Szabadidő

Tavaszi kultúrsokk Bécsben: 15 programtipp

Igencsak belehúzott az amúgy sem eseménytelen császárváros. A tavasz hátralévő részében és nyáron is egymást érik a fesztiválok, koncertek, kiállítások. Nonstop kultúra – egyetlen unalmas percre se számíts!
 Ez most komoly?!


Gustav Mahler
Gustav Mahler

1. Gustav Mahler és Bécs

Lehet rajongani érte, vagy épp viszolyogni tőle, de kétségtelen, hogy Gustav Mahler (1860–1911) a századforduló kimagasló zenei egyénisége volt, emellett az új zene különc úttörőjének számított. Idén a Bécsi Operát 10 éven át vezető zeneszerző születésének 150. évfordulóját ünnepli a világ, Bécsben pedig ez alkalomból számos érdekes, Mahlerrel kapcsolatos kiállításra és koncertre számíthatunk.

A színházmúzeumban rendezett kiállítás középpontjában az a meghatározó szerep áll, amelyet Bécs és intézményei játszottak Gustav Mahler életében és munkájában. A tárlat egy külön része foglalkozik a komponista Bécsre gyakorolt hatásával – az udvari operaigazgatói szerepkörtől egészen napjainkig.
Bővebben a Mahler-év programjairól »

Időpont: 2010. március 11. – október 3.
Helyszín: Osztrák Színházmúzeum, Lobkowitz palota, Lobkowitzplatz 2., 1010 Bécs
Információ: www.theatermuseum.at »

2. Opera a téren

Használd ki, hogy most egy fillér nélkül is élvezheted a Bécsi Állami Operaház előadásait – idén tavasszal ugyanis bizonyos válogatott előadásokat élőben közvetítenek a Herbert von Karajan téren. Ennek köszönhetően a kultúra elkötelezett hívei az operaház mellett elhelyezett 50 négyzetméteres LED-kivetítőn követhetik figyelemmel a különböző opera- és balettelőadásokat a szabadban, teljesen ingyen.

Időpont: 2010. május és június
Helyszín: Bécsi Állami Operaház, Opernring 2., 1010 Bécs
Információ: www.wiener-staatsoper.at »

3. A Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertje

Szinte már hagyomány, hogy a híres Bécsi Filharmonikusok a schönbrunni kastélyparkban adnak nyáresti koncertet, amelyre szintén ingyenes a belépés. A karmester Franz Welser-Möst lesz, aki 2011-ben az újévi koncertet is vezényli majd. Már csak a jó időért kell imádkozni…

15 kihagyhatatlan programtipp Bécsben

 

Időpont: 2010. június 8.
Helyszín: schönbrunni kastély, 1130 Bécs
Információ: www.sommernachtskonzert.at »

Kulináris tippek – nem csak ínyenceknek

4. A Bor Világfesztiválja

A héten zajló rendezvény inkább a szakma érdeklődésére tarthat számot, neves borászok, nemzetközi borszakértők és a jó borok kedvelői találkoznak ugyanis egymással Bécsben, a Coburg-palotában. A fesztiválra több mint 40 vezető bortermelőt várnak a világ minden tájáról. Ha nem veted meg a nemes nedűket, és azt sem bánod, ha kicsit mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, ott a helyed.

Időpont: 2010. április 21–24.
Helyszín: Coburg-palota, Coburgbastei 4., 1010 Bécs
Információ: www.palais-coburg.com; www.weltweinfestival.at »


5. Bécsi Ínyencfesztivál

Csapjatok egy igazi romantikus pikniket a bécsi Városligetben, ahol a Bécsi Ínyencfesztivál keretében válogatott kulináris finomságok várják az éhes szájakat, korgó gyomrokat. Osztrák termelők, kis manufaktúrák és híres gasztronómusok csábítanak kóstolásra és beszélgetésre, evésre és ivásra a Ringstrasse mellett található parkban, és még belépő sincs.

15 kihagyhatatlan programtipp Bécsben

 

Időpont: 2010. május 7–9.
Helyszín: Városliget, 1010 Bécs
Információ: www.kulinarisches-erbe.at »

Divatdiktátorok, trendkövetők, figyelem!

6. Divatpalota

Ha nemcsak a jó borok szerelmese vagy, de a divaté is, irány a „Divatpalota” kiállítás és vásár, ahol most hétvégén fiatal osztrák és nemzetközi dizájnerek munkáit tekintheted meg a divat, az ékszerek és a kiegészítők témakörében. Idén első alkalommal külön részleget szentelnek a „Zöld Divatpalotának”, ahol olyan környezetbarát márkák széles választéka jelenik meg, amelyek elkötelezték magukat a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a fair kereskedelem mellett.

Gyerekrucik, BuaMädscha
Gyerekrucik, BuaMädscha

 

Időpont: 2010. április 23–25.
Helyszín: MAK – Bécsi Iparművészeti és Modern Művészetek Múzeuma, Stubenring 5., 1010 Bécs
Információ: www.mak.at; www.modepalast.com »

7. 10. Divat- és Fotófesztivál

Az „Unit F” divatplatform által szervezett fesztivál fő célja, hogy bemutassa Bécs kreatív potenciálját és egyedülálló sokszínűségét. A város legkülönbözőbb helyein tartanak divatbemutatókat, előadásokat, szimpóziumokat.

Időpont: 2010. június 7–20.
Helyszín: több helyszín
Információ: www.unit-f.at »

 Műkedvelőknek


8. Múzeum helyett: Viennafair művészeti vásár

A Viennafair, amelyet a nemzetközi kortárs művészetek vásáraként is emlegetnek, 2010-ben immár 6. alkalommal kerül megrendezésre. A vásár a befutott és feltörekvő osztrák és nemzetközi galériák látványos mixét kínálja Közép- és Kelet-Európa-fókusszal.

 
Copyright: hilger contemporary, Wien
Copyright: hilger contemporary, Wien
 
Copyright: Galerie Dominique Fiat, Paris
Copyright: Galerie Dominique Fiat, Paris

 

Időpont: 2010. május 6–9.
Helyszín: Bécsi Vásárközpont, Messeplatz 1., 1020 Bécs
Információ: www.viennafair.at »


9. Art austria művészeti vásár

A 20. századi osztrák műalkotások állnak a bécsi Múzeumi Negyedben rendezett művészeti vásár középpontjában. A gyűjtők és a kultúra iránt érdeklődők speciális vására már harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A Múzeumi Negyedbe (Museum Quartier) egyébként bármikor érdemes benézni: nyáron kényelmes utcabútorként funkcionáló betonelemekre heveredve szürcsölhetjük el a melegben igencsak jóleső sörünket, limonádénkat, az MQ boltjában pedig formabontó dizájntárgyak és ajándékok széles választékába botlunk.

Időpont: 2010. május 27–30.
Helyszín: Múzeumi Negyed, Museumsplatz 1., 1070 Bécs
Információ: www.artaustria.info »

 
MQ, azaz a Múzeumi Negyed
MQ, azaz a Múzeumi Negyed
 
A Szecesszió Háza
A Szecesszió Háza


10.
Kiállítás: Joseph Maria Olbrich – a Szecesszió Házának építésze

Ha jártál már Bécsben, biztos te is megcsodáltad a Szecesszió Házának csillogó-villogó aranykupoláját – többek közt ezt is Joseph Maria Olbrich tervezte, aki a századforduló építészetének és iparművészetének egyik legkiemelkedőbb alakja, valamint az 1900-as évek reformmozgalmának központi figurája volt. A retrospektív kiállítás az építész és iparművész több mint 300 alkotását mutatja be.

Időpont: 2010. június 18. – szeptember 27.
Helyszín: Leopold Múzeum, Múzeumi Negyed, Museumsplatz 1., 1070 Bécs
Információ: www.leopoldmuseum.org »

 További kiemelkedő kulturális események a nyár folyamán

11. Bécsi Ünnepi Hetek

A Bécsi Ünnepi Hetek rendezvényein az opera- és színházi rendezők, karmesterek és zenekarok elitjét csodálhatjátok meg. A kínálatban ugyanúgy megtalálhatók a nagy klasszikusok modern felfogásban, mint a nemzetközileg is mértékadó, új művek. 21 ország összesen 49 produkciója szerepel a 2010-es programnaptárban, köztük Peter Stein „A démonok” című Dosztojevszkij-regény alapján készült tizenkét órás színdarabja és Robert Lepage „Lipsynch” című színházi eposza.
Időpont: 2010. május 14. – június 20.
Helyszín: több helyszín
Információ: www.festwochen.at »

A mi tippünk: Jamie Cullum (május 30. 19.00, Austria Center Vienna)
A mi tippünk: Jamie Cullum
(május 30., 19.00, Austria Center Vienna)

12. Bécsi Dzsesszfesztivál

A Bécsi Dzsesszfesztivál alkalmával  a város legszebb helyszínei alakulnak át dzsessz-színpaddá a Bécsi Állami Operaháztól a Múzeumi Negyeden át a Városháza árkádos udvaráig.
Időpont: 2010. június 29. – július 9.
Helyszín: több helyszín
Információ: www.viennajazz.org »


13. Zenésfilm-fesztivál

A nyári rendezvénynaptár fix pontját jelenti a bécsi Városháza előtti téren rendezett Zenésfilm-fesztivál, ahol a sötétedés beállta után egy hatalmas vetítővásznon klasszikus opera-, operett- és táncelőadásokat, illetve koncerteket tekinthettek meg – ingyenes belépés mellett. A kulináris élményekről a világ legkülönbözőbb tájairól származó finomságok gondoskodnak.
Időpont: 2010. július 3. – szeptember 5.
Információ: www.wien-event.at »


14. ImPulsTanz kortárstánc-fesztivál

Az ImPulsTanz kortárstánc-fesztivál a nemzetközi táncvilág elitjét csábítja Bécsbe. A különböző performance-előadások mellett változatos workshopok várják az érdeklődőket.
Időpont: 2010. július 15. – augusztus 15.
Információ: www.impulstanz.com »

15. Mozart a kastélyban

A schönbrunni kastély udvarán (Apothekerhof) Mozart „Cosi fan tutte” című művét mutatják be.
Időpont: 2010. július 14. és augusztus 14.
Információ: www.musik-theater-schoenbrunn.at »

Jó, ha tudod…


Bécs-kártya: a kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatod a bécsi tömegközlekedést, illetve további 210 kedvezményt is igénybe vehetsz vele. Beszerezheted a Tourist-Info irodában (Albertinaplatz-Maysedergasse sarok, 1010 Bécs), számtalan szállodában és utazási irodában, valamint a Bécsi Közlekedési Társaság jegyárusító helyein (Wiener Linien). A kártya ára 18,50 euró. További infó »

Hogyan juthatsz el Bécsbe?
• Autóval: Budapest–Bécs kb. 240 km. Az M1-es autópályán Hegyeshalom irányába haladj, onnan tovább az A4-esen (autópálya-matricát ne felejts el beszerezni).
• Hajóval: Mahart-szárnyashajó. »
• Vonattal: a MÁV-START járataival. »
• Busszal: OrangeWays vagy Volánbusz. »
Tipp: busszal és vonattal Bécsbe »

Tipp: Még több információ és érdekesség Ausztriáról és Bécsről:
www.wien.info
és www.austria.info »

Bécs.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top