Szabadidő

A legjobb programok hétvégére

Ínyencek, zenekedvelők, állatbarátok és dizájnőrültek nem panaszkodhatnak a hétvégi programkínálatra. Íme egy kis kedvcsináló.
 WAMP – újra Wasárnapi Művész Piac

Változó arculattal és újonnan debütáló magyar tehetségekkel jelentkezik az évtized első és a tél utolsó WAMP-ja. Februártól frissebb, egységesebb, letisztultabb vásárképpel jelentkezik a híres művészpiac.
És hogy milyen lesz az új évtizedben a dizájnvásár? Feje tetejére áll minden, és csak térképpel lehet eligazodni? Kik az új dizájnerek, hogy néznek ki az új standok, és marad-e a lila logó? Nos, mindezekre választ kaphat mindenki, aki február 21-én ellátogat a Gödör Klubba.

A legjobb programok hétvégére

Programok:

A dizájn gyerekszemmel címen új programok várják a gyerekeket a DEMO-csoport szervezésében.

• Blup pihenősarok: a dizájntárgyak utáni kutatásban megfáradt WAMP-olók egész nap kellemesen amorf babzsák fotelekben nyújtóztathatják ki végtagjaikat.

• A WAMP-on látható az Öko-Pannon és a WAMP közös Re-üveg pályázatának kiállítása. Eredményhirdetés és díjátadó 11 órakor.

Hangulatmester – DJ Shuriken aka Vályi Gábor elszánt lemezgyűjtőként ismert. Lemezeiből egyrészt a Tilos Rádióban szokott szemezgetni, másrészt vad bulikon és szolid kultúrrendezvényeken pörget. Emellett a civil életben kutat, és a doktori fokozat megszerzésére készül. DJ-társával, Keyserrel erősségük a nu-jazz, de emellett swingekben, latin zenékben, hiphopban, fúziós dzsesszben és elektronikában is utaznak, és remixelnek fáradhatatlanul. Kellemes változatosságra lehet számítani a WAMP-on is, ahova Shuriken szólóban érkezik.

Időpont:
2010. február 21.
Helyszín: Gödör Klub, 10-től 18 óráig
További infó: www.wamp.hu »

 Beethoven-maraton
– A Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezésében –

A 2008 februárjában rendezett első maraton Csajkovszkij munkásságát mutatta be hatalmas sikerrel. A 2009-es Dvořák-maraton hasonló, elsöprő sikere már nem volt meglepő. Fischer Iván a 2010-es maraton főszereplőjének minden idők egyik legnépszerűbb zeneszerzőjét, Ludwig van Beethovent választotta.
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban összesen 11 – 45 perces – koncertre kerül sor. A szimfonikus zenekari koncertek 10.30, 12.30, 14.30, 17, 19 és 21 órakor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a kamarazenei koncertek 11.30, 13.30, 16, 18 és 20 órakor a Fesztivál Színházban lesznek. Az időbeosztás lehetővé teszi, hogy akinek kedve (és kitartása) van, akár mind a 11 koncertet végighallgathassa. A hangversenyeket a bonni Beethoven Múzeumból érkező kiállítás és ingyenes videovetítések egészítik ki.

Időpont: 2010. február 21., vasárnap, 10.30–22.00
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Előadóterem, Fesztivál Színház
Jegyárak: 600 Ft/koncert, 4 koncert: 1800 Ft, 11 koncert: 5400 Ft
Bővebben: www.mupa.hu »

 Híres magyar lovakról – program lóbarátoknak

Ha szereted a lovakat, és kíváncsi vagy a magyar lóversenyzés történelmére, a Mezőgazdasági Múzeumban a helyed, ahol február 20-án szombaton Híres magyar lovakról címmel szerveznek programot a Kincsem–Imperiál – Híres magyar versenylovak kiállításhoz kapcsolódóan. A 13-tól 17 óráig tartó rendezvény során a látogatók izgalmas beszélgetéseken, tárlatvezetésen vehetnek részt, miközben a kisebbek a játszóházban akár vesszőparipát is készíthetnek.

A legjobb programok hétvégére

Részletes program

• 13.00–17.00: lovas játszóház gyerekeknek: lóversenybárca- és vesszőparipa-készítés, régészkedés

• 13.30: Kincsem–Imperiál – Híres magyar versenylovak – tárlatvezetés
(tárlatvezető: Dr. Szőllősy Gábor, a kiállítás kurátora)

• 14.00: Imperiál és családja közelről – beszélgetés és filmvetítés
Vendégek: Németh Ferenc, Imperiál zsokéja, Aperianov Zakariás, Imperiál és Európa legidősebb trénere, Hajba Nándor agrármérnök, Intermezzo II. ménesbeli lovasa

• 15.30: a Hesp család – Kincsem idomárja és családjának szerepe a magyar lóversenyzésben
(vendég: Hesp József hendikepper, moderátor: dr. Szatmári Sarolta, a kiállítás kurátora)

Időpont:
2010. február 20., szombat, 13-tól 17 óráig
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Belépőjegy: a programra külön jegy váltása nem szükséges, a múzeum belépőjegyével látogatható: felnőtt – 800 Ft, gyermek és nyugdíjas – 500 Ft
Bővebben: www.mezogazdasagimuzeum.hu »

 Gasztronómiai kiállítások a Hungexpón

Idén először rendezi együtt a Hungexpo Zrt. az UKBA és a Foodapest kiállításait. A február 21–24. között sorra kerülő rendezvényeken ebben az évben két jelentős gasztronómiai világverseny is zajlik.
Az első Foodapest–UKBA kiállításpárost olyan kitűnő szakmai rendezvények kísérik, mint a juniorcukrász-világbajnokság, ahol Brazíliától Japánig 12 ország 17 versenyzője méri össze tudását, és a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny, amelyet szakácsolimpiaként is szoktak emlegetni.
A Bocuse d’Or hazai válogatóversenyén 8 magyar mesterszakács vesz részt. A zsűri magyar elnöke Kalla Kálmán mesterszakács, nemzetközi elnöke pedig Charles Tjessem, aki maga is a Bocuse d’Or győztese volt korábban.

A legjobb programok hétvégére

A világversenyek mellett mozgalmas és aktív programsorozattal, szakmai fórumokkal, workshopokkal, a SIAL d’Or nemzetközi termékverseny hazai zsűrizésével, a közönség bevonásával zajló Bor és piac borteszttel, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadásokkal egészül ki a program.
Újdonság, hogy 2010-ben részlegesen a nagyközönség felé is nyitnak a kiállítások, hiszen az első és az utolsó nap, azaz február 21-e (vasárnap) és február 24-e (szerda) közönségnap lesz, amikor a belépőjegyárak a szakkiállításokon megszokott árszint alatt maradnak.

Nyitva tartás: 2010. február 21–24., naponta 10-től 18 óráig
Közönségnap: február 21. (vasárnap) és február 24. (szerda)
Helyszín: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, Budapest X., Albertirsai út 10.
Bejárat: I. és III. kapu
Belépőjegy:
Szakmai napon (hétfő, kedd): 2500 Ft  
Nagyközönségnapon (vasárnap, szerda): 1600 Ft
Infó: www.hungexpo.hu »
www.foodapest.hu »
www.ukba.hu »

 Miskolci kocsonyafesztivál

Kerek évfordulóhoz érkezett a Miskolc történelmi hagyományait, legendáit felelevenítő fesztivál – immáron tizedik alkalommal fogadja az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező látogatókat, akik a boldog békeidők hangulatába csöppenhetnek a műemléki védettségű belváros épületeinek kulisszái között. A fesztiváli kavalkád három teljes napra birtokba veszi a belváros teljes területét – a különböző helyszíneken tematikus programok zajlanak majd, amelyek a históriai hűséghez igazodva jelenítik meg egy-egy kor és korszak hangulatát.

A legjobb programok hétvégére

A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is a kocsonyában pislogó béka legendája lesz a meghatározó: nagy mennyiségben kóstolhatjuk majd meg a legkülönbözőbb kocsonyakülönlegességeket. Ám nem csak kocsonyából áll a kínálat: különböző pecsenyéket, köztük a híres miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit és különböző hungarikumok széles választékát is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak Miskolcra.

Időpont:
2010. február 19–21.
Helyszín: Miskolc belvárosa
Bővebben: www.kocsonyafesztival.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top