Szabadidő

Vendégségben Jean-Paul Gaultier-nál

…csak egy fotót kér cserébe a francia divattervező. Dráma a nappalidban, garzonból 24 szoba, valamint mit csinálnak a szörfös fiúk a szárazon? Kiderül heti webajánlónkból.

1. Makkoshotyka kedves zempléni település, van ott szőlő, kastély, trófeagyűjtemény. A Netszínház segítségével most már némi dráma is. Az online színházi közvetítéseket éppúgy élvezhetjük Makkoshotykáról, mint New Yorkból, a nappalinkban elnyújtózva, vagy okostelefonunkon a vonatunkra várva.

Netszínház
Netszínház

2. Ha valaki a tengerparti szörfösökre gondol, Matthew McConaughey jellegű sunnyboyokat képzel el, akiknek a hullámokon kívül semmi más nem jár az eszükben. Erre a sztereotípiára cáfol rá a Skeleton Sea csoport. A fiúk egy azori-szigeteki kirándulás alkalmával döbbentek rá arra, mennyi szemetet sodor partra az óceán. A szemétből épített műtárgyakkal erre a problémára akarják felhívni a világ figyelmét. A Free FlipFlop nevű halat formázó műremeket például 250, a parton fellelt páratlan strandpapucsból alkották. A kissé ijesztő, 2 méter hosszú Bin Tint szintén acélszerkezetre erősített tengeri szemétből szerelték össze mintegy 2 hét alatt. A Skeletonsea.com oldalukon az „Art” menüpont alatt további tárgyak is megtekinthetők.

Skeleton Sea - Free Flip Flop
Skeleton Sea – Free FlipFlop
Skeleton Sea - Bin Tin
Skeleton Sea – Bin Tin

3. A New York-i loftokról álmodozó magyar panellakók jó, ha tudják, hogy még az övékénél is vannak szűkösebb lakáskörülmények. Hongkongban például ez a helyzet, egy lakosa azonban jó ötleteivel segített magán. Az építész Gary Chang 32 négyzetméteres lakásból falak mozgatásával és a fix bútorok mellőzésével 24-féle használható teret hozott létre. Hogy mindez hogyan is lehetséges, kiderül az alábbi riportból:

4. „Minden hétfő, szerda, pénteken érkezik a homár, 20-25 darab érkezik, ilyenkor nekem kell szétszednem, és a különböző részeit különböző ideig éppenhogy csak gyöngyöző court bouillonban megfőznöm. Pénteken ehhez még hozzájön 40-45 kg paradicsom forrázása, amiből a Tatin paradicsomkompótját készítjük. Teljesen kivannak tőlem, mert annyira nyomom, hogy amikor a délutános szakács bejön, csak a személyzeti saláta, meg ha van valami napi ajánlat este, csak azt kell megcsinálnia. A séfnek tetszik a munkám és a hozzáállásom, de a szakácsokkal komolyat kell vívnom, hogy megértsék, engem már nem kell megtanítani hagymát vágni. Úgy kezelnek, mint aki most jött ki az iskolából” – írja Oláh Roland, aki „Helytállni New Yorkban” címmel osztja meg az amerikai városban szerzett tapasztalatait a Trade magazinban közölt blogján. A fiatal szakács nemcsak főzni tud, de nagyon élvezetesen is ír, ajánljuk mindenkinek, aki szívesen olvas gasztronómiáról, kalandról, New Yorkról.

Oláh Roland blogja a Trade magazinban
Oláh Roland blogja a Trade magazinban

5. Ki gondolta volna, hogy Jean-Paul Gaultier soha nem tanult divattervezést? Hogy a papír nem minden, bizonyítja a francia divat „fenegyerekének” munkássága: Madonna és Kylie Minogue fellépőruháitól kezdve Almodóvar és Luc Besson filmjeinek jelmezein át amerikai diszkontáruházak fehérnemű-kollekciójáig mindent tervezett már. Parfümje, a Ma Dame egyéves születésnapjára olyan lányokat keres, akik jól képviselik a rock és glamour keveredéséből létrejövő életérzést. Az Are you glam rock? oldalon már szép számmal gyűlnek a jelentkezők fényképei, amelyekre szavazva az internetes közönség és Gaultier zsűrije választja ki a szerencsés nyertest, aki jelen lehet a divattervező következő bemutatóján. A többieknek is csurran-cseppen azért valami vigaszdíj, július 15-ig lehet még pályázni.

Forrás:fashionising.com
Forrás: Fashionising.com
Are you Glam Rock
Are you glam rock?

6. Szép képek és érdekes történetek egy témáról a világ minden tájáról – röviden így lehetne összefoglalni a Pictory magazin lényegét. A gyönyörűen szerkesztett oldalon olyan témákhoz küldik be az olvasók legjobb képeiket és a hozzá fűződő történeteiket, mint „Ne haragudj, anya”, „New York”, „Kincsek a szomszédból”, „Helyi ízek”, „Veszély”, „Tavaszi kirándulás”. A képleírásokat már kevés angoltudással is érteni fogjuk, a galériát végignézegetve pedig érezni és élvezni, hogy milyen sokszínű a világ és milyen egyetemes az emberi.

Pictory
Pictory

Pictory
Pictory


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top