Szabadidő

Magyar filmmel reklámozták az idei brüsszeli filmfesztivált

Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmjét vetítették le csütörtökön a sajtónak a június 23-30. közötti brüsszeli nemzetközi filmfesztivál beharangozójaként.

A Hukkle és a Taxidermia alkotójának tavaly készített műve versenyfilmként is szerepel a nívós nemzetközi kulturális eseménynek számító belgiumi fesztiválon, amelynek fődíja, a Brüsszel jelképéről elnevezett Arany Írisz 10 ezer eurós pénzdíjjal jár.

A fesztivál igazgatója, Ivan Corbisier az MTI érdeklődésére elmondta: azért ezt az úgynevezett improvizációs filmet választotta a fesztivál ismertetéséhez, mert személy szerint nagyon kedveli az alkotást.

A sajtótájékoztatón a szervezők beszámoltak arról, hogy a nyolcnapos esemény keretében tartanak egy Európa-napot, egyebek között annak apropóján, hogy július elsejétől Belgium veszi át az Európai Unió elnökségét.

A brüsszeli filmfesztivál együttműködik az Európai Parlament nemzetközi filmes programjával is, a néhány éve alapított LUX díjhoz kapcsolódó programmal. Ennek köszönhetően több olyan filmet is igyekeztek kiválasztani, amelynek mondanivalója egyértelműen illeszkedik az európai uniós együttműködés területeihez, például a bevándorláshoz.

A fődíjon kívül Brüsszelben külön jutalmazzák a legjobb forgatókönyvet, a legjobb rövid- illetve játékfilmet, továbbá lesz közönségdíj, és különjutalmakat ajánlottak fel az egyes szponzorok is.

Egy díj nyertese már az előzetes sajtótájékoztatón ismertté vált. A szegénység európai uniós évének alkalmából felajánlott különdíjat egy idén készített belga-holland film, Martijn Maria Smits Már nyár van (C’est déja l’été) című alkotása kapta, amely egy belga munkanélküli és szegény családja mindennapi életét mutatja be.

Szerepel a versenyművek között Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című koprodukciós filmje is. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top