Szabadidő

Kémből is megárt a sok – Hétvégi moziajánló

Bár nemrég jelentették be James Bond határozatlan idejű nyugdíjazását, a konkurenciát ez cseppet sem zavarja abban, hogy különböző kémes mozikkal támadjanak. A Kéjjel-nappalban Cameron Diaz játssza le a vászonról Tom Cruise-t, a Szellemíró pedig a megrontással vádolt Roman Polanski talán utolsó munkája.
                                                                       Kéjjel-nappal

 

Viki
Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánlóAzt azért nyugodtan nevezhetjük köztudomású dolognak, hogy a nagy nyári akciófilmek elsősorban a férfiak ízlésére építenek. Adott valami izmos csávó (jó, ez nekünk, nőknek sem rossz…), aki szanaszét lő mindent és mindenkit, és közben valami csinoska feszít végig az oldalán. A Kéjjel-nappal plakátja láttán is valami hasonlóra számítottam, de aztán kiderült: ez bizony inkább egy jó kis fricska az efféle moziknak. Az abszolút főszereplő az előzetes várakozásokkal ellentétben nem Tommy Boy, hanem Cameron Diaz, aki kedvesen naiv szőkeként botorkál végig a lövöldözések, robbanások és üldözések által tarkított cselekményen. A film újdonságát leginkább az adja, hogy a sztori nem a szuperkém, hanem az átlaglány szemszögéből lett elmesélve, Diaz pedig kihasználja a középpontba kerülést, és élete legjobb formájában komédiázza végig a filmet, igazi csajos mozivá változtatva a Kéjjel-nappalt.

Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánló

Csaba
Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánlóAzt már megszokhattuk, hogy a nagy nyári kémes akciófilmeknél a sztori csak alibit jelent a sok csinn-bummhoz. Ezúttal is valami új találmány körül zsonganak az arcok, ami természetesen egy szuperkémnél van, és mindenki meg akarja szerezni tőle. Véletlenül mellékeveredik egy all american girl, hogy együtt éljék át azt a rengeteg akciót, amit a film költségvetése előírt számukra. Hatalmas szerencse, hogy ez a középszerűnél is gyengébb alapanyag éppen James Mangold rendezőnél (A nyughatatlan) kötött ki, aki sosem elégszik meg a középszerűséggel. Az akcióról szépen áthelyezte a hangsúlyt a komédiára, Tom Cruise-ról pedig Cameron Diazra, amitől a film életre kelt. Diaz olyan energiával botladozza végig a Kéjjel-nappalt, hogy öröm nézni, ájulásai pedig az év legnagyobb filmes poénjai közé valók.

Rendezte: James Mangold
Szereplők: Cameron Diaz, Tom Cruise, Peter Sarsgaard, Paul Dano, Viola Davis
Eredeti cím: Knight and Day
A film honlapja: www.knightanddaymovie.com/
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 3,5)

                                                                          Szellemíró

 

Viki
Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánlóÖrömteli dolog, hogy Roman Polanski kapcsán végre nemcsak bulvártémában lehet írni a svájci fogva tartásáról, hanem cikkünk tárgya a rendező legújabb filmje. A szánk azonban inkább szomorúan görbül, mivel könnyen lehet, hogy a Szellemíró ezen kiváló rendező utolsó munkája. Nem lehet nem észrevenni az összefüggéseket Polanski és a film egyik főhőse, a háborús bűnökkel vádolt brit exminiszterelnök, Adam Lang között, aki ha szeretné megúszni a büntetést, nem igazán léphet ki az ENSZ eme egyezményét megkerülő Egyesült Államokból. Ugyan a Szellemíró hamisítatlan politikai thriller, a politika szó ne tartson vissza senkit a megtekintésétől, ugyanis a néző jutalma egy elejétől a végéig izgalmas, okos és szenvedélyes mozi, melyben egy író addig kutakodik életrajzi könyve alanyáról, hogy az élete komoly veszélybe kerül.

Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánló

Csaba
Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánlóHitchcock után szabadon. Polanski új (és remélhetőleg nem utolsó) filmjét az angol mester modorában készítette el. A szellemíró egy olyan személy, aki sztárok/politikusok/celebek helyett írja meg azok önéletrajzi könyvét, és ő tekintélyes summáért cserébe lemond arról, hogy a neve megjelenjen a kötetben. Ewan McGregor (a filmbeli nevére nem derül fény) a szellemírók legjobbját alakítja, aki egy öngyilkos kollégája helyett ugrik be, hogy megírja Adam Lang exminiszterelnök memoárjait, ám a Langgel töltött napok a távoli szigeten veszélybe sodorják őt. Polanski még mindig remekül teremt atmoszférát (a gyéren lakott sziget kellően klausztrofóbiás hangulatú), és tudja fokozni a feszültséget, de filmje sajnos sokszor leül, és túlságosan régimódi vonalvezetésű darab. Kevés az igazán izgalmas pillanat, és ugyan a csavarok jól időzítettek, a végeredmény még így is csak egy erős közepes. De legalább láthatjuk, hogy néz ki Kim Cattrall a Szex és New York univerzumon túl.

Kémből is megárt a sok  - Hétvégi moziajánló

Rendezte: Roman Polanski
Szereplők: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Cattrall, Tom Wilkinson
Eredeti cím: The Ghost Writer
A film honlapja: www.theghostwriter-movie.com/
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top