Szabadidő

Hihetetlen sztárparádék – 8+1 kihagyhatatlan film

A Chicago rendezője a Kilencben sztárok egész hadát állította sorba a nézők meghódításáért. Számba vettük azokat a filmeket, amelyek hasonló módszerekkel akartak sikert aratni. A listánkba való bejutás feltétele: minimum hét sztár!

 Kilenc (2009)


Sztárok száma:
8 (Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Nicole Kidman, Fergie, Kate Hudson, Sophia Loren, Judi Dench)

A musicalben erős Rob Marshall direktor ismét a Weinstein fivérekkel szövetkezett, hogy előző oscaros sikere mintájára vigye haza a díj- és dollárözönt. A Kilenc az élő bizonyíték arra, hogy még Hollywoodban sem lehet tutira menni. Hiába a jól bevált recept, mind a nézők, mind pedig a közönség elfordult a legújabb musicalcsodától. Marshall meghagyta a Chicagóban bevált módszert, miszerint a dalbetétek csak a szereplők fantáziájában lévő jelenetek színpadias díszletek között, de ami ott bevált, másodjára sajnos már unalmas. Színházban semmi bajunk nem lenne azzal, hogy minden dal díszletei kísértetiesen hasonlítanak egymásra, de a vásznon sajnos ez fantáziátlanságra vall, ahogy az is, hogy a táncosok mindig rendkívül hasonló harisnyákban feszítenek változatos jelmezek helyett. Ehhez még hozzájön, hogy a dalok sem sikerültek túl fényesen (bár ezek még az eredeti Broadway-musicalből valók), hiszen mindössze két sláger (Cinema Italian, Be Italian) bújik meg a sok semmitmondó dal között.

Penélope Cruz a Kilenc című filmbe
Penélope Cruz a Kilenc című filmben

Fellini 8 és ½-ének musicalátirata egy alkotói válságba jutott rendezőről szól a hatvanas évek Olaszországában, akinek a magánélete is problémás. Hiába várja otthon a gyönyörű felesége, ő mégis állandó szeretőjével, valamint alkalmi kapcsolataiban keres magának testi vigaszt.

A kiváló, játékban Fellinit idéző Day-Lewis és néhány másik pazar alakítás (Cruz, Cotillard) ellenére a direktor szenvedése szimplán csak unalmas, és Rob Marshallnak a színházi múltja ellenére ideje lenne elhagyni a színpadi gyökereket. Vagy végleg visszatérni hozzájuk.

Eredeti cím: Nine
Bemutató: 2010. február 4.
Forgalmazza: Budapest Film

 Divatdiktárorok (1994)


Sztárok száma:
7 (Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Forest Whitaker, Kim Basinger, Julia Roberts, Tim Robbins, Lauren Bacall)

A Rövidre vágva és A játékos sikere után egész Hollywood Robert Altmannal akart forgatni, aki ezt kihasználva a divatvilágot vette górcső alá – sajnos élete egyik legrosszabb filmjében. A fenti főszereplők mellett olyan csillagok cameóznak a Divatdiktárokban, mint Cher, David Copperfield vagy Naomi Campbell.

 Nem kellesz eléggé (2009)


Sztárok száma:
7 (Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Ben Affleck, Bradley Cooper, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Justin Long)

Hihetetlen sztárparádék - 8+1 kihagyhatatlan film

 

Idén a Valentin-nap, tavaly pedig a Nem kellesz eléggé volt a szerelmesek ünnepének slágere, és egyik film sem fukarkodott a nagy nevekkel. Miért tették volna? Nincs is szebb annál, mint amikor gyönyörű, fiatal és híres emberek egymásra találását láthatjuk a vásznon.

 Trópusi vihar (2008)


Sztárok száma:
7 (Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Matthew McConaughey, Tom Cruise, Nick Nolte, Steve Coogan)

Ben Stiller a Trópusi viharban elsősorban a hollywoodi sztárok elé állított görbe tükröt, amihez nem árt, ha minél több nagy nevet szerződtetnek a produkcióhoz. A filmben ebből nem volt hiány, ahogy a zseniálisan vicces pillanatokból sem.

 Csak lazán! (2005)


Sztárok száma:
9 (John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn, André Benjamin, Harvey Keitel, Dwayne Johnson, Danny DeVito, James Woods, Steven Tyler)

Már a Szóljatok a köpcösnek! is nem csekély sztárral hódította meg a mozivásznakat, de a folytatás még erre is rátett egy lapáttal. Mondjuk, a filmnek szüksége is volt az efféle erősítésre, mivel minden más téren alaposan alulmaradt elődjével szemben.

 Igazából szerelem (2003)


Sztárok száma:
9 (Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Liam Neeson, Billy Bob Thornton, Laura Linney, Alan Rickman, Chiwetel Ejiofor)

Hihetetlen sztárparádék - 8+1 kihagyhatatlan film

 

Richard Curtis rendező nem jött zavarba attól, hogy a világ legjobb színészgárdáját toborozta össze karácsonyi, szívet melengető filmjéhez, és mivel neki még ez sem volt elég, melléjük olyan neveket cameóztatott, mint Claudia Schiffer, January Jones, Rowan Atkinson vagy Elisha Cuthbert.

 Batman: Kezdődik! (2005)


Sztárok száma:
10 (Christian Bale, Katie Holmes, Liam Neeson, Morgan Freeman, Michael Caine, Cillian Murphy, Gary Oldman, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Rutger Hauer)

A Batman-sorozat mindig is híres volt arról, hogy igazi sztárparádét kínált, de a Christopher Nolan jegyezte visszatérés minden korábbinál több hírességet vonzott. Szerencsére a sztárok számával egyenes arányban volt a film minősége is, nem úgy, mint a Batman és Robinnál.

 Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét (2004)


Sztárok száma:
11 (George Clooney, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Julia Roberts, Andy Garcia, Vincent Cassel, Matt Damon, Albert Finney, Bruce Willis, Don Cheadle, Casey Affleck)

Hihetetlen sztárparádék - 8+1 kihagyhatatlan film

 

Az Ocean-trilógia minden része káprázatos sztárparádét kínál, de még innen is kiemelkedik a második rész szereplőválogatottja. Steven Soderbergh mindent megtett azért, hogy az elsőnél gyengébb lábakon álló forgatókönyv ellenére is sikert arassanak, ezért minden valamirevaló szerepre ismert nevet szerződtetett.

 Sin City (2005)


Sztárok száma:
12 (Bruce Willis, Clive Owen, Benicio Del Toro, Mickey Rourke, Jessica Alba, Rosario Dawson, Josh Hartnett, Michael Madsen, Alexis Bledel, Brittany Murphy, Elijah Wood, Nick Stahl)

Hihetetlen sztárparádék - 8+1 kihagyhatatlan film

 

A Frank Miller kultképregényéből készült fekete-fehér filmadaptáció légypapírként vonzotta magához Hollywood csillagait, és az anyag meghálálta a bizalmat. Mindenkinek jutott legalább egy emlékezetes jelenet vagy mondat 2005 legcoolabb filmjében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top