Szabadidő

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

A múlt hét végi csajfilmdömping után most lenyugodtak a romantikus kedélyek, és csak egy szem Hannah Montana önti dalba bánatát. Lelkizés helyett nézhetünk akciózó Matt Damont, amatőr színjátszókat Amerikából, valamint bosnyák asszonysorsokat.
 Zöld zóna

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanViki
Alapból irtózom a háborús filmektől, de ha már választanom kell egyet, akkor az olyan legyen, mint a Zöld zóna. A Bourne-filmeken edződött Paul Greengrass rendező tudja, mitől döglik a légy, ha akció-thrillerről van szó. Filmje egyáltalán nem tipikus háborús mozi, hiszen azt mutatja meg, hogy egy szem becsületes katona (ez lenne a nagyon becsületes fejű Matt Damon) hogyan fúrja át magát a titkosszolgálatok bürokráciájának útvesztőin egy jó ügy – az állítólag létező iraki atomfegyverek előkerítése – érdekében. A sztorit ugyan mindenki ismeri, aki kéthetente egyszer megnézi a híradót, de a film ennek ellenére végig izgalmas, a film végi kézikamerás üldözésnél pedig majd kitéptem a székem karfáját izgalmamban. Csavaros, okos, aktuális film ez a Zöld zóna, bár egy szolid szerelmi szállal azért még kiegyeztem volna.

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanCsaba
Képzeljük el Jason Bourne-t szuperképességek nélkül! Máris itt van nekünk a talpig becsületes Miller főtörzs, aki elfásult társaival ellentétben nemcsak rutinból végzi a feladatokat, hanem célja az igazság kiderítése. Egy fülesnek köszönhetően többet tud meg a kelleténél az iraki tömpuszfegyekről, ami sok embernek szúrja a szemét az amerikai oldalon. A filmesek ugyan nem Bagdadban forgattak, de a város jellegzetességeit tökéletesen adják vissza. A Zöld zóna az iraki mozik közül szerencsére leginkább A bombák földjén-nel rokon, bár annál jóval politikusabb, és egyben naivabb is (hogyan tudna egyetlen katona változtatni bármin is?). Ha a politikai háttér kissé sántít is, a Zöld zóna akció-thrillerként tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában


Rendezte:
Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Brendan Gleeson, Greg Kinnear, Jason Isaacs
Eredeti cím: Green Zone
A film honlapja: www.greenzonemovie.com »
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelés: 4 (Viki: 4, Csaba: 4)

 Inkubátor

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanViki
A film címét és műfaját (dokumentumfilm) hallva először azt hittem, hogy egy szomorú sorsú gyermekkórház életébe nyerhetek betekintést, de jókorát tévedtem. Az amerikai magyar származású Pigniczky Réka egy 1984-es cserkésztábori színpadi előadás apropóján összehívja az akkori résztvevőket, hogy huszonöt évvel később újra előadják együtt az István, a királyt. Mivel csupa amatőrről van szó, ezért aki a darab iránti rajongásból nézné meg a filmet, annak nem tudom jó szívvel ajánlani, de szerencsére az Inkubátornak ez csupán az apropóját szolgáltatja. Az összejövetel tökéletes indokot szolgáltat arra, hogy rajta keresztül bemutassa az Amerikában élő magyarok mesterségesen (afféle inkubátorként) életben tartott kultúráját. Furcsa látni a kis magyar szigetként működő csoportokat, akik az árral szemben úszva tesznek meg mindent a magyarságukért. A film által a magyarságnak egy olyan szeletét ismerhetjük meg, amely eddig sokunk szeme elől rejtve volt. Mindezt kellemes, játékos formában.

Nézz bele a filmbe!

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanCsaba
Mivel már annak idején a fősulis bulikon is vércikinek tartottam hajnali három körül az István, a király szövegeit részegen üvölteni a rockdiszkó közepén, így azt hittem, nem én leszek a célközönsége Pigniczky Réka dokumentumfilmjének, amely épp az említett darab amatőr színpadi változatáról szól. Szerencsére a rendező is csak ürügynek használja az előadást ahhoz, hogy rajta keresztül bemutassa az Amerikában élő magyarság életmódját, és ragaszkodását az anyaországi kultúrához. Egészen fura látni ezeket a mesterségesen életben tartott kisközösségeket, és szívfájdító is egyben, hiszen ami számunkra itthon természetes folyamat, számukra egy komoly küzdelem része. A filmbéli beszélgetésekből számos sors és út bontakozik ki, így az Inkubátor az elejétől a végéig izgalmas és egy kicsit megható alkotás.

Rendezte:
Pigniczky Réka
Eredeti cím: Inkubátor
Forgalmazza: 56 Films
Bővebben: www.56films.com/hungarian/inkubator »
Értékelés: 4 (Viki: 4, Csaba: 3,5)

 

 

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanViki
Boszniában járunk, két évvel a háború vége után. A helyszín egy olyan kis falu, ahol egy-két túl öreg vagy túl fiatal férfitól eltekintve csak nők élnek, hiszen a párjaikat mind elvesztették a háborúban. Ha elképzelem, hogy még egy irodányi nőt is nehéz kibírni pasi nélkül, akkor nem irigylem a település asszonyait, akik napról napra csak egymással érintkezhetnek, és a lehetőségeiket is erősen beszűkíti szigorú iszlám neveltetésük. Ezek után nem csoda, ha kis híján megőrülnek… A lassú folyású, fájdalmas dráma egy szeretteiket és szép lassan a reményüket is elveszítő nők csoportjáról, akik szinte középkori körülmények között élnek a nagyvárosoktól távol. Szerencsére a végén a rendező megsajnálja szereplőit, és egy enyhén reményteli befejezést kanyarít filmjéhez. Van élet az elvesztett férfiakon túl is!

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

 Matt Damon Irakban és István, a király AmerikábanCsaba
Bosnyák–német–francia–iráni dráma. Már ez a kombináció is kellően izgalmasan hangzik ahhoz, hogy a a figyelmünkre érdemes legyen, és szerencsére meg is szolgálja a bizalmat. Szereplői olyan nők, akik két év után is reménykedve várják háborúban eltűnt férjeiket, hátha azok csak fogságba estek valahol, és visszatérhetnek asszonyaikhoz. A lassú haldoklásba egy szerb ingatlanos érkezése hoz némi színt, aki jó áron felvásárolná a települést. A férfi mintha titkolna valamit… Igazi fesztiválfilm a Hó. Nagyon is realista dráma, pont annyi lírai betéttel, ami elviselhetővé teszi ezt a rögrealista, drámai hozzáállást. Egyáltalán nem könnyű néznivaló, de ha nem egy könnyed limonádéra vágyunk, ne tétovázzunk!

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

Rendezte: Aida Begic
Szereplők: Zana Marjanovic, Jasna Beri, Sadzida Setic
Eredeti cím: Snijeg
Forgalmazza: Mozinet
Értékelés: 3,5 (Viki: 3,5, Csaba: 3,5)

 A hét további mozimegjelenése


Az utolsó dal

Az utolsó dal egy kicsiny amerikai tengerparti városban játszódik, és a középpontjában egy családjától elidegenedett apa áll, aki esélyt kap arra, hogy együtt töltse a nyarat lázadó tinédzser lányával, akit hosszú évek óta nem látott. Az újbóli kapcsolatfelvétel igen nehezen indul, ám szerencsére van egy közös érdeklődési pontjuk: a zene. És a zenén keresztül megismerhetjük a család történetét: barátságokat, titkokat és árulásokat, az első szerelmet és a második esélyt. Mindezt Miley Cyrus, alias Hannah Montana főszereplésével és dalaival!

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

 

Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

 

Csajfilmek minden mennyiségben! »
Matt Damon Irakban és István, a király Amerikában

Eredeti cím: The Last Song
A film honlapja: video.movies.go.com/thelastsong/ »
Rendezte: Julie Anne Robinson
Szereplők: Miley Cyrus, Greg Kinnear, Bobby Coleman, Kelly Preston
Forgalmazza: Fórum Hungary

Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top