Szabadidő

3 kultúrtipp, amiért érdemes Balatonfüredre kirándulni

Mediterrán éghajlatával és kellemes klímájával már a boldog békeidőkben kedvelt nyaralóhely volt, és romantikus hangulata több évtized múltán sem kopott meg. Balatonfüred pezsgő kulturális életével újabb okot ad a látogatásra.
 Vendégségben Jókainál

A Balaton-parttól alig néhány percnyi sétára elbűvölő villák bújnak meg az öreg fák árnyékában. Hosszú évekig a Blaha-villa volt a legismertebb „híres” villa – homlokzatán a felirat: Blaha Lujza nyaralója 1893–1916, e ház volt a nemzet csalogányának legkedvesebb fészke –, és amelyben napjainkban szálloda és étterem működik. Életemben itt ettem a legfinomabb harcsapaprikást túrós csuszával, és bár biztosan vannak autentikusabb ételek is, nekem ez a balatoni íz, nem a sajtos-tejfölös lángos.

Szökőkút a mólónál Fotó: Sz.Zs.
Szökőkút a mólónál (fotó: Sz. Zs.)

A Blaha-villától pár háznyira található a Jókai-villa, amely megújult, és ledönt minden előítéletet, amely vidéki kisvárosok poros emlékházaiból rám ragadt. A Jókai-villa korhű, miközben modern, és egyszerre állít emléket Jókai életének és műveinek.

Jókai-villa (Fotó: Myreille)
Jókai-villa (fotó: Myreille)
Jókai-villa (Fotó: Myreille)
Jókai-villa (fotó: Myreille)

A villába lépve az egyik oldalon régi táskák, mintha csak most érkezett volna meg a család, a másik oldalon információs pult, az ablakpárkány zugában méternyi, egységesen kötött Jókai-sorozat. Beljebb, az étkezőasztalon friss sárgabarack, a gyerekszobában csokor kerti virágokból, a földön szétszórt játékok. Minden élő, mintha a család elbújt volna a spájzban, csupán a tréfa kedvéért, és bármikor előbukkanhatnak, hogy most már elég a játékból, meg kell beszélni a mai menüt. A padlón diszkrét csík jelzi, eddig és ne tovább, kedves látogató, a hívogató kanapé nem a barátodé, hanem a múzeumé. A dolgozószobában az íróasztal körül Az arany ember szereplői állnak (a villa többek között arról híres, hogy Jókai itt fejezte be ezt a regényét) mint végtelen türelmű szellemalakok, de ők nemcsak a műnek állítanak emléket, hanem a régmúltban itt élt embereknek is. Jókai regényének szereplőit valós személyek után formálta.

Jókai Mór-emlékház

Hol találod? Balatonfüred, Honvéd u. 1.

Nyitva tartás:

• 2010. május 07. és 2010. szeptember 30. között kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10-től 18 óráig, pénteki és szombati napokon: 12-től 20 óráig.
• 2010. október 01. és 2011. április 30. között csütörtöktől vasárnapig: 10 és 18 óra között.
Hétfő: szünnap.

 A festő és a hercegprímás

Jókai a villájából még kilátott a Balatonra, ma már átláthatatlan a fák erdőszerű szövete. Igaz, a parti sétány még most is hívogató, azonban a déli forróságot kerülendő, érdemes kicsit elidőzni a Vaszary Villa hűvösében. A Vaszary Villa a XX. század egyik legjelesebb hazai mesterének, Vaszary János festőművész munkásságának reprezentatív válogatásával nyitotta meg kapuját. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből csaknem félszáz remekmű érkezett Balatonfüredre, azok közé a patinás falak közé, ahol a művész nagybátyja, Vaszary Kolos hercegprímás élete utolsó két évét töltötte. A festő és a hercegprímás élete is kitárul az ódon falak között.

Vaszary Villa (Fotó: Myreille)
Vaszary Villa (fotó: Myreille)

A hatalmas villa másik részében a Szomolányi-gyűjtemény, A műtárgyakba rejtett élet, illetve A gesztus művészete című kiállítás keretében Nádler István kortárs festményei kaptak helyet. A Szomolányi-gyűjtemény érdekessége, hogy egy titokzatos debreceni műgyűjtő másfél szobás lakásában halmozta fel a ritka kincseket, életében szinte senki sem tudott szenvedélyéről, halála után viszont élete merült teljes homályba, míg gyűjteménye jól megvilágított vitrinekbe.

A híres Füred torta
A híres Füred-torta

Csak annyit tudhatunk a titokzatos férfiról, amennyit az általa gyűjtött tárgyak elárulnak. Az biztos, hogy szerette a szelencéket, és tematikus gyűjteménye igazi kincs. Mindezen régi kincsek és „időutazás” után Nádler István kortárs alkotásai úgy hatnak, mint autópályán a közlekedési lámpa. Megdöbbentő és felkavaró. A szem akklimatizációja után izgalmas is: a színek és vonalak ugyanolyan történetekké állnak össze, mint a Vaszary-festmények.

A Vaszary Villában működik a Vaszary kávéház, melynek minőségére a híres Bergmann név a garancia. A villa és a hatalmas fák árnyékában, miközben kitartóan fúj a balatoni szél, megállt az idő. A bútorok modernek, a hangulat ezeréves. Vaszary és Jókai ugyanezt érezhette, amikor kiült egy délutáni kávéra. A kávéház specialitása a Füred-torta, amely csokoládéimádóknak kihagyhatatlan. Mandulás, ropogós habtorta főzött párizsi krémmel. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni.

Balatonfüred már igen régóta birtokol egy Vaszary-festményt. A Vaszary Villa közvetlen szomszédságában áll a Kerektemplom, amelynek jobb oldali mellékoltárán Vaszary János Krisztus a keresztfán című festménye látható. Érdemes még egy pillantást vetni a főoltárképre is, amely Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázolja. Az oltárképen megjelenő kút egyben utalás Balatonfüred híres és csodás gyógyvizére.

Vaszary Villa

Hol találod? Balatonfüred, Honvéd u. 2–4.

Nyitva tartás:

• 2010. május 29. és 2010. szeptember 30. között kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10-től 18 óráig, pénteki és szombati napokon: 12-től 20 óráig.
• 2010. október 1. és 2011. április 30. között csütörtöktől vasárnapig: 10-től 18 óráig.
Hétfő: szünnap.

Tagore sétány (Fotó: Myreille)
Tagore sétány (fotó: Myreille)

Aktuális kiállítások: a Vaszary János és Vaszary Kolos – A festőfejedelem és az egyházfő találkozása a Vaszary Villában 2010. október 31-ig, A műtárgyakba rejtett élet és A gesztus művészete 2010. augusztus 29-ig látogatható.
Bővebben: www.vaszaryvilla.hu »
Bővebben: www.furedkult.hu »

 A város múltja és jelene

A Városi Múzeum – a néhai fürdőigazgató villája – négy nagyobb téma: a hajózás, a gyógyfürdő, az Anna-bál és a színház köré csoportosítva mutatja be Balatonfüred történetét. Apró emlékek a város és a városban élő családok életéből, amelyek túlmutatnak azon, hogy ez a város a Balaton partján található, azonban mindig és mindent meghatároz a magyar tenger.

Városi Múzeum (Fotó: Myreille)
Városi Múzeum (fotó: Myreille)

 

Balatoni szél (Fotó: Sz.Zs.)
Balatoni szél (fotó: Sz.Zs.)

A múltbeli kalandozás után azonban éppen ideje egy városnéző sétának, és legalább egyszer az életben meg kell kóstolni a híres füredi savanyúvizet. Az Állami Szívkórház ugyancsak kapocs múlt és jelen között. A régi épület és környéke folyamatosan megújul, az ódon falak kellemesen találkoznak a modern megoldásokkal. 1926-ban a szívkórházban nyerte vissza egészségét a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore, akiről sétányt is neveztek el a Balaton-parton. A parti sétány bővelkedik szobrokban, árnyat adó fákkal, padokkal, hattyúkkal és vadkacsákkal. A kikötő mozgalmas, hajók jönnek-mennek. A kikötőben áll Borsos Miklós szobra, a Balatoni szél, és ott mintha mindig fújna a szél.

Városi Múzeum

Hol találod? Balatonfüred, Blaha u. 3.

Nyitva tartás:
• 2010. május 07. és 2010. szeptember 30. között kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10-től 18 óráig, pénteki és szombati napokon 12-től 20 óráig.
• 2010. október 01. és 2011. április 30. között csütörtöktől vasárnapig: 10:00 és 18:00 óra között.
Hétfő: szünnap.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top