nlc.hu
Szabadidő
A balkáni legenda a Müpában

A balkáni legenda a Müpában

A szófiai születésű Nikola Parov már 6 évesen mandolinon játszott és zenész nagyapjának köszönhetően megismerkedett a balkáni zene sokszínűségével és temperamentumával.

Családjával 10 évesen költözött Budapestre. Népzenei tanulmányai mellett megalapította első zenekarát Zsarátnok néven, majd a 80-as évek kezdetén Andy Irvine-nak köszönhetően felfedezte az ír és kelta zene világát. 1993-ban elfogadva Bill Whelan meghívását, a Riverdance produkcióval Európában, Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában turnézott. Kilim című albumával a világzenei listák 6. helyére került.

Parov közreműködik a Riverdance, a Naplegenda produkciókban, lemezeket készít Sebestyén Mártával, Herczku Ágnessel, Andy Irvine-nal és Bill Whelannel, valamint zenét szerez a Magyar Állami Népi együttesnek.

A március 4-én, a Művészetek Palotájában tartandó koncertjén több mint 25 éves munkássága legmeghatározóbb zenei stílusainak keresztmetszetét készül előadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top