Szabadidő

De nehéz az iskolatáska! 6 osztálytárstípus, akitől frászt kapsz

Sulikezdéskor minden szülő aggódik egy kicsit, vajon mi vár csemetéjére az iskolában. Kik lesznek az osztálytársai, kikkel fogja együtt tölteni a szabadidejét, vagy éppen kik rontják el az ő jó nevelését?

Körbenéztünk a hollywoodi sulis filmekben, hogy kikre számítsunk, ha a gyerek beteszi a lábát egy tipikus középiskolába.

 A geek

Ha ő lesz a gyermekünk legjobb barátja, szinte garantálható, hogy se csajozás, se vad partizás nem várható nagy számban a középiskolás években. A geek vagy egyedül, vagy hasonszőrű figurák társaságában érzi jól magát, és ugyan bárkivel lefeküdne, aki csak él és mozog, leginkább a hasonló érdeklődési körű lányok vonzzák. Különleges ismertetőjegye a szemüveg, az ízléstelen öltözködés és a hobbijai (számítógépes játékok, fantasy, filmek…) iránt érzett fanatizmus, de persze nem húzhatjuk rá minden geekre ezt a skatulyát.

Aaron Johnson – Ha/Ver
Aaron Johnson – Ha/Ver

Szavajárás:
„Mint a legtöbb srác az én koromban, egyszerűen csak léteztem” (Dave Lizewski/Aaron Johnson – Ha/Ver).
Mintapéldányok:
• Evan és Fogell (Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse) – Superbad, avagy miért ciki a szex?
• Randy Meeks (Jamie Kennedy) – Sikoly
• Enid (Thora Birch) – Tétova tinédzserek

Az álompasi

Fogpasztamosoly, sportos testalkat, jó jegyek, jó családi háttér, kék szem és minimum egy csapatkapitányi rang a suli által legkedveltebb csapatsportban (többnyire kosárlabda vagy amerikai foci). A suliban minden lány őt akarja, de ő monogám típus (amiért szintén sokan cukinak találják), de azért a gimi legszebb lányát (többnyire egyenlő a cheerleaderek vezetőjével) összeszedi magának. Igazi vezéregyéniség.

Zac Efron – High School Musical 3.
Zac Efron – High School Musical 3.

Szavajárás:
„Ez itt az utolsó alkalom, hogy jól csináljuk. Ez most az utolsó lehetőség. Össze kell dolgoznunk, és meg kell mutatnunk nekik. Ez az utolsó lehetőségünk, hogy nyomot hagyjunk magunk után. A történelem tudni fogja, kik voltunk” (Troy Bolton/Zac Efron – High School Musical 3. – Végzősök).
Mintapéldányok:
• Mike O’Donnell (Zac Efron) – Megint 17
• Link Larkin (Zac Efron) – Hajlakk
• Zack Siler (Freddie Prinze Jr.) – A csaj nem jár egyedül

 A rejtélyes alteres

Nem igazán keresi mások társaságát, de nem azért, mert rosszul nézne ki. Egyszerűen nem társaságkedvelő ember, aki a hozzá hasonló korúakhoz már túl érett gondolkodású, ezért a többiek számára fura könyveket olvas, fura filmeket néz és fura zenéket hallgat. Általában nincs minden rendben a családi háttérrel sem, és az is gyakori, hogy hetente egy-két alkalommal pszichológushoz kell járnia enyhén antiszociális viselkedése miatt. Ne lepődjünk meg, ha egy-két alkalommal már próbált öngyilkos lenni, de azon se, ha igazából vámpír.

Wes Bentley – Amerikai szépség
Wes Bentley – Amerikai szépség

Szavajárás:
„Egy olyan napon történt, amikor bármelyik percben elkezdődhetett a havazás, és szinte érezted az elektromosságot a levegőben, amit szinte hallani lehetett. És ekkor ez a zacskó mintha táncolni kezdett volna velem. Mint egy kisgyerek, aki arra kér, hogy játsszak vele” (Ricky Fitts/Wes Bentley – Amerikai szépség).
Mintapéldányok:
• Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) – Donnie Darko
• Edward Cullen (Robert Pattinson) – Alkonyat
• Jim Stark (James Dean) – Haragban a világgal

 Az eminens

Nekik az iskola bizony nem móka és kacagás. Négy év alatt egyetlen céljuk van: minél jobb jegyeket összeszedni, melyek segítségével bejuthatnak valamelyik elit egyetemre. Ehhez bármilyen fegyvert bevetnek: smúzolás a tanárokkal, szakkörök szervezése, iskolaújság szerkesztése és indulás minden létező versenyen a pluszpontok érdekében. Mindig ők az osztályelsők, és mindig ők jelentkeznek először, ha a tanár kérdez valamit.

eese Witherspoon – Gimiboszi
Reese Witherspoon – Gimiboszi

Szavajárás:
„Ó, drága Uram, Jézus, nem beszélek gyakran hozzád, és ritkán kérek dolgokat, de most segíts, kérlek, hogy megnyerjem a holnapi iskolaelnök-választást, mert megérdemlem” (Tracy Flick/Reese Witherspoon – Gimiboszi).

Mintapéldányok:
• Leigh Anne Watson (Katie Holmes) – Bosszúból jeles
• Matthew Kidman (Emile Hirsch) – Szüzet szüntess!
• Heather (Mena Suvari) – Amerikai pite

 A milliomoscsemete

Van az úgy, hogy egyeseknek minden összejön anélkül, hogy küzdeniük kellene érte. Suliba is csak azért járnak, mert muszáj, meg ugye, kell néhány balfék, aki előtt lehet flancolni a legújabb verdával/mobillal/ruhával stb. Ha gyermekünk a milliomoscsemete baráti körébe tartozik, legalább átérezhet valamit a gazdagság szeléből, amivel aztán túlzott elvárásokat zúdít az ügyben tehetetlen szüleire. Ha a pénz mellé némi igazságérzet is párosul, akkor ő az, aki bármikor kiáll a tanárokkal/igazgatóval szemben a jó ügy érdekében, hiszen ha kirúgják, nincs vesztenivalója.

Alicia Silverstone – Spinédzserek
Alicia Silverstone – Spinédzserek

Szavajárás:
„Szeretnék tenni valamit az emberiségért” (Cher Horowitz/Alicia Silverstone – Spinédzserek).
Mintapéldányok:
• William Tepper (Sean Astin) – A terror iskolája
• Chris D’Amico (Christopher Mintz-Plasse) – Ha/Ver
• Charlie Bartlett (Anton Yelchin) – Charlie Bartlett

 A szexuálisan koraérett

Tinédzserkorban egyáltalán nem kell csodálkozni azon, ha valakinek csak „az” jár folyton a fejében, viszont sokan ekkor még megmaradnak az álmodozásnál vagy a szolid ismerkedésnél (első kapcsolatok, szüzesség elvesztése stb.). Akad azonban néhány koraérett és ivarérett példány, akik már tizennyolc év alatt is nagyban játszanak a testükkel, és gyakran még az sem érdekli őket, ha vágyuk titokzatos tárgya netán a tanáruk. De azon se lepődjünk meg, ha a nagy szavak mögött egy szüzike bujkál.

Neve Campbell és Denise Richards – Vad vágyak
Neve Campbell és Denise Richards – Vad vágyak

Szavajárás:
„Én is beszállhatok a játékba? Vagy csak fiúknak való?” (Kelly Van Ryan/Denise Richards – Vad vágyak).
Mintapéldányok:
• Jennifer Check (Megan Fox) – Ördög bújt beléd
• Steven Connolly (Andrew Simpson) – Egy botrány részletei
• Angela Hayes (Mena Suvari) – Amerikai szépség

 És a többiek…

A kövér, vicces fazon
Seth (Jonah Hill) – Superbad, avagy miért ciki a szex?, Tracy Turnblad (Nikki Blonsky) – Hajlakk, Lance (Clark Duke) – Szextúra

A közveszélyes pszichopata
Bobby Kent (Nick Stahl) – Genya, Alex és Eric (Alex Frost és Eric Deulen) – Elefánt, Richard Haywood és Justin Pendleton (Ryan Gosling és Michael Pitt) – Kísérleti gyilkosság

A suli legjobb csaja
Regina George (Rachel McAdams) – Bajos csajok, Mikaela Banes (Megan Fox) – Transformers, Kathryn Merteuil (Sarah Michelle Gellar) – Kegyetlen játékok

Az örök diák
David Wooderson (Matthew McConaughey) – Tökéletlen idők, Rojál (Szabó Simon) – Moszkva tér

Az örök lázadó
Ferris Bueller (Matthew Broderick) – Meglógtam egy Ferrarival, James Hurley (James Marshall) – Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!, Suzie Toller (Neve Campbell) – Vad vágyak

A zavart lelkű
Kale (Shia LaBeouf) – Disturbia, Conrad (Timothy Hutton) – Átlagemberek, Carrie White (Sissy Spacek) – Carrie

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top