Szabadidő

Mozikban az év legjobb filmje

Szerzőpárosunk szokatlan magabiztossággal már 2010 közepén megtalálni vélte az év filmjét. Az Eredet soha nem látott magasságokba és mélységekbe vezeti el nézőjét az álmokon át, és az már csak mellékes, hogy a szomszéd teremben egy Catherine Zeta-Jones romkomot is játszanak.
 Eredet

Mozikban az év legjobb filmjeViki:
Harminchat fokban lehet, hogy nem a legjobb hír, hogy az Eredet igazán megmozgatja az agytekervényeinket, és egy percnyi figyelemkiesést sem tolerál, de a mozitermekben szerencsére kellemesen hűvös van ahhoz, hogy Christopher Nolan legújabb víziójával bombázzuk az agyunkat. Az Eredet nemcsak az agyunkat támadja meg, hanem a szívünket is. Ugyan látszólag egy bombasztikus akció-fantasyvel van dolgunk, de a főhős mozgatórugóit végig a felesége iránt érzett szerelme és a gyermekei szeretete mozgatja. Már az alapötlet is lebilincselő: mi lenne, ha az emberek egymás álmaiban ki-be járhatnának, és ezáltal megszerezhetőek lennének mások gondolatai? A rendező olyan következetesen visz végig minket ezen alapállításának kifejtésén, hogy a film jó részében mi is a szabályrendszer rabjai leszünk. DiCaprio pedig a szívünket rabolja el tragikus alakításával. Ha valakinek a Titanicban még túl kölyökképű volt ahhoz, hogy belezúghasson, most itt az alkalom.

Mozikban az év legjobb filmje

Mozikban az év legjobb filmjeCsaba:
A sötét lovag után nem csoda, hogy Christopher Nolan lett korunk Spielbergje, Cameronja és Kubrickja egy személyben. Hatalmas költségvetésű blockbustereket ennyi ötlettel, ésszel és érzelemmel kevés kivételtől eltekintve csak az emlegetett uraknak sikerült felruházniuk. Az álomban játszódó film ötlete simán lehetett volna elcsépelt parasztvakítás is, de rendezőnk sosem becsüli alá a nézőjét, és szereti próbák elé állítani. Az Eredet története többrétegű álmaival és bonyolult történetvezetésével kész csoda, hogy átmehetett Hollywood szűrőin, és útközben nem butították le a pénzéhes producerek.

DiCaprio egy álomtolvajt alakít, akinek az utolsó munkájában nem egy gondolatot kell kilopnia valaki álmából, hanem pont ellenkezőleg, elhelyeznie kell egyet. Ez azonban rendkívül bonyolult feladat, amelyhez egy csapatnyi szakértő támogatását kell igénybe vennie. A meghajlott városok és a szemünk láttára teremtett hidak valósággal letaglóznak minket, de a film mégsem elsősorban ezért, hanem azért az egyedi világért működik, amelyet Nolan a nézői számára teremtett, és amelybe hajlamosak lennénk két és fél óránál jóval hosszabb időre is belefeledkezni. A csodálatos kétértelmű végkifejlet pedig csak a hab a tortán. Az új Mátrix megszületett!

Mozikban az év legjobb filmje

Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Cillian Murphy, Ken Watanabe
Eredeti cím: Inception
A film honlapja: http://inceptionmovie.warnerbros.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 5/5 (Viki: 5, Csaba: 5)

 Újrakezdők – Szerelmes szingli szittert keres

Mozikban az év legjobb filmjeViki:
Mintha csak az Első a szerelem története sejlene fel előttünk. Adott egy jó karban lévő negyvenes nő, aki egy jóval fiatalabb pasiba lesz szerelmes (még a pasi háttere is stimmel), de szerelmük csak akkor teljesedhet be, ha legyőzik a környezetük előítéleteit. Természetesen jó hír, hogy ha a negyvenet elérem, és úgy nézek ki, mint Catherine Zeta-Jones, akkor simán lesz esélyem egy jóképű huszonöt évesnél, de azonkívül, hogy jót tesz az egónknak, hogy ma már nőként sem olyan lehetetlen jóval fiatalabb pasival összejönni, az Újrakezdők nem sokat tud nyújtani. Gyengécske párbeszédek, kínos jelenetek (a WC-s randi mintha csak egy Rob Schneider-gyöngyszemből pottyant volna ide) és alibi stábutaztatások követik egymást, és ha nem a még mindig ragyogó CZJ játszaná a főszerepet, végig se néztem volna.

Mozikban az év legjobb filmje

Mozikban az év legjobb filmjeCsaba:
Ha a botrányos magyar címfordítás nem riasztja el a nézőt, akár még jól is szórakozhat Catherine Zeta-Jones legújabb romkomjám. Az Újrakezdők – Szerelmes szingli szittert keres legkellemesebb meglepetése egyértelműen a színésznő maga, aki korábban nem nagyon jeleskedett vígjátékokban, pedig jól áll neki a műfaj. A Diploma előtt óta a „fiatal pasi, korosabb családos nő” téma már nem számít tabunak, de mivel még máig szokás (elsősorban irigységből) a társaságokból kiutálni egy olyan nőt, aki nála tíz-húsz évvel fiatalabb sráccal kavar, ezért a film témája ma is aktuális. Ugyan üresjáratok bőven akadnak a sztori során, bájos jelenetek (Catherine tánca egy házibulin) és néha egészen működőképes humor segítik át a nézőt a holtpontokon. Eredetiség nuku, de azt hagyjuk meg a heti másik filmpremiernek.

Mozikban az év legjobb filmje

Rendezte: Bart Freundlich
Szereplők: Catherine Zeta-Jones, Justin Bartha, Steve Antonucci
Eredeti cím: The Rebound
A film honlapja: www.therebound-movie.co.uk »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 2,5/5 (Viki: 2, Csaba: 3)

Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top