Szabadidő

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Vannak, akik az étterembe járást ugyanolyan kalandnak szeretnék megélni, mint egy raftingtúrát vagy egy londoni kiruccanást. Az alábbi éttermektől nekünk is tátva maradt a szánk, még ha nem is mindig a várható kulináris élménytől...

Miközben mi a Gault Millau első budapesti értékelésének örülünk, a világ más tájain az összes fortélyukat be kell vetni a gasztronómoknak, hogy becsalogassák a vendégeket éttermeikbe. Az ízletes étel és a tiszta abrosz már rég nem elég. Aki házon kívül étkezik, nemcsak teli hassal, de élményekkel feltöltve szeretne hazatérni. 

Tudtad?
A Gault Millau kalauzt két élelmiszer-kritikus/gasztroújságíró (Henri Gault és Christian Millau) hozta létre a Michelin Guide nyomán. A kalauz évente jelenik meg, és szigorú szempontrendszer alapján osztályozza az éttermeket. Kritikusai csillagok helyett szakácssapkával jelzik az elért pontszámokat. A maximálisan adható 20 pontos értékelés csupán a konyhára és a személyzetre terjed ki, az étterem hangulatáról, a miliőről, a felszolgálásról különálló leírás ad tájékoztatást.
A rangos étteremkalauz legújabb, idei osztrák kiadványában 12 magyar étterem szerepel, köztük a Bábel és a Fausto’s a maximális 20 pontból 15-15-öt szerzett.
Bővebben: www.gaultmillau.at »

7 igazán különleges étterem, ahol tátva marad a szád
 1. Legalább tiszta – Hospitalis, Riga

A legtöbb ember viszolyog a rovaroktól, de egy-két bátor szívű mégis megeszi őket. Többségünket taszítja a kakashere, páran mégis szeretik. Hogy kórházban nem az ínyencmenüért étkezünk, azzal biztosan sokan egyetértünk, de kivétel azért itt is akad. Máskülönben nem lehet megmagyarázni a lett Hospitalis étterem sikerét.

 
7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak
 
7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Végül is el lehet képzelni, hogy a műtőként berendezett helyiség különösen steril, és nem fenyeget kijövetelével az ÁNTSZ. Aki ennek tudatában el tud lazulni, és elhelyezkedik az orvosi kezelőszékben, a műtőlámpák meghitt fényében elfogyaszthat egy „debitas dementio hysterica universalis gravis”-t vagy egy „residio postamputationem traumatica mixtum”-ot, amely fogások a képeket elnézve valamelyik operáció melléktermékei lehetnek. A férfi vendégeket legalább támogatják kicsit a rövid szoknyás nővérke-pincérnők…

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

 

Cím: Tirgoņu Street 4., Riga, Lettország
Az étterem honlapja: www.hospitalis.lv »

 2. Mint a rómaiak, DJ-vel – Silk, Frankfurt

Valamivel jobban kényeztetik a frankfurti Silk vendégeit. A magát bed restaurantként hirdető étteremben fehér bőrkanapén fekve vagy ülve kóstolhatjuk végig a Michelin-csillagos és Gault Millau-díjazott Mario Lohninger tizenhárom fogásos menüjét. A DJ Sven Väth Cocoon klubjához tartozó éttermében kulináris, vizuális és zenei egységre törekednek. Az étterem szívében válogatott lemezlovasok az ételekhez komponált selymes lounge-ot játszanak, sejtelmes, rózsaszín fényben tündöklik a 3deluxe-dizájn. Érzékeink itt új életre kelnek. A klubkultúra és a csúcsgasztronómia ötvözése iskolát teremtett: hasonló koncepción alapul a Yauatcha London (www.yauatcha.com) és az amszterdami Club 11 (www.ilove11.nl) is.

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Cím: Carl-Benz-Straße 21., 60386 Frankfurt am Main
Az étterem honlapja:
www.hoeren-sehen-schmecken.net/de/silk-bed-restaurant »

 3. Hol a szám? Sötét éttermek

A csilli-villi látványtól ugyan megfosztanak, de óriási élménnyel kárpótolnak az ún. sötét éttermek. Egyrészt olyasmit is megeszünk, amit korábban előítéleteink alapján a szánkba nem vettünk volna, és talán kiderül, hogy még ízlik is. Másrészt újra átélhetjük, milyen volt pár hónapos csecsemőként keresni a szánkat. Még jó, hogy akad egy segítőnk, a személyes pincérünk. Aki vak. Aki velünk ellentétben remekül kiismeri magát az étteremben. Míg mi fülünket-farkunkat behúzva tyúklépésben totyogunk, és összerezzenünk minden szellőre, ami az arcunkat érinti, ő a vállára tett kezünkkel határozottan vezet oda az asztalunkhoz vagy ki a mosdóba.

Pod křídlem noci, Prága
Pod křídlem noci, Prága

Mivel nem tudjuk, mit eszünk (a belépés előtt halas, marha-, bárány-, szárnyas-, vegetáriánus és meglepetésmenü között választhatunk), csak az ízlelőbimbóinkra vagyunk kénytelenek hagyatkozni a szánkba vett étel felismerésénél. Rögtön kiderül, hogy emlékeink cserben hagynak, amint a petrezselyem hab formában kerül a tányérra. Ha szabadságra küldenéd a szemed, megteheted Londonban és Párizsban (www.danslenoir.com), Berlinben (www.unsicht-bar-berlin.de), Bécsben (www.viersinne.at) és Prágában (www.podkridlemnoci.cz).

Tipp: a Láthatatlan kiállítás keretében Budapesten is kipróbálhatod, milyen érzés teljesen sötétben vacsorázni. Részletek itt: www.lathatatlan.hu/lathatatlan-vacsora »

 4. Vacsora a felhők között

Míg a sötét éttermek vendégei a tányérukig sem látnak, mások azt is tudják, mi rotyog a fazékban a szomszédos tízemeletes konyháiban. A Dinner in the Sky vendégei  nem szaladhatnak ki a mosdóba bepúderozni az orrukat, ha kínos a téma az asztalnál. Más kérdés, hogy lemegy-e egyáltalán valami az ember torkán, ha ötven méter magasban lóbálja a lábát. A daruval felhúzott asztal körül huszonkét személy fér el, akiket négypontos öv rögzít a székben. Az egyetlen a felsorolt éttermek közül, amelyért nem kell a szomszédba menni.

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Bővebben: www.dinnerinthesky.com »

 5. Magad, uram… – ‘s Baggers, Nürnberg

Aki bosszankodott már étteremben tolakodó pincéreken, a hosszas integetésen, amellyel fel kellett magára hívnia a figyelmet, továbbá azok közé tartozik, aki inkább önkiszolgál, mint kiszolgáltat, annak érdemes egyszer ellátogatnia ebbe a nürnbergi vendéglőbe. Az ‘s Baggersben a szakácsot kivéve minden automatizált. A vendég maga adja le rendelését az érintőképernyős monitoron, majd az étel az emeleti konyhából egy hullámvasútszerű acélszerkezeten csúszik az asztalra. Senki sem kap a nyakába húslevest, a tapas nagyságú ételt lezárt fazekakban küldi útjára a szakács, akinek természetesen számítógép jelzi azt is, ha fogytán van a vaj a hűtőben. Az étterem regionális, részben bio-, frank specialitásokkal várja látogatóit.

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

 

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Cím: Am Steinacher Kreuz 28., Nürnberg
Az étterem honlapja: www.sbaggers.de »

6. Hal úszik a tányér mellett – Ithaa, Maldív-szigetek

Ebben az étteremben nagyot kell dobnia a szakácsnak, ha azt akarja, hogy a tányérunkra koncentráljunk. A Hilton Maldives Resort & Spa Ithaa nevű étterme kilenc méter hosszú, öt méter széles, és mindössze tizenhat vendég fér el benne. A hat méter mélyen fekvő étterem huszonöt fogásban euromaldív ételeket szolgál fel kétszáz dollár körüli áron.

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

 

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Bővebben az étteremről »

 7. Hosszú futás a legjobbnál – El Bulli, Roses

Ferran Adrià napjaink leginspirálóbb szakácsa. Barcelonától északra (Roses) fekvő étterme, az El Bulli olyannyira népszerű, hogy idén például már nem lehet asztalt foglalni. Egy londoni szaklap ötször is az év éttermének választotta, a Michelin 1997 óta minden évben három csillaggal értékeli. Itt nincs semmi hókuszpókusz, figyelemelterelés. Az étterem kialakítása olyan egyszerű, hogy a sarkon is állhatna. Azonban: az El Bulli ötven vendégének negyven szakács harmincnyolc fogásos menüt főz. Étlap nincs, a vendég a mesterre bízza magát, aki olyan kreációkat tálal fel a négyórás étkezés alatt, mint olívaolaj-bonbon, rizsravioli mogyorókrémmel, rokfortfagylalt és levegős répahab. Akit a menüsor felcsigáz, és nem lomboz le a mintegy 250 eurós számla (italok nélkül), igyekeznie kell: Adrià 2012-ben kétéves kreatív szabadságra megy.

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

 

7 különleges étterem, ahol a vacsora mellé kalandot is szervíroznak

Az étterem honlapja: www.elbulli.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top