Szabadidő

Francia fricska a Dirty Dancingnek

Hivatalosan még nem köszöntött be az ősz, de a mozivásznakon már igen. Nagy nyári filmek helyett sok apró premier foglalja el a vásznainkat, és köztük is feltűnően sok a művészfilm. Fantasy bölcselkedés Jared Letóval, párszétcincálás Romain Duris-val, táncikálás 3D-ben, római légiósok harcban és sokan mások.
 Szívrablók

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereViki
A Szívrablók egészen képtelen alaphelyzete (egy csávó abból él, hogy csábítás révén párokat válasszon szét genyó rokonok/ismerősök megbízásából, két társa segítségével) ellenére van annyira pimaszan franciás mozi, hogy egy érző női szívet azonnal megfogjon. A háttérben a napfényes Monte-Carlo, az előtérben pedig Mrs. Depp, azaz Vanessa Paradis és az e héten duplázó Romain Duris, akik nagyon érzik egymást a vásznon, és a mellékszereplőkkel együtt akkora bolondozást rendeznek, hogy öröm nézni. Természetesen a profi szívtipró beleszeret „áldozatába”, aki keményebb diónak mutatkozik a megszokottnál, ráadásul a kedvéért még egy nimfomániás barátnőt is le kell szerelnie (a film legjobb poénjával), és a Dirty Dancing lépéseit is megtanulja. Szegény Patrick Swayze ezúttal boldogan foroghat a sírjában.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereCsaba
Az S. O. S. szerelem! alapsztorijának variációjában (abban azért biztosak vagyunk, hogy a franciák nem Sas Tamástól kölcsönöztek ötleteket) első ránézésre egy férfi nem sok örömet találhat, de a romantikus vígjáték szókapcsolatból szerencsére a vígjáték részére került a hangsúly. A leginkább drámai színészként tündöklő Romain Duris gátlástalanul ökörködik (műsírásai különösen emlékezetesek), a menőség mellé bújtatott bénázásai pedig különösen szerethetővé teszik fura foglalkozású figuráját. Helyzetkomikumokban remekelő forgatókönyv némi nyolcvanas évek retróval vegyítve, csipetnyi romantika, valamint sok-sok sláger. A Szívrablók igazi szerethető limonádé.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Pascal Chaumeil
Szereplők: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier
Eredeti cím: Heartbreaker
A film honlapja: www.heartbreakermovie.com »
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 4)

 Mr. Nobody

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereViki
Hányszor fordult már elő veled, hogy átgondoltad, hol is tartanál az életedben, ha annak idején a másik pasit, munkát, utazást, egyetemet stb. választod… Veled ellentétben Jaco Van Dormael rendező csak annyiban más, hogy neki volt pénze arra, hogy az alternatív verzióiról egy komplett filmet készítsen. A Mr. Nobody története nehezen elmesélhető. Adott a sci-fi-szerű kiindulópont: a világ legöregebb embere elmeséli az életét, de ez nem is egy élet, hanem több, hiszen valódi emlékek mosódnak itt össze álmokkal, fantáziákkal és kitalációkkal. Van Dormael erős képekben mesél az élet legnagyobb fordulatairól és kihívásairól, olykor egészen megkapó pillanatokkal (egy esőcsepp mindent megváltoztathat…), ütős soundtrackkel, és a film három szerelem története is egyben, melyek közül nem derül ki, melyik volt az igazi. Már ha volt ilyen köztük egyáltalán.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereCsaba
Bizonyára gyors megkövezésben lesz részem, de világéletemben irritált, ha valaki ügyes cselekményszövés vagy jófajta párbeszédek helyett álfilozofikus, amolyan Paulo Coelho-féle bölcselkedéssel akar megetetni, abból is a legközhelyesebb fajtából. A „mi lenne ha?” kérdése akár rejthetne némi izgalmat is, de a Mr. Nobody minden képsorában úgy próbál rendkívül eredetinek látszani, hogy valahogy mégis mindig sikerül a lehető legelhasználtabb és leggiccsesebb képeket és zenéket használnia. A betétdalok például mindig annyira nyilvánvalóak, hogy az már kínos, a legköltőibbnek szánt képek mind ismerősek valahonnan, így ez az ambiciózus romantikus fantasy/sci-fi/dráma/vígjáték hibrid a végére az év egyik legidegesítőbb filmjévé válik, amire a földkerekség egyik legtehetségtelenebb színésze, Jared Leto is rátesz egy lapáttal, aki valahogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Jaco Van Dormael
Szereplők: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley, Rhys Ifans
Eredeti cím: Mr. Nobody
A film honlapja: www.mrnobody-lefilm.com »
Forgalmazza: Szuez Film
Értékelés: 3/5 (Viki: 4, Csaba: 2)

 Step Up 3D

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereViki
Könyörgök, valaki csempéssze már vissza a szívet és az értelmet a táncos filmekbe! Ahhoz, hogy slágereket hallgassak, és ritmusra járjon a lábam, még nem kell feltétlenül moziba mennem, és jófajta táncosokból is kimeríthetetlen tárházat találni a YouTube-on vagy a klipcsatornákon. Az alkotók jól érezték, hogy a harmadik rész egyedül a 3D-vel tud dobbantani ezekhez képest, így a sztorival még annyira sem törődtek, mint eddig (pedig eddig sem vitték túlzásba).

Van egy Kalózok nevű tánccsapat, elképesztő módon valami gigászi táncversenyre készülnek, de legnagyobb konkurenciájuk, a Szamurájok ezt nem nézik jó szemmel. Egy árulót is küldenek a soraikba, meg a több hónapos bérletidíj-elmaradásukat sem nézik a bankok jó szemmel (röhejes módon annyi méregdrága Nike cipőt és ruhát vonultatnak fel, hogy a negyedükből simán fedeznék a teljes tartozásukat, de ez lényegtelen). A világ legrosszabb színészei mondják itt fel a világ legrosszabb dialógusait, és erről néhány látványos tánccal próbálják elterelni a figyelmünket – sikertelenül.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereCsaba
A Step Up 3D egyik jelenetében visszatérnek az előző rész színészei, hogy közösen táncikáljanak az újakkal. Az egészben a legszebb, hogy azt a részt is láttam, de már egyikükre sem emlékeztem. Az új rész szereplői is legalább ennyire markáns arcok, akik a tánc mellett filmet készítenek (mert ők művészek…), valamint gagyi bosszúkkal és árulásokkal vannak elfoglalva. A visszatérő szereplő a girnyó Moose (Adam G. Sevani), aki valóban nagyszerű táncos, de a pozitívumok ki is merültek ennyiben. A Barátok közt dialógírói azonnal fizetésemelést érdemelnének a Step Up 3D-ben hallottakhoz képest, ráadásul minden helyzetet annyira komolyan vesznek, hogy ettől az erőlködéstől a film csak még röhejesebbé válik. Hogy emellett valaki néha kirúg a vászonból, vagy lufik repülnek felénk a nézőtéren, szinte már mellékes. Ilyen az, ha koreográfusok készítenek mozit valódi filmalkotókkal szemben.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Jon Chu
Szereplők: Adam G. Sevani, Sharni Vinson, Rick Malambri
Eredeti cím: Step Up 3D
A film honlapja: www.youtube.com/user/StepUpMovie »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 2/4 (Viki: 2, Csaba: 2)

 A kilencedik légió

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereCsaba
Történelmi akciófilm mérges germán boszorkánnyal és előle loholó római légiósokkal. A kilencedik légió a tökéletes példa rá, hogy egy filmben mennyire fontos lehet a főgonosz személye. Neil Marshall mozijában ezt a szerepkört az ex-Bond Girl, Olga Kurylenko hivatott ellátni, aki színészi képességek híján csúnya sminkkel és barbár ruházattal próbál félelmetesnek látszani, de az eredmény inkább csak röhejes lesz. Így van ez, ha a formás cicababakülső nem sok tehetséget rejt. Ennek tükrében nehéz a lemészárolt kilencedik légió menekülő katonáiért izgulnunk, hiszen nehezen értjük meg, hogy miért is menekülnek ez elől a negyvenkilós modell és hasonlóan satnya bandája elől, ahelyett, hogy szembefordulnának velük, és lemészárolnák őket. Amúgy van itt sok véres kardozás, sok-sok menekülés, küzdelem a természettel, meg minden más, ami a rendező (aki A barlangot és a Démoni harcosokat is jegyezte) védjegye, de ez sajnos csak sok hűhó semmiért.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Neil Marshall
Szereplők: Michael Fassbender, Olga Kurylenko, Dominic West, Ulrich Thomsen
Eredeti cím: Centurion
A film honlapja: www.centurionmovie.com »
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 2/5

 Hét perc a mennyországban

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embereViki
Pár évvel ezelőtt a Mennyország most két palesztin öngyilkos merénylő szemszögéből mutatta meg, milyen is buszra szállni egy ránk aggatott bombával. A Hét perc a mennyországban kb. ott folytatja, ahol az a mozi abbahagyta: egy túlélő nehézségeit és traumáit boncolgatja. Galia a szerelmével utazott, amikor megtörtént a tragédia, de mivel az égések mellett részleges amnéziát is kapott, ezért nem emlékszik pontosan a történtekre. Egy évvel később, amikor a barátja meghal, az emlékek előtörnek, és már az a kérdés, hogy képes lesz-e megbirkózni velük. Az izraeli–francia–magyar koprodukcióban készült dráma páratlanul érzékeny, fájdalmas alkotás egy lélek széthullásáról, majd apránként gyógyulásáról, és mint ilyen, egyáltalán nem könnyű, ám tiszta szívből ajánlott néznivaló.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Omri Givon
Szereplők: Reymond Amsalem, Nadav Netz, Eldad Fribas, Ronit Yudkevitz
Eredeti cím: Sheva dakot be gan eden
Forgalmazza: Mozinet
Értékelés: 4/5

 Hajsza

E heti második Romain Duris-filmünkben a francia sztár már a drámai énjét mutatja nekünk. Daniel meglehetősen furcsa férfi. Barátnője és barátai is hozzá vannak szokva, hogy a túláradó szeretet és az érdektelenség között váltakozik a hangulata. Életét gyökerestül felforgatja, amikor egy idegen férfi elkezdi figyelni őt. Daniel nem tudja eldönteni, hogy ez hat ki a párkapcsolatára, vagy az amúgy is romokban van. Patrice Chéreau rendező a párkapcsolatokról mesél, egy furcsa szerelmi háromszöget használva fel ehhez.

Francia fricska a Dirty Dancing-nek és a világ legöregebb embere

Rendezte: Patrice Chéreau
Szereplők: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Gilles Cohen
Eredeti cím: Persécution
A film honlapja: www.marsdistribution.com/film/perscution »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top