Szabadidő

A hivatásos olvasó – E héten válaszol: Cserna-Szabó András

Az irodalom szakácsa, a séfek esszéistája, pazar humorú Facebook-bajnok. Kattints ide, ha tudni akarod, mit olvas az író, Cserna-Szabó András!
Új sorozat: Szekreter – avagy mit olvasnak a jó arcok?
Grecsó Krisztián miniinterjúit keresd hetente a Nők Lapja Cafe Szabadidő rovatában!

Sosem volt az a málészájú, értelmiségi a belvárosból, aki mindig megigazítja a szemüvegét, ha kérdez. Imádja az életet (ezt a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című könyve óta bárki tudhatja róla), érti a gasztronómiát (lásd: Levin körút – hasnovellák, gasztroesszék), de hivatásos olvasóvá csak a legutóbbi könyvével vált. A Mérgezett hajtűk című kötetbe irodalmi esszéit gyűjtötte össze. De mielőtt bárki továbbállna, isteni humorú, vaskos írások ezek, kiderül belőlük, hogy olvasni egy életre szóló szenvedély, és néha jobb, mint a szex. Na jó, néha majdnem olyan jó.  

– Legutóbb Kellér Andor remekművét, az Író a toronyban című gyönyörű Szomory-portrét olvastam – meséli Bandi. – A  fürdőkádam áldott magányában ízlelgettem a pazar mondatokat, röhögtem a hiú dög Dezsőke fantasztikus bonmot-jain. Csak kóstolónak elolvasok egy mondatot: „Szomorynak mindössze néhány száz ínyenc hódoló jutott, köztük is sok bájolgó széplélek és kigyulladt kékharisnya – a legtöbb hívét ismerte és utálta.” Hát nem káprázatos?

– Mintha maga Szomory írta volna.

– Igen! Van olyan szép ez a Szomory-emlékmű, mint egy Szomory-remekmű. De persze folytatom, már oda van készítve az éjjeliszekrényemre A párizsi regény…

– Elindult a Szomory-rajongásod?

– A Sütő utcai önimádó dandynél kevés kívülállóbb, függetlenebb, tisztább (és őrültebb) figurája volt a magyar irodalomnak. Sehová sem tartozott, csakis saját magához. Senki nem parancsolhatott neki. Elérte a totális szabadság állapotát. Nem véletlenül nevezte ki magát Méltóságos Úrrá.
(Erről egy másik író jut eszembe, de ezt a kérdést föl sem merem tenni, hogy vajon miért tetszik Csernának ez a bohém őrült, de hiszen itt nem róla, hanem az  irodalomról van szó…)  

– Most pedig kedvenc skandináv krimistám, a norvég Jo Nesbø harmadik magyarul megjelent bűnregényét, a Boszorkányszöget falom éjszakánként! Harry Hole nyomozó ezúttal egy csonkolós-gyémántos sorozatgyilkost kerget. Imádom Nesbø-t. Egy zseni. Egy puha fedeles fenomén.

Keresd az antikváriumokban!
Keresd az antikváriumokban!
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

 

A hivatásos olvasó - E héten válaszol: Cserna-Szabó AndrásJúniusi eső
Új rovatot indítottunk Olvasónapló címmel, melyben két gyerekkori barát, Grecsó Krisztián és Nagy Sebestyén osztja meg veletek aktuális olvasmányélményeit. Ezúttal Grecsó Krisztián szemezgetett a könyvheti újdonságokból. »

Könyv.lap.hu »
Irodalom.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top