Szabadidő

Grazi élményhétvége: kulturális és kulináris tippek

Futurisztikus építészeti alkotások a középkori házak mellett, szűk utcácskák és tágas terek, exkluzív butikok és színes piacok, kulturális és kulináris élmények minden sarkon – ezt kínálja Graz.
 Bő ruci és jó cipő

Grazba készülsz, és szeretnéd a várost gyalogszerrel felfedezni? Akkor bújj kényelmes cipőbe – és semmi esetre sem szűk ruhába. Hogy miért? Igaz, hogy Graz kis városnak számít (bár Ausztria második legnagyobb városa, negyedmilliós lakosságával nem igazán sorolható a nagyvárosok közé), mégis jobb, ha felkészülsz rá, hogy a sok kis utcácskában igen hamar elrepül az idő, így aztán egy kényelmes cipő megkímélheti a lábakat a fáradtságtól. A történelmi óváros utcáiban, terein és udvarain rengeteg  felfedeznivaló, ínycsiklandó finomság vár ránk (nemhiába titulálják Grazot az ízek fővárosának), éppen ezért lényeges, hogy ne szűk ruhába bújva induljunk neki a kulináris élvezeteket is nyújtó túrának.

A történelmi belváros madártávlatból
A történelmi belváros madártávlatból
Kulináris felfedezőút Grazban

Ahogy az Stájerország fővárosához és Ausztria „zöld szívéhez” méltó, Graz megmutatja, hogyan lehetséges a városi hangulatot a vidéki idill megnyugtató légkörével ötvözni. Földrajzi fekvését tekintve Graz egy olyan medencében fekszik, amely déli irányban a stájer borvidék dimbes-dombos tájai felé tekint, északon pedig az Alpok lejtőinek nyúlványai ölelik kívülről. Kulináris szemszögből nézve azonban a medence kifejezés helyett inkább a fonott kosár lenne megfelelőbb, amelyet mindig újabb és újabb, különleges ízű élelmiszerekkel töltenek meg.

Graz

Graz környékére a kisebb gazdaságok és az érintetlen természeti táj jellemző, amelyek garanciát jelentenek a kitűnő minőségű élelmiszerekre. 15 stájer ínyencrégió látja el Grazot hússal, hallal, gyümölccsel, zöldséggel, és varázsolja a várost elsőrangú kulináris fővárossá. Egy Graz környékén honos különleges salátának köszönhetően a város maga is egyike ezeknek az ínyencrégióknak.

Graz

Egyetlen másik osztrák város szakácsainak sem nyílik ennyi lehetősége az első osztályú, kimagasló minőségű összetevők beszerzésére, mint Graznak. A Grazban tett látogatás így mindig különleges, a szezonális alapanyagoktól függő kulináris utazás is egyben. Kitűnő borok és sörök, jó minőségű, különleges és házias ételek – mindez egyszerre jellemzi az ízek fővárosát.

Mielőtt nekivágnál a kulináris felfedezőtúrának, a következő stratégiát ajánljuk: az ízek fővárosában nem kell mást tenned, mint ellátogatni a 35 válogatott étterem egyikébe, majd átadni magad a kulináris élményeknek. Ezek az éttermek olyan gasztronómiai egységek, amelyek konyhái a stájer ínyencrégiók
szezonális ajánlataira specializálták kínálatukat. A kiválasztottak között éppúgy megtalálhatók regionális különlegességeket újszerűen tálaló éttermek, mint a házias vagy klasszikus stájer ételeket kínáló vendéglők – sőt egy olasz étterem is szerepel a listán. Amint látható, nem a stílus, hanem a minőség határozza meg egy konyha kiválóságát, vagy Louis Armstrong mondását kis változtatással
idézve: „Csak kétféle konyha létezik: jó és rossz. Nem az a lényeg, hogy mit főzöl, hanem az, hogy hogyan.” A fent említett stratégiának egyetlen hátránya van: mindenképpen hosszabb tartózkodás szükséges ahhoz, hogy az ínyencek az ízkavalkád teljes skáláját megismerhessék.

Ehhez kapcsolódó tippünk:
Gourmet Utazási Fesztivál 2010. június 1-jétől 5-éig.
Információ: www.gourmetreisefestival.at »

Kulináris tippek Grazban, ha…

• …családias környezetre, jellegzetes stájer ízekre vágysz: Gasthaus Stainzerbauer, Bürgergasse 4. www.stainzerbauer.at »
• …trendi környezetben szeretnél belekóstolni a stájer konyha és a világ ízeibe: Gasthaus Schlossberg a Schlossberg hegy tetején. http://schlossberggraz.at »
• …ínycsiklandó süteményeket szeretnél majszolni: Edegger-Tax udvari pékség a Hofgassén, ahol megkóstolhatod a császári éveket idéző „Sisi-puszedlit” vagy a császári kétszersültet.
• …kávézni, beszélgetni, bulizni koktélozni szeretnél: Bermuda-háromszög a Mehlplatz („Liszt tér”) és a Färberplatz („Ruhafestő tér”) környékén, illetve a Schlossberg bár a város tetején, a Schlossbergen.
• …a város piacán szeretnéd beszerezni a jellegzetes stájer ételkülönlegességeket, mint például a tökmagolajat, a belőle készült ételspecialitásokat, például a tökmagolajos pestót vagy az óriásbabot (limababot): József császár piac (Josef-Platz Market) az operaház mögött.
• Átlagos éttermi árak Grazban
Levesek: 2–5 euró, főételek: 9–20 euró, desszertek: 3–10 euró, kávé: 2–3 euró.
 Graz – a kultúra fővárosa

A graziak életének egyik legfontosabb helyszíne a reneszánsz központú történelmi centrum, amely a világörökség kincsei közé tartozik. A lebilincselő, középkori atmoszférájú óváros összetéveszthetetlen olasz hangulata leleményes módon keveredik a modern építészet alkotásaival, amelyek mégis
maguktól értetődően olvadnak bele a történelmi környezetbe.

Kunsthaus - a modern építészet remeke
Kunsthaus – a modern építészet remeke

Remek példa erre a Kunsthaus vagy az úszó Mura-sziget, amelyek 2003-ban nyitották meg kapuikat, amikor Graz Európa kulturális fővárosaként fogadta vendégeit. Ebben a környezetben virágzik a kulturális élet, amely a legkülönbözőbb fesztiválokkal (mint a Styriarte, Dzsessznyár, Seranata, Stájer ősz, La strada és Elevate) mindig új csúcspontokat ígér.

Az úszó Mura-sziget
Az úszó Mura-sziget

További múzeum tippek, információk:

Művészetek Háza (Kunsthaus): belépő felnőtteknek 7 euró, családi kedvezmény (két felnőtt, gyerek 14 éves korig): 14 euró, 6 éves korig ingyenes. www.kunsthausgraz.at »
Új Galéria („Neue Galerie”): ahol a jelenkor művészetét mutatják be időszaki kiállításokon.
Fegyvertár (Landeszeughaus): a világ legnagyobb, több mint 30 ezer kiállítási tárgyat tartalmazó történelmi fegyvergyűjteménye. Belépő felnőtteknek 7 euró. www.zeughaus.at »
Városi Múzeum (Stadtmuseum): itt sok mindent megtudhatsz Graz városának történetéről. www.stadtmuseumgraz.at »

Kötelező látnivaló: a Schlossberg

Grazra egészen különleges látvány nyílik a Schlossbergről: az úton felfelé egyre újabb és újabb szemet gyönyörködtető kilátás tárul a látogatók elé az óváros vörös cserepekkel fedett háztetőire, majd felérve a város egészére. A hegy, amely kereken 200 méterrel nyúlik Graz fölé, nemcsak varázslatos kilátást kínál a városra, hanem gyönyörű rózsakertjeivel, szőlőföldjeivel, szabadtéri színpadával, illetve borpincéivel, éttermeivel, bárjaival és kávézóival tartalmas és élményekben gazdag időtöltésre csábít. A város jelképével, az óratoronnyal, a Liesl harangtoronnyal, a kazamatákkal és a bástyával a Schlossberg Graz egyik legkedveltebb úti célja.

Graz jelképe, az óratorony
Graz jelképe, az óratorony

Tippünk: az újonnan kiadott háromnapos turistajeggyel nemcsak Graz összes tömegközlekedési eszközét vehetjük igénybe mindössze 9,90 euróért, hanem a Schlossberg-liftet és a Schlossberg-vasutat is. Ezenkívül a jegy kedvezményeket biztosít a Joanneum Tartományi Múzeumban, a Graz Tourismus városnéző körútjain, a Cabrio buszjáratokon és még sok egyéb helyen.
További információk: látogass el a Graz Tourismus honlapjára, és tájékozódj az aktuális programokról, eseményekről. Klikk ide! »

Bővebb információk Ausztriáról: www.austria.info/hu »

Forrás: Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

Graz.lap.hu

Ausztria.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top