Szabadidő

Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszköz

Mielőtt súlyos pénzeket fizetsz ki egy-egy utazási irodának vagy szállásadónak, nem árt előzetesen tájékozódni a szállás minőségéről, az árakról, az ellátásról. Hogy hogyan? Ehhez adunk bevált tippeket!

Ha gondosan megtervezed a vakációdat, nagyban csökkented az esélyét, hogy a helyszínre érkezve kellemetlen meglepetésben legyen részed. Nézzük, milyen segítségeket vehetsz igénybe, hogy a nyaralás valóban álomvakáció legyen.

1. Prospektusok, katalógusok

Gyűjts össze a lehetőségekhez képest minél több prospektust az adott helyről, a környékről, így könnyedén megtervezheted a programodat a nyaralás ideje alatt. Az úti céltól függően beszerezheted őket utazási irodákban, idegenforgalmi képviseleteken, utazási kiállításokon, rendezvényeken, de az ismerőseid között is érdemes körbekérdezni, hátha akad valaki, aki járt már a kiszemelt vidéken, és összegyűjtötte a szükséges szórólapokat, brosúrákat.

Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszköz

2. Útikönyvek

Megfelelő útikönyv nélkül soha ne indulj útnak, sőt már utazás előtt tájékozódj belőlük. A legjobb, ha rögtön minimum két (vagy még több) különféle kiadványt szerzel be, mert mindegyik másban erős, és minél több információforrás áll rendelkezésedre, annál biztosabbra mehetsz. A legtöbb útikönyv szállásjavaslatokat is tartalmaz, és habár ezek többnyire a teljesség igénye nélküli felsorolások, azért belefuthatsz egész kellemes ajánlatokba is.
Tipp: Útikönyv.lap.hu »

Melyik útikönyvet miért érdemes beszerezned?

Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszközLonely Planet-sorozat (Park Kiadó) – Iszonyatosan nagy mennyiségű praktikus információt tartalmaz. Rengeteg apró helyről is olvashatsz benne, olyanokról is, amiket sokszor még a térképen sem találsz meg. Minden településhez ajánl szálláshelyeket és étkezési lehetőséget. Hátránya, hogy a sok-sok szöveg mellett kevés a fotó.

Nyitott Szemmel sorozat (Kossuth Kiadó) – Gazdag, színes képanyaggal illusztrált sorozat, amely nemcsak a nevezetességekre fókuszál, hanem a mindennapi élet jellegzetes pillanatait is lencsevégre kapja. Rengeteg háttér-információt tartalmaz, inkább olvasmányos, mint praktikus. A látnivalókat számozott térképeken keresheted vissza.

Útravaló sorozat – Thomas Cook-útikönyvek (Alexandra Kiadó) – Séta- és túraútvonalak könnyen áttekinthető térképekkel, kevésbé ismert látnivalók, vásárlási ötletek – ezek a világ legjobb utazási szakértői által írt sorozat erősségei. Apró hátrány, hogy korlátozott terjedelme és a sok-sok színes fotó bemutatása miatt néhol felületes.

Marco Polo-sorozat (Corvina Kiadó) – Mérete miatt igazi kis zsebkönyv, színes fotókkal és komoly térképmelléklettel. Terjedelmi korlátozottsága miatt azonban csak a leglényegesebb információkat tudjuk meg az egyes látnivalókról.

Spirál Könyvek (Well-PRess Kiadó) – Konkrét útmutató (sétaötletek) arról, hogy hol mit nézzünk meg, tervezett útvonalak minden napra, sok-sok apró tipp, érdekesség. Lehet belőlük csemegézni.

Útitárs sorozat (Panemex Kiadó) – Vaskos, információkban és színes fotókban bővelkedő kiadvány ezernyi apró érdekességgel. A színkóddal ellátott fejezetek könnyen áttekinthetők, általános információk és regionális ismertetők egyaránt megtalálhatók benne. A látnivalók leírásán kívül közlekedéssel, vásárlással kapcsolatos tudnivalókkal is szolgál, sőt rengeteg szállás- és étteremajánlat, térképek és útiszótár is került bele, egyszóval nagyon komplex, színes-szagos kiadvány.

3. Térképek, útvonaltervezők

A hagyományos térkép is hasznos segítség lehet, de ennél sokkal korszerűbb és jobban használható, ha online térképet/útvonaltervezőt használsz az utazás megtervezéséhez. Erre persze leginkább akkor van szükséged, ha körutazást tervezel, vagy ha autóval indulsz útnak, és meg kell tervezned az optimális útvonalat.
Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszközPróbáld ki a Google Maps oldalát – itt nem csupán települések elhelyezkedésére kereshetsz rá, de megtervezheted az útvonalat (részletes infót kapsz a megtett kilométerekről, az út hosszáról stb.), megnézheted a domborzati viszonyokat, sőt műholdas felvételre is válthatsz. A Panoramio.com-ra feltöltött fotók geográfiailag pontosan megjeleníthetők a Google térképén, így több ezer önkéntes fotós alkotása is segíthet a megfelelő utazási célpont kiválasztásában vagy az adott környék feltérképezésében.
Az idei év kedvence a Bing Maps megújult felülete, amelyen a műholdfelvételek mellett részletes légi fotók segítenek a tájékozódásban. Baloldalt a Map Apps gombra kattintva bekapcsolható a Photosynth alkalmazás is, amely fantasztikus panorámaképekkel dúsítja fel a térképet. 

És hogy miért is jó ez?

A műholdfelvételekről kiderülhet például, hogy az ajánlott szálloda épp egy építkezés mellett helyezkedik el, vagy nincs is a környékén parkolási lehetőség, esetleg túl közel van a zajos vasútállomáshoz. Hidd el, ezeket jobb mihamarabb kideríteni!

Tippek:
Maps.Google.com »
Térkép.lap.hu »
Térkép24 útvonaltervező »
Panoramio.com »

4. Online szálláskereső, -értékelő weblapok

Ha utazási iroda által szervezett utat néztél ki magadnak, mielőtt lefoglalnád, érdemes kicsit utánaérdeklődni. Másold át a Google keresőjébe a szálloda/apartman/kemping és/vagy a település nevét, majd böngéssz a találatok között. Valószínűleg rengeteg releváns oldalt találsz majd (ha mégsem, az is elgondolkoztató), amelyeket érdemes átnézned. Elképzelhető, hogy egyes oldalakon eddig nem látott fotókat találsz a szállodáról, vagy kiderülhet, hogy más irodánál például olcsóbban juthatsz el ugyanoda. Nem ritka az sem, hogy bizonyos honlapokon szemléletesebb fotókat találsz egy-egy szálláshelyről, mint annak saját honlapján. Ha egyénileg utazol, és még nincs szállásod, szintén nagy hasznát veheted ezeknek a szolgáltatásoknak.

Lehetsz persze célirányos is – vannak olyan szálláskereső oldalak, amelyek hotelkritikákat (reviews) is közölnek (ilyen például a legnagyobb, legismertebb TripAdvisor). Érdemes egy ilyen honlapon is rákeresni a szállodádra, és elolvasni róla a kritikákat, mert nagyban befolyásolhatják a választásodat. Persze tudni kell olvasni a sorok között, hiszen egy amerikai turista már azért is hajlamos pontokat levonni, ha az adott szállodában a recepciós nem mosolygott rá szépen, vagy a szobai kávéfőző nem fekete volt, hanem kék. A TripAdvisoron kívül természetesen több utazással, úti célpontokkal vagy épp szállásokkal foglalkozó oldal létezik. Ezek egy része a szállások foglalását is lehetővé teszi. Figyelj arra, hogy a túl felpontozott vagy agyondicsért szállások is gyanúsak lehetnek.

Tippek:
TripAdvisor.com »
Booking.com »
YahooTravel.com »
Venere.com »
Szálláskereső.hu »

Érdemes az adott ország idegenforgalmi képviseletének honlapját is tanulmányoznod – ezeken is találsz szállásajánlatokat, programtippeket, képeket, videókat, térképeket és még rengeteg hasznos információt. A legtöbb ilyen honlap magyarul is olvasható.

Német Idegenforgalmi Képviselet »
Francia Idegenforgalmi Hivatal »
Osztrák Idegenforgalmi Képviselet »
Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal (csak angolul) »
Lengyel Idegenforgalmi Képviselet »
Horvát Idegenforgalmi Közösség »
Szlovén Idegenforgalmi Hivatal »
Cseh Idegenforgalmi Képviselet »

5. Közösségi portálok

Az utazási élményeket másokkal megosztani is öröm – szavakban vagy képekben egyaránt. A lényeg, hogy az ilyen élménymegosztó portálokon rengeteg hasznos tartalom keletkezik. A prospektusok, brosúrák ugyanis hajlanak a tájak, városok akár túlságosan is pozitív bemutatására. Látogass meg minél több, utazók által tartalommal feltöltött portált, és szemezgess mások élményeiből. Ha pedig kérdésed lenne, nyugodtan fordulj a közösség tagjaihoz, a segítség szinte soha nem marad el. Érdemes átböngészni a releváns lap.hu oldalakat, illetve a különböző utazási fórumokat is.

Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszközTippek:
Ongo.hu »
Virtualtourist.com »
Nők Lapja Cafe – Utazás fórum »

6. Fotók, videók

Az interneten számos olyan tartalom áll rendelkezésre, amelyek segítségével még több információhoz juthatsz tervezett úti célodról. A Trekearth.com-on a Föld szinte minden országáról, megyéjéről, városáról találhatsz képeket, amelyeket amatőr és profi fotósok töltenek fel. A Panoramio.com hasonló elven működik, képei és a YouTube videói már a Google Maps térképein keresztül is elérhetők. A videomegosztó portálokon a települések vagy a szálláshely nevére célszerű rákeresned – nem egy miniútifilmet tudsz megnézni, néha még a leglehetetlenebb helyekről is.

Tippek:
Trekearth.com »
Panoramio.com »
YouTube.com »

Extra tippünk: utazással kapcsolatos, tematikusan összegyűjtött lap.hu oldalak gyűjteménye »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top