredményeként Mahler 1907-ben benyújtotta lemondását, és elfogadta a Metropolitan Opera felkérését, hogy karmesterként dolgozzon New Yorkban. A zeneszerző 1911. május 18-án halt meg Bécsben. Sírja a grinzingi temetőben található.

Kiállítás
„Gustav Mahler és Bécs” címmel
Időpont: 2010. március 11. – október 3.
Cím: Osztrák Színházmúzeum, Lobkowitz-palota, Lobkowitzplatz 2., 1010 Bécs

Bővebben: www.khm.at/de/oesterreichisches-theatermuseum »

További információk a 2010-es és 2011-es Mahler-évről:
www.mahler.wien.info

 Egy díva Bécsben


Az orosz–osztrák opera-énekesnő, Anna Netrebko 2010-ben különösen gyakran hallható majd a bécsi Állami Operaházban: összesen tizenkét alkalommal lép fel. Elsőként áprilisban, Puccini „Bohémélet” című operájában látható, mégpedig Mimi szerepében (2010. április 5. és 8.), majd Vincenzo Bellini „A puritánok” című operájában énekli Elvirát (2010. április 19., 22. és 25.). A népszerű énekesnő májusban Georges Bizet „Carmen” című operájában lép fel Micaela szerepében. A Franco Zeffirelli rendezésében bemutatásra kerülő operában Elina Garaňca játssza Carmen szerepét (2010. május 3., 6., 9., 12. és 15.). Végül Anna Netrebko 2010. május 18-án és 21-én hallható a Bécsi Állami Operaházban, mégpedig Jules Massenet „Manon” című operájában.

Bécsi Állami Operaház
Bécsi Állami Operaház

Bécsi Állami Operaház
Cím: Opernring 2., 1010 Bécs
Bővebben: www.staatsoper.at »

Most éri meg múzeumba menni: múzeumi bérlet 1 évre, 7 múzeumba


A bécsi Szépművészeti Múzeum új, egész éves múzeumi bérletével kedvezményes belépést biztosít 7 múzeumba. A bérlet 29 euróba kerül, és ezzel az első látogatástól számítva 365 napon át bármennyiszer látogathatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményei, valamint kihelyezett épületeiben lévő tárlatai. Az éves bérlet időszaki kiállításokra is érvényes, és a Szépművészeti Múzeum valamennyi kihelyezett intézményébe belépésre jogosít. Bécsben a Szépművészeti Múzeumba, az Osztrák Színházmúzeumba, a Néprajzi Múzeumba, a kincstárba, az új várba, valamint a schönbrunni kastélyban található Hintómúzeumba, Tirolban pedig az Ambras-kastélyba. A bérlet a Szépművészeti Múzeum valamennyi intézményében megvásárolható, és több mint 29 000 négyzetméternyi kiállítóterem látogatható vele.

Tavaszi pezsgés Bécsben - 4 szuper programtipp

Bécsi Szépművészeti Múzeum
Cím: Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs
Bővebben: www.khm.at »

 Táncoló képeksound:frame fesztivál


A fesztivál témája első hallásra talán kicsit száraznak tűnhet, de tartalmát tekintve rendkívül divatos elemeket foglal magában. A sound:frame fesztivál esetében az elektronikus zene vizualizálása áll a történések középpontjában. A vizualitás egyik legrégebbi formájának a korábbi diszkók stroboszkópjait tekinthetjük, ma azonban már fények, képek, filmrészletek és vadonatúj technológiák segítségével teremtenek egyedülálló hangulatot. Bécsben immár negyedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amely 2010-ben a dimenziók témakörének szenteli magát.

Fotó: luma.launisch
Fotó: luma.launisch

A sound:frame fesztivál kiállításaira és bemutatóira egyedülálló és rendkívüli helyeken kerül sor, mint például a divatos Pratersauna lokálban vagy a XVI. kerületben található Ottakringer sörfőzdében. Városi környezetben, például a Karlsplatzon a házak homlokzatára kivetített képekkel próbálják meg felkelteni az arra járók figyelmét. A hétvégéken pedig ingajáratot is szerveznek, amelyekkel felkereshetők a fesztivál különböző helyszínei. 

Sound:frame fesztivál
Időpont: 2010. március 26. – április 18.
Bővebben: www.soundframe.at »

Hogyan juthatsz el Bécsbe?
• Autóval: Budapest–Bécs kb. 240 km. Az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába haladj, onnan tovább az A4-esen (autópálya-matricát ne felejts el beszerezni).
• Vonattal: a MÁV-START járataival. »
• Busszal: OrangeWays vagy Volánbusz. »
Tipp: busszal és vonattal Bécsbe »

Bécs-kártya: a kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatod a bécsi tömegközlekedést, illetve számos további kedvezményben részesülhetsz. Szállodákban, utazási irodákban vásárolhatod meg, a kártya ára: 18,50 euró. További infó »

 

Bécs.lap.hu »

Még több információ, érdekesség Ausztriáról: www.austria.info/hu »

Legyél szerelmes és szerencsés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top