Szabadidő

A cigányzene királyai és királynői a MüPában

A cigány népzene legkiválóbb hazai és külföldi képviselőit látja vendégül április 9-én a Művészetek Palotája. Az Olah Gipsy Allstars nevű formáció a még kevésbé ismert oláh cigányzenét mutatja meg, az őket követő The Gypsy Queens and Kings pedig a műfaj nemzetközi sztárjait vonultatja fel.

A legnagyobb hazai roma együttesek zenészeiből álló Olah Gipsy Allstars, az oláh cigányok zenéjét őrzi: repertoárjában az oláh cigányzene minden ága képviseltetve van, ahogyan azt a régi tradícióktól egészen napjaink hangzásáig megőrizte, vagy átformálta az idő. A tizenöt főből – énekesekből, zenészekből, táncosokból – álló hazai együttes a legmagasabb színvonalon prezentálja az oláh muzikális hagyományokat, előadásuk semmihez sem hasonlítható élmény, igazi unikum sok energiával.

A The Gypsy Queens and KingsTM egy nemzetközileg igen színes csapat. A műfaj legnépszerűbb képviselői állnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára Macedóniából, Romániából, Bulgáriából és Franciaországból. Három évvel ezelőtti megalakulásuk óta számtalan fellépésen ejtették már ámulatba a világot autentikus előadásmódjukkal. A 2007-es Barbican Centre-beli londoni produkciójukat az év koncertjének nevezték Angliában. „Az első versszak után nyilvánvaló volt, hogy az év koncertjét hallhatjuk” – írta a The Independent . A zenekarral érkezik Budapestre az este egyik sztárvendége, a macedón énekesnő Esma Redzepova, aki 13 évesen már keresett zenész volt, eddig kétszer jelölték Béke Nobel-díjra, és Indira Gandhi a cigányok királynőjévé koronázta.

További információ: www.mupa.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top