Szabadidő

Hurrá! Hódok Bécsben

Bécs egyes vizeiben egyre több hód nyomára lehet bukkanni. A hódok jelenlétére a fákon látható rágásnyomok utalnak, ez a szakemberek szerint nagyon jó jel, ugyanis a vizek tisztaságára, a flóra és a fauna jó egyensúlyára utal.

Közép-Európában a hódokat a 19. század második felében a vadászat következtében szinte teljesen kiirtották. Az Osztrák Monarchiában 1863-ban a Duna áradási területén, valamint 1869-ben a Salzach folyó mentén pusztították ki a hódpopulációt. Emiatt a hódok a mai Ausztria kiterjedt területein 100 évig kihalt fajnak számítottak, egészen addig, amíg 1977 és 1983 között újra be nem telepítették őket többek között Bécs délkeleti részére is.

Hódok Bécsben

Jelenleg Európa-szerte védett fajnak számítanak. A betelepítés óta az állomány fejlődött, és egyre gyakrabban lehet megfigyelni hódokat a Duna áradási területén, a régi és az új Duna-ágak, valamint a Wienfluss-, Liesing- és Lobau-patak mentén. Ezek az aranyos rágcsálók főként éjszaka aktívak, nappal ritkán láthatók.

Jelenleg a hódállomány Ausztriában körülbelül 3000 példányt számlál, ebből a Bécs területén megtelepedett populáció számát 200-ra becsülik. A Bécstől keletre található természetvédelmi területen a hódok az 1980-as években jelentek meg nagyobb számban, pontosan ott, ahová tartoznak: a speciálisan védett területeken. Szakemberek szerint a hódok által okozott kár elhanyagolható, viszont rendszeresen tartanak ellenőrzéseket avégett, hogy ember és természet ne sérüljön. Csak akkor avatkoznak be a szakemberek, ha a kirágott fák kerékpárutakra, illetve turistautakra hullanak, illetve ha ezek bárki testi épségét veszélyeztetik. Ezekben az esetekben eltávolítják vagy kivágják a fákat. A különösen szép vagy ritka fákat bekerítik, illetve dróthálóval csavarják körül, ezzel a módszerrel védik őket a hódok harapásától. Problémákat főleg Alsó-Ausztriában okoztak a hódok, ahol 45 állatot kellett kitelepíteni, mivel a folyókra döntött fák állandó árvízveszélyt jelentettek a környék településeinek lakosságára.

Hódok Bécsben

 
Bécs.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top