Szabadidő

Ez a május beindít: 4 tuti program

Énekszó és tánc köszöntse! Miért? Mert "megérdemli" a bódító orgonaillat, a viháncoló virágok, a pompázatos színektől szétrobbanó fák látványa miatt. És – nem utolsósorban – mert káprázatosan izgalmas programokat "fakaszt". Szóval éljen, éljen május 1.!

 Bor, mámor, Balaton – Balatoni Borok Fesztiválja, Budapest

Május első hétvégéjén balatoni borászok özönlik el Budapest Belvárosát – az Erzsébet téren kiváló nedűkkel, finom falatokkal és igényes kulturális programokkal várnak benneteket. A fesztiválon a Balaton borrégió borászatai képviseltetik magukat, szeretnék mindenkihez közelebb hozni a csodálatos balatoni pincészetek hangulatát és a balatoni borok ízét. Persze nem kell lemondani a jóféle falatokról sem – a fesztiválon felvonuló több mint 100 borkülönlegességhez méltó gasztronómiai kínálat nem szűkölködik a jobbnál jobb ételekben sem. Megkóstolhatod a híres balatoni halászlevet, de szemezgethetsz még különféle sajtokból és a gazdag pecsenyekínálatból is. Az édesszájúakat a nagymamák receptje szerint készült sütemények várják.

Ami a zenei felhozatalt illeti, a szervezők 8 koncerttel kívánják a füleket is megbizsergetni. A fellépők között lesz a Kerekes Band, a Napra és Szirtes Edina Mókus, illetve fellép a gypsy jazzt népszerűvé tevő Django Reinhardt magyarországi követője, a Swing Manouche Project is.

Helyszín: Budapest, Erzsébet tér
Időpont: 2010. május 1–2.
Bővebben: www.balatonborfeszt.hu »

 Májusköszöntő családi nap a gödöllői királyi kastélyban, Gödöllő

A család apraja-nagyja talál magának izgalmas programot a gödöllői királyi kastély tavaszi rendezvényén. A gyerkőcöket hagyományőrző népi játékok, tárlatvezetések és bábelőadások szórakoztatják, de lesz néptánc, kézműves- és iparművészeti vásár, hintózási lehetőség és friss kürtőskalács, lángos is.

Ízelítő:

Május 1.
9.30 Zenés kastélynyitó – Gödöllői Városi Fúvószenekar
10.30 Hahota Gyermekszínház: Ludas Matyi
15.00 Aranyszamár Bábszínház: Az erdők könyve

Május 2.
10.30 PeTimi Társaság: Orgona ága – interaktív műsor édesanyáknak és nagymamáknak
13.00 A Saltarello Reneszánsz Együttes előadása
14.30 Ládafia Bábszínház: Viadal, avagy a kakas, a császár és a gyémánt félkrajcár
16.00 Forgatós Kamara Néptáncegyüttes fellépése

Időpont:
2010. május 1–2., 10.00–18.00
Helyszín: Gödöllő, királyi kastély
Belépő: a napközbeni programok ingyenesen látogathatók!
Bővebben: www.kiralyikastely.hu »

 Floralia – Tác, Gorsium

A Fejér megyei Gorsiumban, Közép-Európa legnagyobb, a római kort bemutató régészeti parkjában Flora istennőt és a tavaszt köszöntik szombaton és vasárnap. Antik környezetben, látványos, korhű jelmezes bemutatókkal színesített programok várnak rátok: lesz virágkiállítás és vásár, mézkülönlegességeket, fazekas- és bőrtermékeket, ékszereket, kézművesremekeket kínálnak a látogatóknak, valamint gladiátorjátékokkal, színházi előadással, római lakomával, antik gyermekjátékokkal várják a közönséget.

Gorsium Pompeji után a második legnagyobb, egy egybefüggő tömbben feltárható és bemutatható római kori település Európában: 28 hektáros parkjában 6 hektáron mutatják be Gorsium római kori település eddig feltárt régészeti emlékeit. A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel és 1200 főt befogadó, görög–római jellegű színháztérrel.

A program leglátványosabb része Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatásának felelevenítése (mindkét nap 11 órakor). Az imperátor népes kíséretével vonul majd be Gorsiumba, és a Familia Gladitoria, a Szabad Színészek Társasága, a Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület és a Trigonon Együttes előadásában megtekinti a tiszteletére rendezett gladiátorjátékokat.

Mindkét nap délután az 1200 nézőt befogadó görög–római jellegű színházban a Pater című misztériumjátékot mutatja be a Familia Gladiatoria.

Belépő (egész napra, amely a színházi előadás megtekintésére is érvényes):
• felnőtt: 1500 Ft
• diák: 750 Ft
• családi jegy: 3000 Ft (két felnőtt és két vagy több gyermek számára)
• 4 éven aluli gyermekeknek díjtalan

Megközelítés:
• Székesfehérvárról: a Piac téri autóbusz-pályaudvar 7-es kocsiállásáról 8.30, 10.30, 12.30, 14.35 órakor induló kálozi járatokkal.
• Budapestről: a Déli pályaudvarról induló vonatokkal, valamint a Népligetből induló távolsági autóbuszokkal, székesfehérvári átszállással a Piac téri autóbusz-pályaudvarról induló kálozi járatokra.

Helyszín: Tác, Gorsium
Időpont: 2010. május 1–2., 9-től 18 óráig
Bővebben: www.szikm.hu »         

Majális a Gemenci-erdőben, Pörböly

Új dízelmozdonnyal indul útjára szombaton a Gemenci Erdei Vasút a Gemenc Zrt. majálisán, aki azonban a Rezét gőzmozdony után érdeklődik, az sem marad hoppon: saját szemével láthatja majd, hogyan működik egy igazi gőzös belülről. Akit nem hoznak lázba a vasparipák, azok hús-vér paripákkal is találkozhatnak a bajai Sztatoteam Lovascsoport Baráti Kör bemutatóinak köszönhetően.

A gemenci kisvasút
A gemenci kisvasút

A Bajai Hajómalom Egyesület kelt kalács és halásztészta készítésére tanítja az érdeklődőket, valamint 100 éves hímzésminták újranyomásával teszi különlegessé gyermekfoglalkoztató rendezvényüket. A Gemenci Erdei Kisvasút Lassi megállójában „játszórét” várja a gyermekeket, akik kipróbálhatják a történelmi idők szabadtéri játékait, többek között egy igazi kalózhajót, és megtekinthetik a halászati kiállítást is. A Malomtelelő tanösvényen szakvezető kíséretében gyalogtúrán vehetnek részt mindazok, akik Gemenc csodás állat- és növényvilágára kíváncsiak, a madármegfigyelő torony segítségével pedig a változatos ártéri madárvilágot ismerhetik meg a természet szerelmesei.

A majális vasárnap sétahajózással folytatódik: a Gemenc sétahajó háromszor indul (10.00-kor, 11.30-kor és 14.00-kor) egyórás útra a bajai IV. Károly rakpartról a rezéti Duna-ág és Veránka-sziget, valamint a Kádár-sziget felé.

Helyszín: Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja, Pörböly, Bajai út 100.
Időpont: 2010. május 1–2.
Bővebben: www.gemenczrt.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top