Szabadidő

Berlin – a szexi metropolisz

Igazi gourmet hírében állsz? Netán bolondulsz a divatért, és beújítanál egy-két tuti nyári göncöt? Vagy legszívesebben csak múzeumokban lógnál egész nap? Akkor meg se állj Berlinig!

Berlin toleráns, nyitott város, telve kreatív energiákkal. Folyamatosan változik, múlt és jövő egyszerre és egymás mellett van itt jelen. A szokásos városnéző túrák mellett mi Berlin kevésbé ismert arcait is felfedeztük, és az ott töltött néhány nap alatt rájöttünk: Berlin polgármesterének tényleg igaza volt, amikor városát nemes egyszerűséggel csak szexi metropolisnak nevezte.

 1. Berlin Calling – a német főváros meghódít, és nem enged el

Az utóbbi években a világ minden tájáról rengeteg művész tette át Berlinbe a székhelyét, ami nem is csoda, hisz az alkotó-, kreatív energiák szinte kézzelfoghatóak, ahogy az ember Berlin utcáit járja, a költségek pedig sokkal alacsonyabbak, mint akár Londonban vagy New Yorkban – ami egy művész életében nem elhanyagolható szempont.

A kultúrára szomjazók rengeteg lehetőség közül választhatnak: a városnak 3 operaháza, több mint 150 színháza, 200 múzeuma, több száz galériája, no és nem utolsósorban egy világhíres filmfesztiválja is van. Ha a klasszikus művészetek szerelmesei közé tartozol, semmiképpen se hagyd ki a Museumsinselt. A Spree folyó szigetén található múzeumi negyed a monumentális dóm és a tévétorony árnyékában 5 nagyszabású múzeummal és világhírű, fantasztikus gyűjteménnyel, köztük a Pergamon Múzeum  világhírű Pergamon-oltárával és a Neues Museum meseszép Nofretete-szobrával vár téged.

Berlin - a szexi metropolisz

A város másik részén, az egykor kelet-berlini panelrengeteg árnyékában található Berlin egyik legismertebb látványossága, az East Side Gallery, a föld legnagyobb szabadtéri galériája. A berlini fal 1,3 km-nyi megmaradt falszakaszán 21 ország 106 művészének alkotása látható – köztük a sokak által jól ismert Testvéri csók és a falat áttörő Trabant.

Berlin - a szexi metropolisz

 

Ha Berlinben jársz, a város színházi életébe is érdemes egy kicsit  belemerülni. A választék óriási és  hihetetlenül színes: a világhírű Staatsopertől a provokatív Volksbühnén át a Blue Maxig, ahol a musicalszínházak klasszikusai mellett a világhírű Blue Man Group formabontó előadása is látható. A show abszolút interaktív, a három kék figura akciója alatt garantáltan nem ülsz majd nyugodtan a székedben. A multimédiás eszközök egyedi felhasználásával és vicces közjátékokkal tarkított előadás tényleg különleges élmény. Akárcsak az éjszakai Potsdamer Platz, amely egykor Kelet- és Nyugat-Berlin között a senki földje volt, mára a város egyik legmodernebb negyede lett, amely az éjszakai Berlinben ködbe vesző felhőkarcolóival egészen futurisztikus élményt nyújt.

Berlin - a szexi metropolisz

Tipp: a Museumsinsel múzeumai csütörtökön este 18 órától 22 óráig ingyen látogathatók.

Még több infó a múzeumokról »
Blue Man-show »
East Side Gallery »

 2. A divat ébredő fellegvára

Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg

A berliniek nem ismernek lehetetlent, ha divatról és dizájnról van szó. A városban egymást érik az izgalmasabbnál izgalmasabb üzletek, ahol a sztártervezők világhírű márkáitól kezdve a legőrültebb utcai viseletekig és a meghökkentő lakberendezési tárgyakig minden van. Néhány üzlet kínálatát látva azért elgondolkodik az ember: vajon tényleg van valaki, aki otthon ücsörögve azon morfondírozik, vajon hol találna egy szafaládéfonatra emlékeztető függőágyat potom 1 millió forintnyi euróért? De Nina, aki maga is dizájner, megnyugtat: sokan vannak, aki kifejezetten azért jönnek Berlinbe, hogy ilyen és ehhez hasonló különlegességeket vegyenek.

Karl Lagerfeld, Wolfgang Joop és a feltörekvő, fiatal német tervezők remekül megférnek itt egymás mellett. Mindenkinek megvan a maga rajongótábora. Aki pedig nem engedheti meg magának, hogy újonnan vásárolja meg a sztártervezők ruháit, a dizájner second handekben is körülnézhet, hátha akad jutányos áron egy Vivienne Westwood mellény vagy esetleg egy jó állapotú Chanel ing.

A trendi Prenzlauer Berg egyik divatüzletének kiötlői nem csupán üres frázisnak gondolják, hogy „legyél boldog, ha vásárolsz”. Innen még akkor is mosolyogva lép ki az ember, ha nem vett semmit. Az üzletben egy családias fagyizó is működik, és vásárolgatás közben akár a kanapén ücsörögve, fagyit nyalogatva vagy sütit majszolva is válogathatunk a ruhák között. Sőt, ha tetszik, még az üzlet retrolámpáit, -székeit és -vázáit is megvehetjük. Itt tényleg minden a vevőért van, és a legutolsó szögig minden eladó.

„KaDeWe nélkül nincs Berlin” – mondják a berliniek. A Kaufhaus Des Westens, Berlin legrégebbi és leghíresebb áruháza a Berlinaléval együtt ünnepel. Míg a filmfesztivál a 60., a híres áruház a 100. születésnapját ünnepelte idén. Hétemeletnyi bőség és színes kavalkád a csillogó estélyiktől a 100 éves pezsgőkön át a rémisztő ábrázatú ördöghalig – itt minden megtalálható. Csak a csemegerészlegen 63 ezer különböző termék van, ami egész Németországban egyedülálló. Az áruházban külön kis részleg áll a kutyadivat iránt érdeklődő gazdik és állatkáik rendelkezésére, akik korunk legnevesebb tervezőjének (mert már kutyadivatban is vannak sztártervezők) kollekciójából választhatják ki a kedvencük szőréhez leginkább passzoló dzsekit, cipőt vagy épp gyöngyberakásos nyakörvet. Az áruház legdrágább darabjára valószínűleg Tom Cruise és Katie Holmes is vetett egy pillantást, amikor itt vásárolgattak. Az aranyozott, drágakövekkel díszített teáscsésze potom 45 ezer euróba kerül. A világon eddig összesen kettő darabot adtak el belőle, de igény szerint akár egy egész készletet is készítenek.

Berlin - a szexi metropolisz

További infó: GoArt! – www.goart-berlin.de »

 3. Gasztrotúra a föld körül – a curry wurstól a maki szusiig

Berlin igazi multikulti metropolis, ahol az albántól kezdve a vietnamiig a világ majd minden nemzete képviselteti magát. Nemcsak bábeli nyelvi kavalkádban, de valódi föld körüli gasztrotúrán érezheti magát az ember, ha korgó gyomra utasításait követve némi harapnivaló után néz.

Kristine, rajzfilmbe illő, mókás nevetésével, az északi sarkkör környékéről költözött Berlinbe. Néhány éve a szerelem hozta ide a norvég tiszteletes lányát, aztán ahogy lenni szokott, a szerelem ment, ő pedig maradt. Most filmproduceri munkája mellett a turistákat vezeti be a berlini kulináris élvezetekbe.

Berlin - a szexi metropoliszGasztrotúránk első állomása egy szardíniai étterem, ahol nemcsak isteni ravioli, de egy ízig-vérig olasz család és egy minikönyvtár is fogad bennünket, amelyet nemcsak helyben olvasásra lehet igénybe venni, de akár ki is kölcsönözhetjük a vacsora vagy borozgatás közben elkezdett könyveket. Laza séta után a főételt a város legfelkapottabb szusibárjában költjük el, a mennyei desszertet pedig már a néhány saroknyival távolabb található, egykori sörfőzdéből kialakított étteremben dicsérjük.

A mozgalmas vacsora után pedig irány az éjszaka, amely egy átlagos kedden sem mondható éppen unalmasnak Berlinben. A város legfelkapottabb klubjai általában tömve vannak, pedig nem hivalkodnak, bejáratukat jóformán csak a bennfentes berliniek ismerik. Ezek a helyek tudatosan igyekeznek exkluzivitásukat megtartani, és saját hírüket némi misztikus ködbe burkolni, hogy az is kíváncsi legyen rájuk, aki előtte még soha nem járt itt.

Berlintől nem érdemes hosszú távra szóló búcsút venni, mert aki ott járt, az előbb-utóbb úgyis visszatér. Én sem jutottam még fel az égig érő tévétoronyba, csak fotóztam, igaz, azt legalább ezer kompozícióban, a multikulti Kreuzbergben sem jártam még, és a Reichstag kupoláját is csak kívülről láttam. És hát ott van minden zene-, könyv- és filmimádó álma, a Friedrichstrasse ötszintes áruháza, ahol az ember akár még éjjel 11-kor is válogathat a 7000 m²-nyi kínálatból, s miközben fülében a legújabb német zenék szólnak, az óriási ablakon túl Berlin szűnni nem akaró energiával lüktet tovább.

 Ne hagyd ki!

Városnéző túra tömegközlekedéssel: az emeletes 100-as és 200-as buszok Berlin legszebb helyeire visznek el – a Brandenburgi kaputól az Alexanderplatzig.

A Brandenburgi kapu reggel: amikor remek fényviszonyok vannak, a délutáni tömegnek viszont még nyoma sincs.

Berlin - a szexi metropolisz

A Potsdamer Platz éjjel: az égbe nyúló toronyházak futurisztikus látványt nyújtanak ilyenkor.

Checkpoint Charlie: a történelmi jelentőségű átkelőhely Kelet- és Nyugat-Berlin között, ahol 1 euróért még fotót is készíthetünk az ott posztoló, amerikai katonának öltözött fiatalemberrel.

Berlin - a szexi metropolisz

Fal Múzeum: ahol a keleti blokk lakóinak elképesztő szökési próbálkozásairól is többet tudhatsz meg.

További információk Németországról: www.nemetorszag.travel »

További infók:
Gasztrotúra Berlinben: www.gastro-rallye.com »
Berlin-fórum »
Magyarok fóruma Németországban »

Berlin.lap.hu »
Németvárosok.lap.hu »
Németország.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top