Szabadidő

Óriási programkörkép a Múzeumok Éjszakájára

Rekordnak számító 275 intézmény várja ma tárt kapukkal a látogatókat országszerte egy kis kultúrtobzódás erejéig. Az NLC megpróbál utat mutatni a végtelen programrengetegben.
 Budapesti programok

A már említett 275 helyszínből 84 a fővárosunkban található, és aki a kellemes időben autó helyett a tömegközlekedést és a sétát választja, az a saját lábai mellett a Múzeum-karszalaggal (felnőtt: 1300, diák: 600) ingyenesen használhatja a BKV múzeumi buszjáratait. A karszalagok minden rendezvényre érvényesek, szóval a sorban állást a kapuknál ezúttal nem a jegyvásárlás bonyodalmai okozzák.

• Mivel tavaly a leglátogatottabbak az Iparművészeti Múzeum programjai voltak, idén minden szem rájuk szegeződik. Idén a főszerepben India látható. Bollywoodi filmek vetítései, száz iparművész portékái, koncertek, hennafestés, selyemfestés, valamint indiai ételekkel és italokkal tarkított indiai parti várja a látogatókat, akik bónuszként az Üvegcsarnokban Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet Álomjárók Indiában című festménykiállításának megnyitóját is lecsekkolhatják. A szervezők pedig arról is gondoskodtak, hogy riksával juthassunk át a következő helyszínre.
Nők Lapja Cafe-tipp: 22.00, Mitsoura-koncert.
Bővebben: www.imm.hu »

Múzeumok éjszakája

• A Magyar Nemzeti Galéria idén is érdekes programokkal készül a Múzeumok Éjszakájára: szombaton a könnyű- és komolyzenei koncertek (Molnár Ferenc Caramel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói…) és különleges tárlatvezetések mellett lesz virtuális épületfestő verseny, filmvetítés, futurisztikus hajshow és csomagolóanyagból készült ruhák az MNG Divatház jóvoltából.
Nők Lapja Cafe-tipp: 23.30-tól Barabás Lőrinc Eklektric (akusztikus színpad, C épület, I. emelet).
Bővebben: www.mng.hu »

• Irodalmi divatparádé, költői koncert, Villon-est, latin táncok, rendhagyó tárlatvezetések és különleges kávéház – többek között ezeket kínálja a Múzeumok Éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), de a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum is külön programokkal (Ady-versest, a SzemTanú magazin estje XIX. századi „időutazással”…) készül szombatra.
Nők Lapja Cafe-tipp: 18.00: Nőkről – nőknek – nőktől: irodalmi divatparádé nem csak kékharisnyáknak!
Zoób Kati, Gyulai Natália, Náray Tamás és Pazicski Miklós divattervezők ruháinak bemutatója irodalommal és zenével fűszerezve.
Bővebben: www.pim.hu »

• A Vajdahunyadvárban épülettörténeti bemutatóval várják szombaton az érdeklődőket, akiket felvisznek a közönség elől elzárt, páratlan panorámát kínáló Apostolok tornyába is, emellett borkóstolás, zene (pl. lesz Harcsa Veronika-koncert) és tűzugrás is szerepel a programok között.
Nők Lapja Cafe-tipp: 24.00: tűzugrás a Görömbő Kompánia zenei közreműködésével a múzeum udvarán.
Bővebben: www.mezogazdasagimuzeum.hu »

Múzeumok éjszakája

• A Szépművészeti Múzeumban Odüsszeia-maratont rendeznek: a felolvasáson a közönség neves színészek előadásában hallgathatja meg az ókori eposzt. Ekkor indul útjára A lehetőségek országa – Polgárosodás a 19. századi Magyarországon című vándorkiállítás a Nemzeti Kulturális Alap kétéves átfogó programja, A felemelő század részeként. A kiállítás nyitórendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják, ahol szombaton egynapos kamaratárlat nyílik a vándorkiállítás anyagából.
Nők Lapja Cafe-tipp:
20.30: Tóth Vera-koncert (Reneszánsz csarnok).
22.00-tól: Da Vinci-kód (Múzeum mozi).
Bővebben: www.szepmuveszeti.hu »

• Az Országos Széchényi Könyvtárban „a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő”. Az áprilisban megnyílt Hét évszázad papírtitkai című papír- és vízjeltörténeti kiállítás mellett karikatúratárlat, Papírba zárt kalandok címmel a filatéliai társaság kiállítása, papírszínház és Az ezerarcú papír címmel a WC-papír-reklámtól a cigarettapapíron át a különleges képeslapokig mindenféle plakát és alkalmi nyomtatvány várja a közönséget az Amit a papír elbír című programsorozaton.
Nők Lapja Cafe-tipp: 19.00: Rúzsa Magdi színházi jellegű unplugged koncertje.
Bővebben: www.oszk.hu »

• A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Városligetben benzin nélküli levegőautó, óriás-papírrepülő, távreptető verseny, hazavihető (gipsz) földönkívüliek, Ikarus kabrió és „pilótaképzés” várja a kisebbeket és nagyobbakat, de lesz futóverseny a bicikli ősén, a futógépen, kerékcsereverseny és közlekedési ügyességi verseny is.
Nők Lapja Cafe-tipp: 20.00 után nosztalgiafotózás velocipéden.
Bővebben: www.km.iif.hu »

• A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Sziklakórház közös szervezésében fél 6-tól egészen este 11-ig a budai Vár északi részén és a múzeum díszudvarán katonai tér- és menetzenekoncerteket hallhatnak az érdeklődők.
Bővebben: www.militaria.hu »

• Új állandó kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép nagy ház, park közepén… című tárlat Bajor Gizi munkássága mellett a villa átalakulását és a múzeum megalapítását mutatja be, de lesz itt táncimprovizáció, egyedi karaoke és performance is az ínyencebbeknek.
Nők Lapja Cafe-tipp: 21.00–00.00: Múlt századi karaoke – slágerek, kuplék, sanzonok régies hangszerelésben.
Bővebben: www.museum.hu »

• Az Egyetemi Könyvtárban éjjel 2-ig várják kóruszenével, az alapításának 375. évfordulóját ünneplő ELTE történetét bemutató jubileumi kiállítással, valamint T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videovetítésből álló fényinstallációjával az érdeklődőket.
Bővebben: www.konyvtar.elte.hu »

• A Kiscelli Múzeumban a budapesti utcakultúra kerül a középpontba: a nagyvárosi fiatalok szabadságvágyból, kreativitásból táplálkozó különböző szubkultúrái mutatkoznak be a kiscelli kolostorépületben, a romtemplom és az egyébként nem látogatható kripta falai között.
Nők Lapja Cafe-tipp:
18.00–22.00: Roskó Gábor – Vivat Velo kerékpáros árnyfestés és graffiti.
20.30–21.00: divatbemutató – JáróKelők – street fashion Budapest.
Bővebben: www.btmfk.iif.hu »

• Az Aquincumi Múzeumban görög táncház, ókori állatmesék, kosztümös tárlatvezetés, a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatója, gladiátorkocsma és rómaiétel-kóstoló, ókori ügyességi és gyermekjátékok, valamint római kosztümös éjszakai fotózás várja az érdeklődőket, akik bekötött szemmel a Tapintható régészet című „láthatatlan” kiállítást is megtekinthetik.
Nők Lapja Cafe-tipp: 18.00 órától gladiátorok kocsmája és a rómaiétel-kóstoló.
Bővebben: www.aquincum.hu »

• A Rendőrség-történeti Múzeumban a vállalkozó kedvű felnőttek kipróbálhatják a borulásszimulátort, a gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyt és futóversenyt rendeznek traffipax mérőműszerrel, de lesz zenés díszelgési show, kutyás, lovas-, önvédelmi és kommandósbemutató, bűnmegelőzési teszt, grafológiai elemzés, tenyérlenyomat-vétel, biztonságtechnikai játék, lézerpisztoly-lövészet, szondáztatás, KRESZ-teszt és védőfelszerelés-bemutató.
Bővebben: www.policehistorymus.com »

• A Magyar Zsidó Múzeumban 22 órától kézműves-foglalkozások, maceszkóstolás, játékos kvíz és ingyenes tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik a szefárd zene, valamint a zsidó ünnepek világába is bepillantást nyerhetnek. A Goldmark-teremben a Magyar Zsidó Levéltár 2011-ben nyíló új, a pesti zsidó negyed történetéről szóló állandó kiállításából kaphatunk ízelítőt.
Bővebben: www.zsidomuzeum.hu »

• Szombaton nyílik meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tárlata, a Best of diploma 2010. A Művészek, ugyanarról másképp sorozat keretében Kocsis Ágnes filmrendező, Keresztes Ildikó énekes, Tornyi Ildikó színművész és Varga Kinga táncművész tart tárlatvezetést az egyetem tanáraival.
Bővebben: www.mke.hu »


• Idén is lesz MOME Maraton a Múzeumok Éjszakáján: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ezúttal a Műcsarnokban mutatkozik be, ahol a textil tanszék diplomadivatshow-ját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült, roma motívumú, formavilágú munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg az érdeklődők.
Nők Lapja Cafe-tipp: 18 órától Festett gömböcök kiállítás (Műcsarnok – Menü Pont galéria és/vagy Műcsarnok Bistro).
Bővebben: www.mucsarnok.hu »

Festett gömböcök
Festett gömböcök

• A VAM Design Centerben a formatervezés és a divat jegyében telik a Múzeumok Éjszakája. Már délután 3-tól tárlatvezetéssel láthatók a 19–21. századi belsőépítészet emblematikus dizájntárgyai, köztük Philippe Starck, Frank Lloyd Wright és Breuer Marcell alkotásai. Lesz divatbemutató, és az aktuális trendekkel, formákkal, színekkel és női szerepekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.
Bővebben: www.vamdesign.hu »

 Vidéki programok

Természetesen a rendezvénysorozat nemcsak a fővárosban, hanem számos vidéki helyszínen is megrendezésre kerül, és mi itt elsősorban a nagyobb városok programjaiból adnánk ízelítőt. Aki már többször megjárta a budapesti éjszakát, feltétlenül érdemes autóba szállnia a színes felhozatalért.

Gödöllő: A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum idén is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatába. A hagyományos, kosztümös tárlatvezetések és a hangulatos, gyertyafényes díszudvari koncertek mellett különleges csemegének számítanak a most megújított parkban tartandó szakvezetések és a padlástúra. A kicsiket 21 óráig kézműves-foglalkozások is várják, amelyek esti mesével végződnek.

Miskolc: A beatkorszak jegyében zajlik idén a Miskolci Galéria Rákóczi-házában a Múzeumok Éjszakája, az ország egyetlen vidéki teátrummúzeumában, a Színháztörténeti és Színészmúzeumban pedig zenés beszélgetés és verseskötet-bemutató várja a kíváncsi látogatókat.

Kaposvár: A kaposvári Somogy Megyei Múzeum harmadszor csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényeihez; az érdeklődők a kétszáz forintos, jelképes belépőért részt vehetnek a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum programjain és kiállításain, ellátogathatnak a Róma-hegyi Rippl-Rónai Emlékmúzeumba és a megyei levéltárba. A Trio Combo együttesnek köszönhetően folyamatos élő zenével, gyermek- és családi programokkal (pl. múzeumi nyomozás, cukrászmester-bemutató…) egyaránt várják a látogatókat.

Pécs: A pécsi Régészeti Múzeum többek között a török hódoltság korát idéző csempe-, textil- és szőnyegfestéssel, valamint török fegyverek, fejfedők és szimbólumok készítésével várja az érdeklődőket. A Természettudományi Múzeum manósétára, azaz interaktív, zenés, bábos programra invitálja a legkisebbeket. A nagyobbak origamizhatnak, vagy akár részt vehetnek a Jégkorszak kiállítás tárlatvezetésén; 19 órától pedig Nagy Bandó András esti mesél. A Várostörténeti Múzeumban a középkori, illetve török kori hagyományokkal rendelkező bőrkikészítő, azaz a tímármesterség történetét bemutató interaktív előadással indul, de lesz itt ragtime-koncert is. A pécsi Néprajzi Múzeum udvarán ólomkatona-öntő, keramikus, fajátékos, mézeskalácsos várja a látogatókat. Emellett lesz bábelőadás, kézműves-foglalkozás, tárlatvezetés, valamint öltöztetés a múzeum gyűjteményéből kölcsönvett népviseletekbe.
Az eseményhez június 20-án a Mohácsi Történelmi Emlékhely is csatlakozik a Határon innen és határon túl címmel. A 18 órakor ágyúlövéssel induló programsorozat részeként a mohácsi Nimród Hagyományőrző Íjász Egyesület tart bemutatót az íjászat rejtelmeiről, az íjak használatáról.

Szekszárd: Balkáni zenével és szekszárdi borokkal várja az érdeklődőket a Borok és Húrok Fesztivál Szekszárdon, Bátán a sárközi népművészetet bemutató programokat rendeznek, Dunaföldváron a várban tartanak programokat, míg Pakson gladiátorviadalt tekinthet meg a közönség szombaton.

Debrecen: Közös szabadtéri programok és koncertek pezsdítik fel Debrecen belvárosában a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma és a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központ alkotta „múzeumi háromszöget” a szombati Múzeumok Éjszakáján. A központi téma a maszk lesz, ami köré kb. 50 programot (koncertek, vetítések…) szerveztek a rendezők.

Szeged: A szegedi programok közül az egyik legkülönösebbnek az a „rovarvacsora” ígérkezik, amelyet a Móra Ferenc Múzeum trópusipillangó-kiállításához kapcsolódóan rendeznek meg. A szegedi Kultúrpalota trópusipillangó-kiállításának látogatói zöld lombszöcskéket és tarlósáskákat kóstolhatnak majd – a rovarokat a bemutatón a szakember kevéske olajban, kurkumával ízesítve süti meg. A Vár Múzeumban vadászati kiállítás nyílik, a Kultúrpalotában és előtte koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket, s az érdeklődőknek folyamatosan induló tárlatvezetéseken mutatják be a kiállításokat. A Dél-Alföld Szépe 2010 verseny elődöntőjén pedig kiválasztják azt a hölgyet, aki egy esztendőn át a múzeum arca lesz.

Szombathely: Szombathelyen igazi különlegességekkel készülnek az eseményre: az érdeklődők szombaton bepillanthatnak a régészek munkájába, megismerkedhetnek több Vas megyei magángyűjtemény „rejtőzködő” értékeivel, fáklyafénynél járhatják be az egykori vármegyei börtönt, a gyerekek pedig „zseblámpás villamostúrát” is tehetnek.

Eger: Az egri vármúzeumba a gyerekek elvihetik kedvenc mackóikat, amelyeket múzeumi leltárba vesznek öt napra, és ki is állítják őket. A gyöngyösi Mátra Múzeumban a baglyok éjszakáját rendezik meg. Az esemény fő attrakciója lesz az a bagolyfigura-kiállítás, amelyen a tervek szerint mintegy 1500 bagolyábrázolást mutat be a Bagolyfigura Gyűjtők Egyesülete.

Győr: Óránkénti tárlatvezetéssel mutatják be az érdeklődőknek Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítását a győri Városi Művészeti Múzeumban, az élményen túl desszertkülönlegességgel, „Múzeumok Éjszakája fagylalttal” is meglepik a késő esti órák látogatóit. Az Esterházy-palota ad helyet az ígéretes ifjú tehetségek kibontakoztatásáért tevékenykedő Artist of Art Alapítvány gálaestjének, amelyen a Győri Balett ifjú művészei és a bécsi No Limit dzsesszformáció  muzsikusai mellett Szabó Gergely textiltervező és Törőcsik Katalin iparművész munkáival is találkozhat a közönség.

Szolnok: Szolnokon a megyei könyvtár a krimi jegyében állította össze éjszakai kínálatát; a könyvkiállítás és könyvturka mellett a szolnoki rendőrkapitányság szakemberei bűnügyi technikai bemutatót tartanak, majd Legyen ön a nap helyszínelője! címmel játékos vetélkedőre várják a vállalkozó kedvűeket. Éjjeli maszkabál keretében vérfarkas-szépségversenyt hirdetnek, a legszebb jelmezes egy tortát kap jutalmul.

Részletek: www.muzeumokejszakaja.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top