Szabadidő

George Clooney 8+1 legnagyobb mozipillanata. Apropónk: az Egek ura

Az Egek urában Clooney eljátszhatta élete legtesthezállóbb szerepét, egy jóképű férfit, aki az ötvenhez közel is képtelen az elköteleződésre és a felelősségvállalásra. Karrierje eddigi legjobb alakítása kapcsán számba vettük a sztár kilenc legnagyobb mozipillanatát.

 A higgadt

Film: Alkonyattól pirkadatig (1996)

Sztárunk még javában a Vészhelyzetben dolgozott, amikor Robert Rodrigueztől megkapta első mozis főszerepét. Rögtön bizonyította, hogy mekkora vezéregyéniség, amikor a Harvey Keitelből, Quentin Tarantinóból, Juliette Lewisból és egy kisgyerekből álló pánikoló bandát két apró, lazán odavetett mondattal tette helyre: „Everybody Be Cool. You Be Cool.”

 A Batman-jelmez


Film:
Batman & Robin (1997)

A szerepeit mostanában gondosan megválogató Clooney mozikarrierje kezdetén még nem volt ilyen óvatos, és a nagy áttörés kedvéért denevérkosztümbe is bújt. Amikor először megjelenik a vásznon denevérszerkóban, és meglátjuk a peckesen kiálló mellbimbókat a ruhán, az nemcsak a színész, hanem a Denevérember karrierjének is a legcikibb momentuma.

 A meleg kutya


Film:
South Park (1 epizód, 1997)

A hatalmas South Park-fan hírében álló Clooney addig-addig zaklatta a rajzfilmsorozat két fő alkotóját, míg azok szinkronszerepet adtak neki a szériában. Ő lett Sparky, a meleg, kanos és folyton dörgölődző kiskutya, így beszéd helyett végig csak ugatnia, nyüszítenie és vonítania kellett. A South Park mozifilmes változatában is szinkronizált, méghozzá a Ross dokihoz feltűnően hasonlító dr. Gouache hangját kölcsönözte, aki egy krumplit operált Kenny szívének helyére.

 Stílusos bankrablás


Film:
Mint a kámfor (1998)

Hát lehet nem szeretni egy olyan bankrablót, aki fegyver nélkül megy rabolni, pusztán a szövegével kirámolja a kasszát, sőt az illedelmes hangnemben zajló rablás közben még arra is jut ideje, hogy a pénztárosnő frizuráját megdicsérje? Ha nem lenne olyan balek, hogy a bank előtt parkoló kocsija nem gyullad be, akár minden idők legkönnyebb bankrablásának is nevezhetnénk.

 A féltékeny


Film:
Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Igazán ragyogó filmsztárrá az Ocean’s-trilógia avatta, amelyben nemcsak coolságát, de érzékenységét is megmutatta a vásznon. Amikor az exét alakító Julia Robertsszel annak új pasijáról, Andy Garciáról beszélget, megkérdi, hogy „meg szokott nevettetni?”. A válasz csak annyit, hogy „nem szokott megríkatni”, és Clooney ekkor bravúros bűnbánó arckifejezést mutat be.

 Száguldás


Film:
Sziriána (2005)

Egy forgatás, amely közben sztárunk egy váratlan baleset miatt majdnem tolószékbe került. Persze az Oscar-díját nem ezért kapta, hanem sokkal inkább azért, mert az alapvetően extrovertált Clooney tökéletesen játszott el egy introvertált, elhízott, szakállas CIA-ügynököt, aki a film vége felé kétségbeesetten próbálja figyelmeztetni az arab sejk kocsikaravánját, ám hiába hajt mindent beleadva.

 Az agyafúrt


Film:
Michael Clayton (2007)

A Dávid Góliát ellen típusú harcot bemutató Michael Claytonban George ügyvédként kerül szembe egy korrupt és kegyetlen multival, és amikor már magunk sem hiszünk a győzelmében, akkor a multi vezetőjét játszó Tilda Swintont egy szenzációsan kitervelt beszélgetésre hívja, amelynek lehallgatásával végre bizonyítja igazát a rendőrség előtt is.

 Fejlövés


Film:
Égető bizonyíték (2008)

Clooney gyanútlanul tesz-vesz a szeretője házában, amikor a szekrényt kinyitva meglátja az odabent idióta vigyorral bujkáló Brad Pittet, és ijedtségében azonnal főbe lövi a közelben lévő pisztollyal. Ezután pánikszerűen kirohan a házból, majd teljesen összemajrézva magát, harckészültségben lassan visszaoson a hálóba, hogy meglesse a halottat. Clooney sosem volt még ennyire vicces.

 +1: a praktikus


Film:
Egek ura (2009)

Amikor beosztottja, a fontoskodó Natalie Keener (Anna Kendrick alakításában) számon kéri rajta, hogy miért nem veszi komolyan a kapcsolatát Alexszel (Vera Farmiga), a férfi megkéri őt, hogy marketinges eszközökkel adja el neki a szerelmet. Ez a jelenet akkor is visszatér, amikor pont a házasságellenes Clooney-nak kell meggyőznie a húga férjjelöltjét arról, hogy a házasság okos döntés, amikor a pasi épp megfutamodna a felelősség elől.

George Clooney 8 +1 legnagyobb mozipillanata. Apropónk: az Egek ura.

 

Az Egek ura az év eddigi legokosabb romantikus mozija, amely épp attól válik érdekessé, hogy egy olyan férfi szerelembe eséséről szól, aki maga sem gondolta volna, hogy ez vele megtörténhet. Ryan Bingham folyamatosan úton van, hiszen az a munkája, hogy keresztül-kasul repkedve Amerikában a multik alkalmazottait rúgja ki egymás után (a gazdasági válság lereagálása nem is lehetne aktuálisabb). Élete repülőgépeken, hotelekben, reptereken és éttermekben zajlik, és maga is kerüli az állandóságot nemcsak a helyszínekben, hanem a kapcsolatokban is.

A film azt a szakaszát mutatja be az életének, amikor még egy ilyen pasi életében is eljön a kísértés a megállapodásra. Jason Reitman (Juno) mozija elvileg vígjáték, és valóban minden percre esik legalább egy nagyon okos és jól időzített poén (elsősorban Clooney szájából), ám ha utánagondolunk, valójában mélyen lehangoló darab. Azt mutatja be, hogy ha egész életünkben kerültük az elkötelezettséget, egy idő után már nincs visszaút, és elkerülhetetlenül magányosak maradunk. Szingliként talán fájhat szembesülni az efféle mondanivalóval, de ettől még az Egek ura a 2009-es év legbölcsebb, legszerethetőbb és legviccesebb filmje marad.

George Clooney 8 +1 legnagyobb mozipillanata. Apropónk: az Egek ura.

Rendezte: Jason Reitman
Eredeti cím: Up In The Air
Bemutató: 2010. február 18.
A film honlapja: www.theupintheairmovie.com »
Forgalmazó: UIP-Duna Film

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top