Szabadidő

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Többheti pangás után végre igazi nagyágyúk érkeznek a magyar mozikba. A Toy Story 3. és a Ha/Ver kedvéért érdemes kicsit korábban hazaérni a strandról, és a légkondis mozitermek felé venni az irányt.
 Toy Story 3.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóViki
Az Értelmező kéziszótárban a Pixar-csapat fényképét simán odatenném a zseniális szó mellé illusztrációként. Ez az animációs filmeket készítő, örök gyerekekből álló team tizenöt év alatt egyszer sem tudott tévedni. Igen, már ennyi idő telt el azóta, hogy a moziban tinilányként ültem be Buzz és Woody első közös kalandjára, és bár én közben csúnyán (jó, ez nézőpont kérdése…) megöregedtem, rajtuk egyszerűen nem fog az idő. Nem arról híresek, hogy a sikereiket aprópénzre váltva készítenék a folytatásokat, ami abból is látszik, hogy ennyi év alatt mindössze a Toy Story kerekedett sorozattá. Színvonalesés a trilógiává éréssel sem történt, sőt szereplőink cukibbak, mint valaha. Most éppen egy pokoli bölcsődéből kell hazajutniuk szeretett Andyjükhöz, ami nagyon agyafúrt tervet igényel, lévén fogvatartójuk a rózsaszín, áfonyaillatú plüssmedve, Macó, aki Kennel és egy Babilla nevű óriásbébivel zsarnokoskodik a játékok fölött.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóCsaba
Ha egy sorozat a harmadik részéhez érve sem fárad el, az nem kis dolog. A filmtörténet első CGI-technológiával készült animációs filmjének harmadik epizódja nemcsak felveszi a versenyt az elődeivel, hanem még túl is teljesíti őket. A Toy Story 3. akkora ötletparádé, amiből évente jó, ha egy-kettőt láthatunk a vásznon. A nagy szökésre kihegyezett, a börtönfilmek sablonjait használó és alaposan kifigurázó történet tele van fordulatokkal, és képesek mindig úgy utalni a felnőttek régi kedvenc filmjeire, hogy ez cseppet sem megy a gyerekszórakoztatás rovására. A magyar szinkron ismét a fénykorát idézi (Vigyori bohóc első megszólalása minden pénzt megér), és annyi érzelem szorult ezekbe a kis játék figurákba, hogy hitelesebbek nem is lehetnének. A Ken és Barbie közötti szerelem Ken metroszexuális hajlamainak kifigurázásával bravúros, az akciójelenetek pedig nemcsak töltelékek, hanem mind szerves részei a sztorinak. Így kell ezt csinálni!

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Lee Unkrich
Eredeti cím: Toy Story 3
A film honlapja: www.disney.go.com/toystory »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 5/5 (Viki: 5, Csaba: 5)

 Ha/Ver

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóViki
Az ember lánya időnként megpróbál jó fej lenni, és a pasija kedvéért beáldozni magát egy-egy akciófilm kedvéért. Ha igazán körültekintően választunk, akkor nemcsak a mellettünk ülő hím, hanem akár mi is jól szórakozhatunk. Ha a megfelelő pillanatra vártál, jelzem, most jött el: a Ha/Ver éppen ez a film! Tarantino Kill Billjének túlzott és erősen stilizált erőszakorgiája köszön itt vissza, összekeverve egy csipetnyi képregény-esztétikával és tiniromantikával. A szakácsot Matthew Vaughnnak hívják, és amellett, hogy ő Claudia Schiffer férjura, nem mellékesen ő rendezte a Csillagpor című bűbájos mesefilmet is pár évvel ezelőtt. A humora az új mozijában is átjön, bár most némi tabudöntögetéssel is párosul. Amikor látjuk, hogy Nicolas Cage apukaként hogyan lövi mellbe a tizenkét éves kislányát csak azért, hogy hozzászoktassa a golyóálló mellényen át érkező fájdalomhoz, kissé megáll bennünk az ütő, de szerencsére az egész nincs komolyan véve, így Hit-Girl (magyar változatban Kis Dög) a film végére a brutális kivégzései ellenére abszolút kedvencünkké válik.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóCsaba
A hétköznapi lúzer srác, aki szuperhős akar lenni szuperképességek nélkül, és ezzel nagy bajba keveredik. Röviden ennyiben összefoglalható a Ha/Ver története, és a titka nem is ebben rejlik, hanem a stílusában. Matthew Vaughn játszi könnyedséggel keveri a műfajokat, és úgy vált át paródiából vérkomoly drámára és akciófilmre, hogy öröm nézni. Ragyogó érzékkel összeválogatott dalokra komponált, ügyes tempóban vágott akciójeleneteit nézve a lélegzetünk is eláll, a színészválasztás pedig csak a hab a tortán. Mark Strong és Christopher Mintz-Plasse (a Superbad McLovinja) gengszterfőnök-gengszterfőnök fia párosa rekeszizom-szaggató hatással bír, de a mozi igazán nagy felfedezettje Chloe Moretz, aki kb. tizenkétéves-forma létére a legnagyobbakkal veszi fel a versenyt. Hasonló korban utoljára Natalie Portman tudott ekkorát alakítani a Léon, a profiban.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Matthew Vaughn
Szereplők: Nicolas Cage, Chloe Moretz, Aaron Johnson, Mark Strong
Eredeti cím: Kick-Ass
A film honlapja: www.kickass-themovie.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 4)

 52-es történet

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóViki
Valahogy a görög filmekről nem a sötét lakásbelsőkben játszódó drámák ugranak be elsőre, bár jobban belegondolva az átlag mozinéző inkább hollywoodi filmeket lát, melyek Görögországban játszódnak, de a valódi görög mozik csak elvétve jutnak el hozzánk. Alexis Alexiou egy szerelem történetét meséli el nekünk Richard Kellyre és David Lynchre hajazó eszközökkel, végig a szürrealitás talaján álldogálva. Sajnos mindjárt az elején túlságosan a szánkba rágja, hogy valószínűleg csak rémálmok sorozatának leszünk szemtanúi, de a gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy a két főszereplő egyáltalán nem szimpatikus, párként sem működnek, így bármennyire szeretnénk, nem tudunk izgulni értük.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánlóCsaba
Az első filmes rendezők híresek arról, hogy egyszerre sokat akarnak markolni. Addig várnak az első mozijuk elkészülésére, hogy minden gondolatukat, szinte az egész életüket bele akarják zsúfolni, és próbálják a lehető legszemélyesebbé tenni. Ezzel csak az a gond, hogy az esetek többségében a végeredmény olyan értelmetlen, művészkedő katyvasz lesz, mint az 52-es történet. Iasonas és Pinelopi megismerkednek, járni kezdenek, majd a férfi egyik napról a másikra arra ébred, hogy a lány eltűnt, a barátai szerint pedig már egy hete szakítottak. Aztán egyszer csak előkerül, mintha mi sem történt volna. És így tovább… Értelmet keresni kár is lenne benne, de legalább mi is megfogalmazhatjuk a saját verziónkat a film végére.

Kitört a III. Játékháború! Hétvégi moziajánló

Rendezte: Alexis Alexiou
Szereplők: Yorgos Kakanakis, Serafita Grigoriadou, Dafni Labroyanni
Eredeti cím: Istoria 52
A film honlapja: www.tale52.gr »
Forgalmazza: Anjou Lafayette
Értékelés: 2,5/5 (Viki: 2,5, Csaba: 2)

Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top