Szabadidő

4 méteres rúzs? Nagyszerű innovációk köztéri tárlata

A rendhagyó kiállításon olyan tárgyak gigantikus szobrait nézhetjük meg, amelyek manapság a női mindennapok észrevétlen kellékei, de a 20. században forradalmi újdonságként törtek be a nők életébe.

Gigantikus mosógép, többméteres rúzs, óriásporszívó – csak néhány azon innovációk közül, amelyek forradalmasították a nők életét az elmúlt évszázadban. Nagyszerű innovációk nőknek címmel – stílszerűen március 8-án, nőnapon – nyitotta meg kapuit a budapesti Erzsébet téren az a nagyszabású kiállítás, amely nemcsak látványában elragadó.

Nagyszerű innovációk nőknek - szabadtéri kiállítás

 

„Ma már nehéz elhinnünk, hogy az olyan tárgyak, mint a mosógép, a nadrágkosztüm vagy a rúzs, valóságos forradalmat hoztak a nők életébe, s mindegyikük hozzájárult ahhoz, hogy a 20. század végére egy egészen új, minden eddiginél függetlenebb, öntudatosabb és szabadabb nő születhessen – mondta Halasi Rita, a kiállítás kurátora az ünnepélyes megnyitón. – Nagyanyáink még nem élvezhették a létükből adódó előnyöket, s nem is sejthették a nyomukban járó alapvető változásokat, a modern nő számára azonban természetes, hogy a mindennapokban használja őket” – tette hozzá.

Nagyszerű innovációk nőknek - szabadtéri kiállítás

A szó szerint „nagyszerű” tárgyakat nemcsak gigantikus méretük, de a hozzájuk fűződő hihetetlen történetek miatt is érdemes felkeresni. Ki gondolta volna, hogy a mosógépet a 20. század elején még úgy népszerűsítették, mint egy kolbásztöltésre, húsdarálásra is alkalmas masinát? Az installációban kiemelt helyet kapott a századfordulón megjelenő porszívó, amely kezdetben egy lovas kocsi vontatta monstrum volt. A tárlatról nem hiányozhat a női fegyvertár két meghatározó darabja, a rúzs és a szempillaspirál sem. Szintén elmaradhatatlan a melltartó, amely egy különc amerikai nőnek köszönhetően született meg két zsebkendő és egy szalag összevarrásával. A New York-i Macy’s nagyáruház polcain megjelent nejlonharisnyáért pedig valódi tömeghisztéria tört ki, hat óra alatt ötvenezer pár talált gazdára.

Nagyszerű innovációk nőknek - szabadtéri kiállítás

Ezek mellett megtekinthető még a hajszárító és az 1930-as években megjelenő, hőfokszabályozós gőzölős vasaló is, amely olyan nagyszerű innovatív megoldást kínált a kor asszonyainak, amely a kényelem és az egyszerűség egészen új élményével ajándékozta meg őket. A tekintélyes méretű melltartó és a grandiózus léptékű nadrágkosztüm azt az erőt és teret szimbolizálja, amelyet a nők nyertek ezeknek az innovációknak köszönhetően. 

A Nagyszerű innovációk nőknek című, ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítás 2010. április 8-ig a nap 24 órájában várja az érdeklődőket a budapesti Gödör Klub lépcsősorán.
Cím: V. kerület, Erzsébet tér.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top