Szabadidő

7 tipp, ha kisgyerekkel indulsz nyaralni

Gyerekkel nyaralni nem pihentető, sőt talán még stresszesebb is, mint otthon a megszokott ritmus szerint élni, azonban a gyerekek imádják felfedezni a világot, és erre egy nyaralás remek alkalom. Szervezéssel pedig elkerülhető a káosz.

1. Megfelelő időzítés: éjszakai utazás, reggeli érkezés

Hosszú autóutakon akkor járunk a legjobban, ha a gyerek alvással üti el az időt. Ha nem akarjátok vagy nem tudjátok bevállalni az éjszakai vezetést, akkor is érdemes az indulást a gyerek alvásidejéhez igazítani – a lurkók általában szeretik a kiszámítható napi ritmust és a megszokott dolgaikat. Az ismerős játékok és illatok erősítik a kicsik biztonságérzetét – a kedvenc plüssöket, takarót, de még a zenélő játékot is érdemes bepakolni a kocsiba.

7 tipp, ha kisgyerekkel indulsz nyaralni

2. Készíts össze egy „varázslótáskát”!

A „varázslótáska” lényege, hogy mindig kézközelben van, és folyamatos szórakozást kínál a gyereknek. Amikor a lurkó elunja az egyik játékot, elő lehet kapni egy másikat. Olyan játékokat érdemes összeválogatni, amelyekkel a gyerekülésben is lehet játszani, nem szóródnak szét, nincsenek hegyes, éles részei, és mégis lekötik a kicsik figyelmét. Pici babák szeretik az anyósülés hátuljára rögzíthető foglalkoztatókat, a nagyobbak elnézegetnek könyveket, vagy egy autót szorongatva szemlélik a forgalmat, nagyobbacskákkal pedig lehet egy bizonyos betűvel kezdődő szavakat gyűjteni, vagy a szóvégi betűvel új szót kreálni. De ha minden kötél szakad, akkor ott a közös éneklés. Nagy gyerekdal-repertoárral kell készülni, és egy-egy verseskötet is jó mankó lehet. Azonban az útvonalat úgy célszerű kitalálni, hogy gyakran legyenek pihenőpontok, ahol kicsit szaladgálhatnak, mozoghatnak.

K's Kids
K’s Kids
Babymoov
Babymoov
Mamazon
Mamazon

3. Védekezzetek a káros sugarak ellen!

Tűző napon se gyereknek, se felnőttnek nem ajánlott tartózkodni, ha lehet, keressetek árnyékot! A legtöbb strandon bérelhettek napernyőt, vagy akad egy-két fa, de nem túl költséges kiegészítő az UV- szűrős sátor sem, amely a káros sugarakat szűri meg.
Igen sok bolt kínálatában találhatsz UV-szűrős gyerekfürdőruhát – érdemes beruházni rá, de ettől függetlenül a babák és kisgyerekek bőrét napvédő krémekkel is óvni kell. Nélkülözhetetlen továbbá a könnyű nyári sapka és kendő is.

4. Biztonságban a vízben is

A víz veszélyes „üzem” – két dologra különösen figyeljünk!
Kisgyermekkel mindig maradjunk a sekély vízben, és soha, egy pillanatra se hagyjuk őt felügyelet nélkül. A gyerekek rajonganak a fürdőzésért, a lebegésért és a sárvárak építéséért. Élvezetessé és változatossá tehetik a pancsolást a különféle úszógumik, úszómellények és lebegő úszódresszek. Vízparton a homokozóban használt játékok (lapátok, vödrök, formák) jönnek jól, de vihetünk könyvet, ceruzát, lapot, hogy egy kis „pihenésre” is rá lehessen venni a gyerkőcöt.
A másik veszélyforrás, amelyre figyelni kell, hogy a nap ugyanúgy éget fürdőzés közben, mint a parton, így az UV-sugárzás ellen itt is védekezni kell.

my pool pal
My Pool Pal
my pool pal
My Pool Pal

5. Gyerekeknek összeállított elsősegélydoboz

Az utazóágyra méretezett szúnyogháló és az elektromos szúnyogriasztó sok kellemetlenségtől tudja megkímélni a gyerekeket és a szülőket, de utazás és nyaralás közben jól jön a kéztörlésre alkalmas fertőtlenítő és nedves törlő is. A lázmérő, a lázcsillapító és az orrszívó igazi vésztartalék, akárcsak a kisolló, a napégés elleni szer, a sebfertőtlenítő és a sebtapasz. Ha a gyerek használ cumisüveget, akkor annak tisztításához is be kell csomagolni a mosószert, mosókefét és szivacsot. Néha a gyerekek kedvenc poharukból könnyebben és magabiztosan isznak, mint idegen pohárból, szóval ha még akad egy kis hely, akkor a gyerek kedvenc poharát és evőeszközeit is bepréselhetjük a csomagba.

6. Folyó ügyek – kényelmesen

A pelenkával nincs sok macera, jó sokat kell bepakolni, illetve nem árt néhány kifejezetten fürdésre tervezett változat is. Biliző vagy éppen szobatisztaságra szokó gyerekkel utazni már nagyobb fejtörés, hiszen már tudja tartani a vizeletét, de a vécét legtöbbször még nem tudja használni. Így marad az utazóbili. Többféle változatban kapható az egészen királyitól az egyszer használatos papírbiliig. Az utazáshoz tervezett bilik ürítése és tisztítása kényelmes, könnyen megoldható, és bárhol felállíthatók, ezért a gyerekek könnyen használhatják.

Cool Gear
Cool Gear

 

Gézengúzok
Gézengúzok

7. Legyen igazi szórakozás – az egész családnak

Ha már gyerektársaságban nyaralunk, célszerű mindent az ő igényeikhez, szokásaikhoz és ritmusukhoz igazítani, persze ez nem jelentheti azt, hogy csak ők diktálnak. Törekedj mindig a kompromisszumos megoldásokra – ezek a leghatékonyabbak. A csecsemő szívesen fekszik a babakocsiban, viszont gyakran kell etetned, a nagyobb gyerekek már önállóbbak, cserébe viszont beleszólnak majd a programba.
Ha mindent előre átgondolsz, kevesebb eséllyel lesz váratlan meglepetésben részed, és nem lesz rémálom a családi vakációból.

Hasznos oldalak:
Család.lap.hu »
Belfoldiutazás.lap.hu »
www.itthon.hu »
www.kinderhotels.com »
www.csaladiudules.hu »
www.utazzgyerekkel.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top