Szabadidő

A Millennium-trilógia kezdete és Shrek végzete

3 premier, 3 kiváló film. A filmrajongók igazán elkényeztetve érezhetik magukat, ugyanis a választékban akad kőkemény, sötét thriller, animációs családi vígjáték és egy igazi Jim Carrey-jutalomjáték.
 A tetovált lány

Viki
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteUgyan az egész világ arra vár, hogy David Fincher végre megrendezze az amerikai változatát a tragikusan korán elhunyt svéd szerző, Stieg Larsson könyvének, A tetovált lány először skandináv produkcióban fut be a mozikba. A film megtekintése után azt kell mondanom, hogy Finchernek alaposan fel kell kötnie a gatyáját. A dán Niels Arden Oplev stílusa leginkább A bárányok hallgatnak-hoz hasonlít. Egy negyven évvel ezelőtti eltűnés (vagy gyilkosság?) után folyik a nyomozás, és bár a krimivonal is felettébb izgalmas, engem a két főszereplő közti kapcsolat fogott meg leginkább. Mikael Blomkvistet és Lisbeth Salandert az Isten is egymásnak teremtette, és bár van köztük érzelmi és szexuális kapcsolat, ők inkább barátai, mintsem szerelmei egymásnak. Noomi Rapace alakításában Lisbeth, vagyis a tetovált lány az utóbbi évek egyik legizgalmasabb karakterévé válik, akit bár a múltja predesztinál az örök áldozat szerepére, ő sohasem hagyja, hogy azzá váljon.

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Csaba
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteMár az is rendkívül izgalmas és szokatlan, ha egy krimiben egy negyven évvel ezelőtt történt bűntényt próbálnak felderíteni, de ha mindehhez még jön a hófedte Svédország látványa, valamint két lenyűgöző filmkarakter, a hatás egész egyszerűen bivalyerős lesz. A két és fél órás játékidő ne riasszon el senkit, mivel egy ennyire összetett kirakós játékhoz bizony idő kell. A karakterek mindig az eszüket használva jutnak A pontból B pontba, és a logikájuk mindig teljesen követhető, ami a néző számára is élvezetesebbé teszi a nyomozást. A sötét, rideg hangulat végig garantált, és a bűntény mellett a két főszereplő egyéni drámái is hangsúlyosak. Lisbeth Salander megerőszakolása, majd az ezt követő bosszú képei igazán húsba vágóak, de egy jó thrillertől el is várható, hogy kicsit sokkolja a nézőjét.

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Rendezte: Niels Arden Oplev
Szereplők: Noomi Rapace, Michael Niqvist, Lena Endre, Peter Haber
Eredeti cím: The Girl with the Dragon Tattoo
A film honlapja: www.thegirlwiththedragontattoo.co.uk »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 4)

 I Love You Phillip Morris

Viki
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteAz első kritikák szerint a Jim Carrey és Ewan McGregor nevével fémjelzett vígjáték bántó sztereotípiákban gondolkodik, és folyton ezeket parodizálja, és bár ezért nekem is illene nem szeretnem a filmet, mégsem tudtam neki ellenállni. A Tapló Télapó írópárosa olyan gonosz, gátlástalan módon viszi végig a cselekményt, hogy a fekete humorra kaphatóbb énünk egyszerűen képtelen nem hatalmasakat röhögni rajta. Jim Carrey egy heteró (legalábbis annak látszó) családapát alakít, aki egy baleset után megvilágosodva vállalja fel melegségét, de abból is a legextravagánsabb életformát. Ehhez bizony pénz kell, amit biztosítási csalások elkövetésével teremt elő. A börtönben ismerkedik meg álmai pasijával (Ewan McGregor), aki nála hamarabb szabadul, ezért kénytelen kiszökni hozzá. Újra meg újra… Carrey orkánszerű poénkitörései mellett McGregor mindenképp halovány, de jól tudja, hogy neki itt inkább asszisztálnia illik a földkerekség egyik legjobb komikusának one man show-jához, ahol egyszerűen mindenki át lesz verve, beleértve a nézőt is.

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Csaba
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteOké, valljuk be, kicsit kényelmetlen nézni, ahogy Ewan McGregor szerelmes pillantással kel fel Jim Carrey combjai közül, de a két író és rendező, Glenn Ficarra és John Requa erőssége pont abban rejlik, hogy nem ismernek tabukat. Amikor a film elején közlik a szülei a még gyerek Steven Russell-lel, hogy az örökbefogadása annak idején teljesen legális volt, hiszen sok pénzt fizettek érte a parkolóban, már meg vagyunk véve. Igazi gonoszkodó, feketehumor-bomba az I Love You Phillip Morris, melynek két zseniális montázsa (a börtön bemutatása, valamint Carrey szökéssorozata) az utóbbi évek legviccesebb momentumai, de a legjobban mégis Ewan McGregor egyénire sikeredett szerelmi vallomásán, valamint Carrey exnejének küldött ajándékain tudtam röhögni. És persze azon, hogy mindez igaz történet alapján készült…

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Rendezte: Glenn Ficarra, John Requa
Szereplők: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
Eredeti cím: I Love You Phillip Morris
A film honlapja: www.europacorp.com/dossiers/iloveyou »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 4,5)

 Shrek a vége, fuss el véle

Viki
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteAzt ígérték, hogy a Shrek negyedik részével véget ér a széria, amit egy ilyen sok pénzt hozó vállalkozás esetében nehéz elképzelni, de ha a harmadik rész minőségét és a negyedik részre teljesen elfogyó meseutalásokat vesszük alapul, talán mégis lehet benne valami. A Shrek legfőbb vonzereje pont abban rejlett, hogy kedvenc gyerekkori meséinknek mutatott görbe tükröt, de az első két epizód után elfogytak az ötletek, és mára csak a mindenki által kedvelt főhősök karaktereiből él a sorozat. Persze Csizmás Kandúr tekintetének még sokadjára sem tudunk ellenállni, és Shreket, Szamarat és Fionát is öröm viszontlátni, de valahogy ez a Shrek már nem az, akit annak idején megszoktunk és megszerettünk. Ha a sztori nem volna annyira eredeti (egy alternatív valóságos mizéria, persze gyerekeknek is élvezhető szintre egyszerűsítve), alig volna jobb a kritikus harmadik résznél, és bár annak felülmúlása sikerül neki, az első kettő már nagyon messze van.

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Csaba
A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzeteHányszor lehet még eladni azt, hogy Shrek nem érzi jól a bőrében, nem szereti a népszerűséget és a családdal járó kötöttségeket, és újra szabad akar lenni? Már egyszer sem, mivel a DreamWorks ígérete szerint a negyedik résszel lezárul a sorozat. Bár érezhető a gyengülés, az új rész kövér Csizmás Kandúrjából, a víg ogrék seregéből vagy a furulyás bérgyilkosból azért arra következtetünk, hogy van itt még szufla és kreativitás, csak nem sikerült belőle a legtöbbet kihozni. Az egyetlen napért a múltját elcserélő Shreknek mindent elölről kell kezdenie, vagyis újra kell barátkoznia Szamárral, és ami a legfőbb: vissza kell szereznie Fiona szerelmét. A cselekmény ugyan néha leül egy kicsit, a poénok is váltakozó színvonalúak, de azért sajnálni fogom, hogy most látom a kedvenceimet utoljára, ugyanis ez a negyedik rész egyáltalán nem sikerült olyan rosszul.

A Millenium-trilógia kezdete, és Shrek végzete

Rendezte: Mike Mitchell
Eredeti cím: Shrek Forever After
A film honlapja: www.shrek.com
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 3, Csaba: 3,5)

Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top