Szabadidő

Biciklivel az autók fölött – ez lenne a jövő?

Erről álmodik ugyanis egy díjnyertes pályamű. Energiavámpírok, láthatatlan szék és egyéb izgalmak heti webes ajánlónkban.

1. Domokos Gábor a budapesti teknősök réme. Mintegy hetven teknősbékát fordított a hátára ugyanis állatkereskedésekben és az állatkertben a megszállott matematikus. Rodoszi nyaralása idején sem volt rest 150 kg kavicsot átforgatni a keljfeljancsi modellje után kutatva. Kollégájával, Várkonyi  Péterrel tizenegy évi munka után fejlesztették ki a Rubik-kocka kultuszához hasonló népszerűségre esélyes Gömböcöt. A Gömböc az első olyan ismert homogén test, amelynek csak egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van. A Gömböc megvásárolható, és bár a számozott példányok ára elég borsos, a minimodellek remélhetőleg idővel mindenki számára elérhetőek lesznek.

Domokos Gábor
Domokos Gábor
Várkonyi Péter
Várkonyi Péter

 

Mindent megtudhatsz a Gömböcről, katt ide!
Mindent megtudhatsz a Gömböcről, katt ide!


2. Az elmúlt héten az Alice Csodaországban példáján bemutattuk, milyen varázslatos olvasásélményt nyújthat egy jól megtervezett digitális könyv. Annak, aki a Nők Lapja Cafe oldalait szívesebben böngészi, mint a mesekönyveket, az alábbi videót ajánljuk figyelmébe. A The Iconist egy német kiadó digitális olvasókra tervezett stílus- és kulturális magazinja, amely egyesíti a fényes, „glossy” lapok igényes kivitelezését és intuitív felhasználását az online médiumok interaktivitásával. Részünkről már alig várjuk, hogy az íróasztal fölött és a monitor előtt való görnyedés helyett így olvashassunk…

The Iconist
The Iconist

 

The Iconist
The Iconist


3. A Critical Massra irányuló figyelemnek köszönhetően egyre többen gondolkodnak el a városi közlekedés kihívásairól. Nem gondoljuk, hogy az utak autósoknak való átengedése jó ötlet lenne, mégis érdekes utópiának tűnik egy fiatal bolgár építész koncepciója. Martin Angelov kiemelné a bringásokat az aszfalt fogságából és az autók szorításából – mégpedig fel, a magasba. Elképzelése szerint olyan helyeken, ahol az autós közlekedés nagy forgalma és az útviszonyok szűkössége miatt nem vagy csak nehezen lehet tekerni, acélhuzalokon, a levegőben, az autók felett kerekezhetnénk tovább. Őrület, gondolhatnánk, miközben ez a fiú 2009-ben megnyerte a rangos Line of Site nemzetközi építészverseny egyik kiírását!

Kolelinia
Kolelinia

 

Kolelinia
Kolelinia
Kolelinia
Kolelinia

4. Sajnos nem Magyarországra alkalmazva fejlesztették, de tanulságos végigkattintgatni a General Electric megbízásából dizájnerek által tervezett interaktív eszköztárat, amely az otthoni energiafogyasztás „vámpírjait” mutatja be érzékletesen. A háztartási gépeket jelző szimbólumok be- és kikapcsolásával jól áttekinthetjük saját háztartásunk energiafogyasztásának összetételét. Érdekességképpen azt is megtudhatjuk, milyen összeg szerepelne az áramszámlán, ha Kaliforniában vagy New Yorkban élnénk.

Mennyit fogyaszt egy hagyományos TV?
Mennyit fogyaszt egy hagyományos tévé? Nézd meg te is!

 

És egy kávéfőző?
És egy kávéfőző? Nézd meg a többit is!

5. Szeretjük az ötletes reklámokat. A KLM holland légitársaság alábbi akciója valószínűleg nagyobb figyelmet kapott, mint amit egy szokványos plakát valaha is elérhetett volna. A trükk szerintünk a férfi kinyújtott lába alatt a nadrágjába rejtett fémszerkezet lehet.

6. Aki kapott már ajándékot Japánból, tudja, milyen nagy gondot fordítanak ott az igényes, szemet gyönyörködtető csomagolásra. A csomagolás ott legalább olyan fontos, mint az ajándék maga. Itthon kevés példa van arra, hogy a gyártók láthatóan figyelmet szentelnének annak, hogy igényes és környezetbarát csomagolásban kínálják termékeiket. A Csomagolás.blog.hu-n számos érdekes posztot találunk csomagolástechnikai innovációkról és újszerű dizájnokról. Remélhetőleg a blog „csomagolása” is hamarosan megújul.

csomagolas.blog.hu
Csomagolás.blog.hu
csomagolas.blog.hu
Csomagolás.blog.hu

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top