Szabadidő

7 szuper télűző program hétvégére

Ha idén te is részese szeretnél lenni egy igazán vidám farsangi forgatagnak, az alábbi összeállításból megtudhatod, hol csöppenhetsz vidám télűző mulatozásba.

Február hava a bolondos télűző mulatságok, a nagy eszem-iszomok, maskarás felvonulások ideje. Mi eláruljuk, hogy nem kell Velencébe, Nizzába vagy akár a távoli Rióba utaznod ahhoz, hogy egy igazán fergeteges karneváli élménnyel gazdagodj, hisz itthon is egymást érik a jobbnál jobb télbúcsúztató vigasságok.

 Vidám téltemető mulatság Tihanyban

7 szuper télűző program hétvégéreVidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 13-án Tihanyban, a Visszhang-dombon, a tihanyiak ugyanis minden évben eltemetik a telet, amit kedélyes farsangi mulatság kísér.

A vigalom zenés farsangi menettel veszi kezdetét, amely a művelődési ház elől az I. András téren át a Visszhang-domb felé veszi az irányt (mindezt tangóharmonika-kísérettel), ahol aztán forralt bor, tea és pogácsa várja a felvonuló tömeget. A felvonulás után a helyiek máglyát gyújtanak a tóparti magaslaton, és kiszebábot égetnek a tél jelképes búcsúztatásaként. A rendezvényre várják a jelmezes, álarcos felvonulókat, és persze az otthon készített fánkokat is! A legötletesebb maskarák és a legfinomabb fánkok készítői nem maradnak jutalom nélkül.

Részletes program

15.00 „Dallamok szárnyán” – Oszvald Marika operettműsora.
15.00 Arcfestés és álarckészítés gyerekeknek a művelődési ház tetőterében.
16.30 Elindul a farsangi menet a Visszhang-dombra.

Időpont: 2010. február 13.
Helyszín:
Tihany, Németh László Művelődési Ház, Visszhang-domb
Bővebben a programokról:
www.tihany.hu »

 Egri fonák lakodalom

A Dobó téren életre kelő egri fonák lakodalom hagyományai messzi időkig nyúlnak vissza. A régi népszokás egy hagyományos lakodalom mozzanatait jeleníti meg humoros, farsanghoz illő hangulatban a város szívében. A tavaszköszöntő farsangi népszokás keretében lesz álarckészítés, majd farsangi játékok és tréfák elevenednek meg, a nap végén pedig a tél búcsúztatásának jelképeként az egriek elégetik Farsang Jancsit.

Időpont: február 12–13.
Helyszín:
Eger, Dobó tér
A rendezvény ingyenes!
További információ a programokról:
www.mheger.hu »

 XI. Keszthelyi Városi Karnevál

Február 13-án a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének szervezésében ismét megrendezésre kerül Keszthely hagyományos farsangi mulatsága. A Helikon Kastélymúzeum parkjától a Fő térig tartó színpompás karneváli menetben büszkén lépdel a karneváli hercegi pár, de a felvonulók sorát lovas huszárok, országos borlovagrendek, néptáncosok, népdalénekesek, bohócok, gladiátorok, gólyalábasok is színesítik majd. A féktelen ünnepen zsűri is vár a felvonulókra, ugyanis az egyéni és csoportos maskarások közül ők választják ki a legnagyszerűbb jelmezeket. Este hét órától jelmezes bál veszi kezdetét a Helikon Kastélymúzeumban svédasztalos vacsora, tombola, zene és tánc kíséretében.

Időpont: 2010. február 13., 14 órától
Helyszín:
Keszthely, sétálóutca 
További információ a programokról: www.keszthely.hu »

 II. Országos Fánkfesztivál, Nagykanizsa

A farsang nélkülözhetetlen velejárója a nagyszerű népi étel, a farsangi fánk készítése. A fánksütés csodálatos hagyományát hivatott ápolni a nagyszabású nagykanizsai fesztivál is, ahol a szalag-, forgács-, rózsa-, alma-, mazsolás, csokis, diós, narancsos, marcipános fánkon át a hússal töltött krumplis fánkig lesz minden, mi szem-szájnak ingere. A rendezvény mára már országossá nőtte ki magát, így hazánk valamennyi tájáról érkeznek csapatok, hogy megmérettessék fánksütő tudományukat mind a hagyományos, mind a különleges fánk kategóriában.

A rendezvény ünnepélyes megnyitója délelőtt 11 órakor kezdődik a művelődési háztól a MÁV Sportcsarnokig tartó jelmezes felvonulással, ahol aztán kezdetét veszi a fánksütés, illetve a kulturális és szórakoztató műsorokkal tarkított mulatozás. Az esti eredményhirdetés után a Gála Társastáncklub, majd Mario, a harmonikás előadása szórakoztatja a nagyérdeműt.

Időpont: 2010. február 13.
Helyszín:
Nagykanizsa, MÁV Sportcsarnok

7 szuper télűző program hétvégére

 Tikverőzés Mohán

Az alig pár száz lelket számláló Fejér megyei Mohán farsang utolsó napján, húshagyókedden kerül megrendezésre az ősi népszokás, a tikverőzés. A vidám, egész napos vigalomból a falu apraja-nagyja és természetesen az idelátogatók egyaránt kiveszik részüket. A tikverőzés alkalmából a fiatal legények jellegzetes maskarát, álarcot öltenek, és színes szalagokból összevarrt ruhát viselve leánynak, kéményseprőnek vagy éppen bohócnak öltöznek, hogy aztán vidám kurjongatások közepette, házról házra járva korommal kenjék be a lányokat, asszonyokat. Betérnek minden házba, udvarba, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást mint a termékenység szimbólumát.

A rendezvényt a fiatalok szervezik, a menet reggel kilenc órakor indul a kultúrház udvaráról. A falu népe számára óriási lakomával (több száz tojásból készül rántotta az esti mulatságra) és tánccal zárul a farsangi mulatozás. A látogatók sem maradnak éhen, őket a falubéli asszonyok az általuk készített frissen sült szalagos fánkkal vendégelik meg.

Időpont: 2010. február 16.
Helyszín: Moha
Bővebben a programokról: www.moha.hu »

 

 Mohács a busójárás idején

Ha idén sem jutottál el a híres velencei karneválra, még mindig itt van Mohács, ahol természetesen idén sem marad el a busójárás. Vegyülj el a téltemető, tavaszköszöntő vidám forgatagban, és ne lepődj meg, ha az utcákon szőrével kifordított birkabundába, fehér vászongatyába öltözött, fa álarcot viselő alakokkal találod magad szembe, hiszen csupán a hagyományos busóöltözethez van szerencséd. A mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hol félelmetes, hol vidám forgataggá varázsolják a várost.

7 szuper télűző program hétvégére

A téltemető, tavaszköszöntő farsang végi karnevál kisfarsangtól farsangtemetésig, azaz húshagyókeddig tart, s jókedvű mulatsággal ér véget. A Duna-parti várost kellemes városközpontja, szép épületei önmagában is remek kirándulóhellyé varázsolják, ám ha látogatásodat a busójárás idejére időzíted, akkor garantáltan maradandó élményben lesz részed. A farsang végi karnevál ugyanis számos látványossággal szolgál a résztvevők számára: a karneváli felvonuláson túl népművészeti vásárral, folklórprogramokkal, kiállításokkal és táncmulatságokkal várják a kalandos kedvű vendégeket.

Időpont: 2010. február 11–16.
Helyszín:
Mohács utcái, terei
További információ a programokról:
www.mohacs.hu »

 Csabai farsang

Idén február 12. és 18. között kerül sor a csabai farsang rendezvénysorozatra, amely a délkelet-magyarországi farsangi ünnepkör jellegzetes hagyományait eleveníti fel a kószálástól kezdve a hagyományos disznótoron át a bálig. A többnapos rendezvény során koncertekkel, maskarás felvonulással, hagyományőrző szlovák farsanggal, igazi csabai disznótorral búcsúztatják a telet a vendégek. A régi jó csabai ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket. A program szervezői minden korosztály igényeinek igyekeznek eleget tenni az óvodás gyermekektől a nyugdíjaskorúakig.

Ízelítő a programokból

Február 12.
10.00 Ovis farsang: maskarás játszóház és kézműves-foglalkozás zenével, tánccal a Munkácsy Mihály Emlékházban.

Február 13.
8.00-tól a város hat pontján lesz disznótor, a békéscsabai közösségek hamisítatlan csabai ízekkel és vidám farsangi sokasággal várják a helyi és a városba érkező vendégeket.
13.30 Hagyományőrző farsang az Ifjúsági Házban a Szlovák Kultúra Háza szervezésében.
17.00 Farsangi bál a Lencsési Közösségi Házban, fellép a Melody együttes.
19.00 „Áll a bál” – táncház a Békési Úti Közösségi Házban, muzsikál a Ludas és Berbécs zenekar.
19.00 X. civil bál a Fiume Hotel nagytermében.
20.00 Zenészfals(h)ang: PANKKK-Ráció, amatőr zenekarok tehetségkutató versenyének döntője.

Február 15.
19.00 Galla Miklós önálló estje az Ifjúsági Ház nagytermében.

Február 16.
17.00 Borkóstolóval színesített „asszonyfarsang” a Munkácsy Mihály Emlékházban – csak hölgyeknek.

Időpont: 2010. február 12–18.
Helyszín: Békéscsaba, Andrássy út, Korzó tér
További információ a programokról: http://ifihaz.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top