Szabadidő

Van új a föld alatt… – szenzációs leletek Budapesten

A tavaly végzett fővárosi ásatások ismét bizonyították, hogy "van új a föld alatt": Budapest régészeti öröksége igen gazdag és minden évben tartogat meglepetéseket nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is.

Fókuszban az M0 körgyűrű feltárásai

Fejdísz aranylemezkékkel, gyöngysorok, nyak- és karperecek, kardok, óriási, díszes ruhakapcsolótű, római kori síremlék és bronz szobor, avar libatojások: csak néhány tárgy abból a közel kétszázból, amely a BTM Aquincumi Múzeumának immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő kiállításán látható lesz 2010. április 16-tól. Az előző év legszebb ásatási leleteit felvonultató bemutatón ez alkalommal az ős- és római kori tárgyakon túl a Budapesti Történeti Múzeum frissen feltárt középkori leletanyaga is képviselteti magát.

Van új a föld alatt...

 

Az Intézmény a – gazdasági válság ellenére – a 2009. év folyamán ismét közel 40 régészeti ásatást és megfigyelést végzett beruházásokhoz kapcsolódóan a főváros területén. Ezek közül kiemelkedik az M0 körgyűrű déli szakaszán, több ponton végzett kutatás, amely közel négyezer év régészeti leleteit hozta felszínre: bronzkori, szkíta, szarmata, avar és Árpád kori temetkezéseket, településmaradványokat. A Hajógyári szigeten tavaly is folytatódott a feltárás, itt egy középkori uradalmi  központ maradványai kerültek elő, érdekes leletanyaggal. A római kori Aquincum temetőinek feltárásai során edények, ékszerek kerültek elő, ezeket szintén bemutatjuk. A kiállítás külön érdekességei lesznek a különböző korú sírok rekonstrukciói, illetve egy egészben kiemelt szkíta, kettős csontvázas sír, amely eredeti állapotában tekinthető meg.

Van új a föld alatt….: Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből”

A kiállítás megtekinthető: 2010. április 16 – 2011. március 31.
Helyszín:
Aquincumi Múzeum, 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Az Aquincumi Múzeum 2010. április 16-tól látogatható kiállításai:
• Róma Aquincumban – állandó kiállítás
• Aquincumi látványraktár – állandó kiállítás
Régészeti Park (április 1 – október 31.)

Időszaki kiállítások – 2010. április 16 – október 31.:
• A régészet regénye – Régészet és múzeum a 135 éve alakult Budapest történetének kutatásában
• Tapintható régészet – kiállítás vakoknak és gyengénlátóknak

Információ:
www.aquincum.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top