Szabadidő

Megbukott műsorok temetője

Nem szükségszerű, hogy a turkálóban csak szakadt és koszos ruhákat áruljanak; nem szükségszerű, hogy a leértékelt virsli zöld legyen – ahogy az sem, hogy a Poén! nevű csatorna ilyen áporodott és lehangoló legyen.
Ez egy nagyon rossz poén!

     Fald fel Amerikát! »

Ez egy nagyon rossz poén!

      Egy lépés előre »

De az. Ahogy már a Hálás Bálás second hand shop is elriaszt a koszos kirakatüvegen átsejlő, kukából kipecázott rongyokkal, úgy hőköl hátra az ember, ha azt látja, hogy egy új csatorna bukott Koós János- és Zámbó Jimmy-műsorokra épít. Nem, nem és nem.
Hova, drága barátaim? Melyik az a magyar tájegység, ahol erre volt igény, ahol ennyire lekapcsolták a lámpát? Újra levetíteni a Csacska angyalt? Reaktiválni a Lagzi Lajcsi pocakjának árnyékában nevelgetett Csocseszt, hogy Diridári című műsorában jódlizza a fülünkbe: Magyarországon még mindig riasztóan magas a funkcionális analfabéták száma, és statisztikailag egy főre egy fogkefe jut évente?
Ez nem jó poén, egyáltalán nem az.

Eleve nem értem a koncepciót. Miért Poén! a csatorna neve, ha a műsoridő jelentős részét a Kék a szeme meg az Aranyeső (hulljon rája), illetve a dél-amerikai borzalmak teszik ki? Azért, mert ismételnek Benny Hillt meg az RTL egyik emberiség elleni bűntettét, a Pasik című sorozatot?
Ez a legnagyobb baj az egésszel egyébként. Az, hogy nem a régen látott, nagy sikerek, nem az önértéken is szórakoztató, hanem a legfeljebb a nosztalgiától nézhetőre szépülő, régi műsorok futnak a csatornán. Ez sajnos egy lelombozó RTL-temető. Itt sorjáznak a csatorna elvetélt kísérletei: a viccesnek szánt, de kínosra sikeredett műsorok, mint a haldokló Antal Imrét foszlott kesztyűbábként még felpróbáló Szeszélyes, vagy a halvány Jackass-másolat Kontra, ahol annak a lehetőségét puskázták el, hogy friss és vállalható tévés arc legyen az erre egyébként tökéletesen alkalmas Supernem Szabiból. Vagy az Emberek a Holdon, a világ legrosszabb (és talán leghamarabb megbukott) stand-up műsora, meg a Koltai–Galla Gála, ahol… á, arra már nem is emlékszik senki szerintem. Vagy épp a világ második legrosszabb Jóbarátok-koppintása, a Limonádé (az aranyérmes mellényúlást a TV2 követte el Tea címmel).

Ez egy nagyon rossz poén!

Itt kókadoznak a TV2 Dáridójával szemben hősi halált halt mulatós műsorok is. Emlékeztek még a Koóstolóra? Eleve esélytelen a sikerre egy olyan koncepció, ahol Koós János csak úgy tesz, mintha túl sokat ivott volna.  

Ez egy nagyon rossz poén!Igen, vállalom, hogy nem vagyok kedves ehhez a csatornához. Több okom is van rá.
Haragszom a Poén!-ra, mert a nevében egy humorral foglalkozó csatornát ígér, de közben mintha tudomást sem venne arról, hogy az általa utánjátszott RTL Klubon voltak-vannak valóban vicces műsorok is – például a Showder Klub, egy-egy jó érzékkel vásárolt, de rendszertelenül és lehetetlen időpontokban leadott külföldi produkció, például a Vigyázz, kész, poén! (The Sketch Show). Lenne miből válogatni, és ezt az igénytelenséget nem ellensúlyozza, ha a Spangli című sorozat is feltűnik a csatornán.

Haragszom, mert igenis lenne kiből-miből válogatni, ha friss, modern és igényes tartalmakat akarunk előállítani. Biztos jobban megéri a bukott műsorok zombiparkját üzemeltetni, mint négy-öt fiatalnak adni egy stúdiót, kamerát, mikrofont, és rájuk bízni egy-másfél órányi műsoridőt? Biztos a mulatós zene a csodafegyver, amikor ott zsúfolódik egymásra még a Nóta Tv meg a Mulatós Tv meg Fásy Ádám?
Az elmúlt években sorra bújtak elő ezek a fura hátterű és indíttatású kis csatornák – elvben mind függetlenek a „nagy testvérektől”, de sokszor mégis a levetett RTL-es és TV2-s műsorok köszönnek vissza a kínálatukban. Volt köztük olyan, ami mára megtalálta a helyét – ilyen a Cool vagy épp a Film+ –, és vannak a Poén!-hoz hasonló „lebegő” csatornák is, ahol nem pontosan érteni, kinek-minek és főleg miért működtetik.

Ez egy nagyon rossz poén!

Holott épp itt, épp ebben a csatornában lenne kraft – nem is rájuk, inkább értük haragszom. Eszembe sem jutna felelősségre vonni, mondjuk, a Zone Romantica csatornát, hiszen ott tiszta a helyzet, egyértelmű a kép, az alattunk lakó Erzsikének csinálták, nem nekem. Azért bugyog ott a latin gejl, azért sorjáznak ott a sorozatgyártott, fröccsöntött gagyik. De ha már Poén!, ha már deklaráltan humoros csatornát akarnak, akkor tessék kicsit többet-jobbat belefeccölni. Fiatal humoristákkal, zenei paródiákkal, Magyarországon még kevesek által művelt szkeccsekkel vagy épp a 21. század elvárásaihoz igazított kabarékkal. Internetes jelenléttel, tematikus blogokkal, a webkettő maximális kihasználásával, sok-sok személyes eléréssel. Az poén, az vicces, azért vállveregetés járna. Nem igaz, hogy akkor, amikor minden osztály bohóca stand-upos karrierről álmodik, amikor menő dolog dumagépnek lenni, amikor a legnagyobb magyar bank komoly pénzeket költ arra, hogy ilyen fickókkal reklámozza a szolgáltatásait, akkor nem lenne jelentkező dögivel.

Az szexi lenne, az poén lenne. Ez így sajnos nem az.

Ha mégis kedvet kaptál a Poén! csatorna fenti műsoraihoz, az alábbi időpontokban láthatod őket:

Pasik hétfő, 19.30
kedd, 0.15
szerda, 15.30
Csacska Angyal naponta, 7.50
Diridári hétfő, 23.15
péntek, 20.00
szombat, 12.35
vasárnap, 21.00
Emberek a Holdon kedd, 20.00
szerda, 23.15
Benny Hill naponta, 15.00 és 19.00
Koóstoló hétfő, 21.00
szombat, 20.00


Tipp:
A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! »

Tévéműsor a neten: nlc.hu/tvmusor »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top