Szabadidő

Top 5 látnivaló Szentpéterváron

Szentpétervár, a romantikus, csatornákkal szabdalt cári város nem véletlenül kapta az "Észak Velencéje" elnevezést. Számos építészeti csodáján kívül rengeteg egyéb szórakozási lehetőséget tartogat az idelátogatónak.

Szentpétervárt, Nagy Péter cár városát ingoványos, mocsaras vidéken kezdték el építeni a 18. század elején. A keleti és a nyugati világ találkozásánál hamarosan izgalmas nagyváros, igazi kulturális olvasztótégely jött létre. Az egykori orosz főváros rohamos gyarapodását a cárok nagyvonalú költekezésének köszönhette, az általuk építtetett fényűző paloták, a bámulatos templomok világviszonylatban is páratlan értéket képviselnek. Eközben az uralkodók – különösen Nagy Katalin cárnő – óriási értékű művészeti gyűjteményeket is felhalmoztak, nem csoda, hogy Szentpétervárt saját lakosai a „múzeumok városa” néven emlegetik. A Szovjetunió széthullásával az időközben Leningráddá átkeresztelt városból ismét Szentpétervár lett, és a város széles útjain, a hangulatos csatornák mentén közel egy évszázadnyi elszigeteltség után ismét megjelentek a kíváncsi turisták.

Top 5 látnivaló Szentpéterváron

 

Ismerkedés a várossal

Szentpétervár történelmi magja az impozáns épületekkel szegélyezett Néva folyótól délre terül el. A belvárost alkotó utcák és csatornák a várost keresztülszelő Nyevszkij proszpekt sugárútból ágaznak szét. A Néva folyó déli partján elterülő elegáns Dvorcovaja ploscsagy téren (Palota tér) áll a cárok egykori lakhelyéül szolgáló Téli Palota. A palotában és a hozzá tartozó impozáns cári épületekben ma az Ermitázs Múzeum egyedülálló művészeti gyűjteménye tekinthető meg. A tértől nyugatra a város jelképe, Nagy Péter bronz lovas szobra látható, mögötte bronzszínű kupolájával az Izsák-székesegyház magasodik. A Péter-Pál-erőd a Néva folyó torkolatában kialakult szigetcsoport egyik apró szigetén épült. A Nyevszkij proszpekt sugárút jobb oldalán találjuk a roppant méretű Kazanyi székesegyházat, míg a sugárúttól északra a színes hagymakupoláiról felismerhető Vérző Megváltó temploma látható.

 Top 5 látnivaló, amit tilos kihagyni

1. Ermitázs Múzeum

Szentpétervár leghíresebb látnivalóját, az Ermitázs épületegyüttesét az orosz cárok első számú rezidenciája, a Téli Palota, valamint a szomszédos cári épületek, a Kis Ermitázs, a Régi és az Új Ermitázs, továbbá az Ermitázs Színház alkotják. Az épületek káprázatos, arany- és márványdíszítésű termeiben hét különálló gyűjtemény tekinthető meg: egy nyugat-európai, egy orosz, egy közel- és egy távol-keleti művészeti kiállítás, a volt Szovjetunió területéről származó, illetve ókori régészeti leletek, valamint egy érmegyűjtemény.

Top 5 látnivaló Szentpéterváron

A nyugat-európai gyűjtemény az európai festészet legnagyobb alkotóinak munkáit vonultatja fel. A reneszánsz festők közül Leonardo da Vinci, Michelangelo és Tiziano, a későbbi korszakokból Nicolas Poussin, Renoir, Degas, Monet, Matisse, Gauguin, Van Gogh, valamint Picasso képei láthatók. A spanyol festészetet El Greco, Velázquez, Murillo és Goya, a flamand festőket Van Dyck, Rubens, Rembrandt és Frans Hals képviseli. A képgyűjteményt ókori görög és római szobrok egészítik ki. A többi látnivaló közül a legérdekesebb az Aranyszoba (Zalataja kladovaja), ahol görög, bizánci és szkíta ékszerekben, valamint az ókori közép-ázsiai és szibériai területekről származó altaji és szkíta ereklyékben gyönyörködhetünk.

Cím: Dvorcovaja Naberezsnaja 34.
Nyitva tartás: kedd–szombat: 10.30–18.00, vasárnap: 10.30–17.00
www.hermitagemuseum.org »


2. Orosz Múzeum

A világ legnagyobb orosz művészeti gyűjteménye a Nyevszkij proszpekt sugárút közelében található Mihály-palotában kapott helyet. Az Orosz Múzeum még a felülmúlhatatlan Ermitázs után is képes újat mutatni, hiszen termeiben a legelismertebb orosz festők, mint például a 19. századi Ivan Siskin, Ilja Repin, Iszaak Levitan, Pavel Fedotov, Oreszt Kiprenszkij, valamint az avantgárd mozgalom képviselői, Lev Bruni és Natalia Goncsarova alkotásaival találkozhatunk.

Russzkij Muzej
Cím: Inzsenyerszkaja 4.
Nyitva tartás: szerda–vasárnap: 10.00–17.00, hétfő: 10.00–16.00
www.rusmuseum.ru »

 

3. Péter-Pál-erőd

A Néva torkolatának egyik kis szigetén álló Péter-Pál-erőd a város legrégebbi épülete. Az erődöt a 18. század első évtizedében Nagy Péter cár építtette a születőben lévő város védelmére, a későbbi évszázadok során azonban inkább börtönnek használták. A várfalakon belül található Péter-Pál-székesegyház (Petropavlovszkij szobor) 1712 és 1732 között épült. A vékony, aranyozott tornyú, barokk berendezésű templom számos orosz cár temetkezési helyéül szolgált: itt nyugszik többek között Nagy Péter, és újratemetésekor, 1998-ban itt helyezték örök nyugalomra családjával együtt az utolsó cárt, II. Miklóst is.

Top 5 látnivaló Szentpéterváron

Nyitva tartás: csütörtök–hétfő: 11.00–18.00, kedd: 11.00–17.00, park: mindennap 22.00-ig
 

4. A Vérző Megváltó temploma

A lenyűgöző szépségű templom, amelyet más néven Krisztus feltámadása templomnak is hívnak, a Jekatyerinszkij-csatorna közelében található. A templomot azon a helyen emelték, ahol 1881-ben II. Sándor cár ellen orosz anarchisták végzetes merényletet követtek el. A cárról az épületben egy kiállítás is megemlékezik. A templombelső gyönyörű mozaikjainál érdemes hosszabban elidőzni.

Top 5 látnivaló Szentpéterváron

Cím: Naberezsnaja Gribojedova 2.
Nyitva tartás: csütörtök–kedd: 11.00–18.00

5. Dosztojevszkij-ház

Szintén látogatható az a ház is, ahol Dosztojevszkij élt a családjával 1878-tól három évvel később bekövetkezett haláláig, és amelynek falai között a Karamazov testvérek című regényét írta. A házban a kommunizmus idején bérlakásokat alakítottak ki, így az eredeti berendezés megsemmisült. A rekonstrukcióhoz az eredeti tervrajzokat, valamint az író kortársainak emlékiratait, elsősorban felesége és titkárnője, Anna Grigorjevna írásait használták fel. A kiállításon Dosztojevszkij könyvei és személyes tárgyai láthatók.

Cím: Kuznyecnij per. 5/2.
Nyitva tartás: kedd–vasárnap: 11.00–18.00

 Evés-ivás

Szentpéterváron ma már rengeteg kávézó és étterem működik, amelyek sokszínű választékában az orosztól a francia konyha fogásain keresztül a kínaiig szinte bármi megtalálható. A kávézók gyakran az éttermeknél is szélesebb ételkínálattal szolgálnak, és reggeltől késő estig nyitva vannak.

Shinok – Az étlapon az ukrán konyha jellegzetességei szerepelnek, mint a borscs (céklaleves), a kiska (kolbász), valamint a kutja (mézes kása). Esténként népzenészek forrósítják fel a hangulatot. (Zagorodnij pr. 13.)

Ketino – Ebben a vendéglőben jobbnál jobb kaukázusi fogások kaphatók. Ilyen például a grúz sajtos kenyér, amelynek belsejébe egy egész tojást sütnek. Az étteremben egy grúz művészeti kiállítás is otthont kapott. (8. línyii 23., Vasziljevszkij osztrov.)

Staroe Café – Kicsi, otthonos étterem, amelynek konyháján kitűnő orosz ételek készülnek (ízletes levesek és blini, azaz lepény). A 19. századot idéző környezetben esténként zongorista játszik. Az étterem egyszerre csak kevés vendéget tud fogadni, ezért érdemes előre asztalt foglalni vagy korán érkezni. (Naberezsnaja reki Fontanki 108.)

Café Idiot – A Dosztojevszkij híres regényéről (A félkegyelmű) elnevezett kávézó az Izsák-székesegyház és a Nyevszkij proszpekt közelében, egy csatornaparti épület alagsorában működik. A fotelekkel berendezett hangulatos belső tér és a kellemes dzsesszzene az 1950-es évek hangulatát idézi, a kávézó boltíves termeiben egy galériát és egy könyvtárat is találunk. Az étteremben vegetáriánus és orosz ételek, valamint orosz tea és kávé is kapható. (Naberezsnaja reki Mojki 82.)

Troitsky
– Kiváló vegetáriánus ételek elérhető áron. Az étteremlánc további éttermei a város  számos pontján megtalálhatók. (Most Malaja Poszadszkaja ul. 4.)

 Szórakozás

A Szentpétervári Filharmonikus Zenekar a Mariinszkij Opera és Balett Színházban (színház: Tyeatralnaja pl. 1., hangversenyterem: Dekabristov ul. 37.) játszik. A kisebb zenekarok előadásait a Glinka „kis hangversenyteremben” (Nyevszkij proszpekt 30.) hallgathatjuk meg. Az orosz klasszikus zenei koncertek helyszíne az Oktyabrszkij hangversenyterem (Ligovszkij pr. 6.).


A szentpétervári szórakozóhelyeken szigorúan veszik az öltözködési előírásokat, tanácsos tehát megfigyelni, hogyan öltöznek az orosz fiatalok. A belépőjegyek 300–400 rubel körül mozognak. A legtöbb klub a Nyevszkij proszpekten vagy annak közvetlen közelében, valamint a rakpartok környékén található.

A Nyevszkij proszpekt éjszaka
A Nyevszkij proszpekt éjszaka

A legnépszerűbb szórakozóhelyek a Metro (Ligovszkij pr. 174.), az elegánsabb Purga (Naberezsnaja reki Fontanki 11–13.), valamint a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt Plaza (Naberezsnaja Makarova 2., Vasziljevszkij osztrov). Az éjszakai élet legfrissebb hírei a St. Petersburg Times című angol nyelvű napilap oldalain olvashatók.

 Szállás

Bár időnként a város legelegánsabb szállodáiban is ki lehet fogni egy-egy jobb ajánlatot, a valóban olcsó vagy középkategóriás szállás nagyon ritka Szentpéterváron. Az a kevés, ami mégis ilyennek mondható, szerencsére modern és kellemes.

Grand Hotel Europe
A város legrégebbi szállodája klasszikus stílusban kialakított, elegáns szobákkal, üzletsorokkal, valamint számos étteremmel és bárral rendelkezik.

Dosztojevszkij Hotel

A modern, háromcsillagos szálloda kényelmes, központi fekvésű szálláslehetőséget kínál. A szálloda az egyik színvonalas bevásárlóközpont (Vlagyimirszkij Passage) épületén belül helyezkedik el.

Matisov Domik Hotel
A folyóparti szálloda a város egyik csendes kerületében, a Nyevszkij proszpekttől 25 perc távolságra található. 1993-as nyitásakor ez volt a város egyik első privát szállodája.

Néva Hotel
A divatos Letnyij Szad kerületben található szálloda egyszerű, kényelmes szobákat kínál elfogadható áron.

Oktyabrskaja Hotel
A Moszkva pályaudvarral szemközti hatalmas, háromcsillagos szálloda a 19. század közepén épült. Érdemes felújított szobát kérni.

 

 Utazási tanácsok

Érkezés Szentpétervárra

• A Pulkovo repülőtér (www.pulkovo.ru) a város központjától 17 kilométerre, délre található. A repülőtér két terminálja 5 kilométer távolságra van egymástól. A belföldi járatok a Pulkovo 1., a nemzetközi járatok a Pulkovo 2. terminált használják. A két terminál között ingyenes buszjárat szállítja az utasokat (menetidő 15 perc). A T–39-es repülőtéri busz a Pulkovo 1. terminál és a Moszkovszkaja metrómegálló között közlekedik. A Pulkovo 2. terminálról a 13-as busz visz a Moszkovszkaja metrómegállóig (menetidő: 30-40 perc), ahonnan a metróval további 25-30 perc alatt érünk a központba. A buszokra a menetjegy 16 rubelbe kerül. A minibuszok (marsrutnoj) valamivel drágábbak, mint a menetrendszerű buszok, ezek 22 rubelért visznek a Moszkovszkaja megállóhoz. Taxival az út 1000 rubelbe kerül.

• Budapest-Keleti pályaudvarról heti egy közvetlen EuroNight vonat indul Szentpétervárra. A menetidő közel 39 óra.

Városi közlekedés. Szentpétervár belvárosában gyalog is elboldogulunk, ugyanakkor a tömegközlekedés is olcsó és praktikus. A városban metró, busz, villamos és trolibusz is közlekedik. A metró 5.45 és 24.00, illetve 0.30 óra között működik. Metrójegyek a jegyárusoknál kaphatók, és érvényesítésük az automatikus kapuknál történik. Az egyszeri menetjegy ára 20 rubel. A hét nap alatt 10 útra érvényes jegy 165 rubelbe, míg a 15 nap alatt 20 útra érvényes jegy 315 rubelbe kerül. A buszok, villamosok és trolibuszok 6.00 és 1.00 óra között közlekednek. A menetjegy valamennyi közlekedési eszközre egységesen 4 rubelbe kerül, és a vezetőtől vásárolható meg. A 10-es trolibusz remek lehetőséget kínál a városnézésre, mivel egész hosszában végigvisz a Nyevszkij proszpekten.

• A taxik általában sárga színűek, de néhány privát sofőr is szívesen vállalkozik a fuvarra. Az árban érdemes előre megállapodni.

• Júniustól szeptemberig a város csatornáin városnéző hajók közlekednek; a hajók félóránként indulnak a Nyevszkij proszpekt és a Fontanka-csatorna találkozásától (menetjegy: 200 rubel).

Információ: a városi információs iroda a Szadovaja ul. 14/52. szám alatt  található. www.petersburgcity.com »

Top x látnivaló Szentpéterváron Cikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Európában című könyvből közölt részletet.

A több száz színes fényképpel illusztrált, 40 varázslatos hosszú hétvége leírását felvonultató kötet megbízható útitárs Londontól Szentpétervárig. Kedvcsináló ötleteket találsz benne az úti cél kiválasztásához, megismerheted a klasszikus és alternatív látnivalókat, megtalálod benne az ínyencéttermek, bolhapiacok, dzsesszklubok, romantikus helyszínek elérhetőségét, sőt még vásárlási tippekkel is ellátnak.
Néhány további úti tipp a könyvből: Amszterdam, Barcelona, Bécs, Berlin, Krakkó, London, Milánó, München, Nápoly, Párizs, Pozsony, Prága, Riga, Róma, Stockholm, Velence, Zürich.

A könyv címe: Hosszú hétvégék Európában
Szerkesztette:
Jo Williams és Sophie Blacksell (Footprint Handbooks Ltd.)
Ára:
3990 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó, 2009
www.keletnyugat.hu »

 

Szentpétervár.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top