Szabadidő

Budapesten is kiköt a Dunatekercs

Június utolsó hétvégéjén Budapestre érkezik a Dunatekercs a Nemzetközi Duna Nap alkalmából. Különböző nemzetiségű művészek 10 országon át mintegy 3000 km-t megtéve eveznek le a Dunán a Fekete-tengerig a hosszú vászonnal. A szokatlan utazás elsődleges célja a határon túli eszmecsere, illetve hogy együttműködés alakuljon ki a művészek és művészeti egyesületek között.

Budapesten, a Művészetek Palotája előtti téren festik tovább szombaton és vasárnap 12 órától sötétedésig azt a 35 méter hosszú festővásznat, amely a Duna menti országok festőművészeinek köszönhetően egy népeket összekötő, közös művészeti alkotássá válik. A Dunatekercs budapesti alkotásának megjelenését a Fővárosi Önkormányzat szervezi a Tűzraktér köré csoportosuló fiatal alkotók közreműködésével.

A Nemzetközi Duna Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. Ezt a napot először 2004. június 29-én ünnepelték a vízgyűjtő országai abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a folyó és vízgyűjtője védelmében a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt Szófiában.

A Dunatekercs projektje 2010 tavaszán indult a Duna-forrásnál, Donaueschingenben. Az eseményhez az útvonal több városában kiállítások, akciók és előadások kapcsolódnak, ahol további alkotók csatlakozhatnak az utazáshoz szakaszonként vagy a végállomásig, a romániai Sfintu Georghe-ig, amit várhatóan szeptemberben érnek el. A Dunatekercs útjáról egy blog – www.blog.zeroarts.de – is készült, ahol az utazó művészek rendszeresen tudósítanak az újdonságokról és időpontokról, illetve az érdeklődők figyelemmel kísérhetik az út részleteit, az alkotás folyamatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top