Szabadidő

Könyvek életről, halálról – 4 letehetetlen olvasnivaló

Mostanában egyre inkább divatba jön a halál. Meg a feltámadás. Na nem mint szabadidős tevékenység, hanem mint irodalmi téma.

A modern tudomány nem nagyon tud mit kezdeni azokkal a fogalmakkal, amelyeken az úgynevezett „alternatív gyógyászat” különböző ágai – többek közt az akupunktúra, a homeopátia, a fitoterápia vagy épp a csontkovácsolás – alapszanak. De ez nem is fontos, ha azt akarjuk eldönteni, hogy csupán szemfényvesztésről vagy valóban hatásos gyógyászati módszerekről van-e szó. Ugyanis a „rendes” orvoslás esetében is előfordul, hogy legfeljebb nagyon ködös elképzeléseink vannak, melyik módszer-gyógyszer miért hatásos. Viszont azt így is meg tudjuk állapítani, hogy valóban az-e.

Könyvek életről, halálrólHogy mást ne mondjunk, 1746-ban egy skót hajóorvos, bizonyos James Lind elkezdett skorbutban szenvedő páciensek csoportjainak különféle szereket adni, csak úgy próba szerencse alapon. És kiderült, hogy speciel a citrommal etetettek jobban lettek, a többiek meg nem. Ugyan még jó 150 évig rejtély maradt, hogy miért – amíg bizonyos Szent-Györgyi Albert fel nem fedezte a C-vitamint –, de azért addig is nagy sikerrel tolták a citromot a matrózoknak. Lind módszerét azóta persze jelentősen továbbfejlesztették, de az alap ugyanaz: emberek egy csoportját a vizsgált gyógyszerrel-gyógymóddal kezelik, a kontrollcsoportot meg nem, és megnézik, az előbbiek jobb arányban gyógyulnak-e, mint az utóbbiak.

Ezeket az elméleti alapoktól teljesen független módszereket az alternatív gyógyászat esetében is lehet alkalmazni. És alkalmazták is. Ezeket a vizsgálatokat tekinti át a jelen kötet, melynek egyik szerzője (Singh) a világ egyik legismertebb tudományos újságírója, míg másikuk (Ernst) egy, az alternatív gyógyászati módszereket szakmányban kutató orvos. És anélkül, hogy részletekbe mennénk, annyit azért elmondhatunk: sok biztató nem derült ki ezekből a vizsgálatokból az alternatív gyógymódokra nézve.

Szerzők: Simon Singh – Edzard Ernst
A könyv címe: Trükk vagy terápia?
Kiadó: Park Kiadó
A könyv ára: 3900 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Könyvek életről, halálrólGuillaume Musso – a francia Coelho, legalábbis ezt mondja róla a fülszöveg, nem biztos, hogy túl szerencsésen – És azután… című regénye szintén egy égető egészségügyi probléma, jelesül a halál kérdésköre körül csomósodik. Kicsit kibontva a dolgot: adva van egy 8 éves, szegénysorból származó kisfiú, Nathan Del Amico, aki, miközben gazdag barátnője megmentésére beugrik a hideg tóba, maga majdnem belehal ebbe. Aztán mégis visszatér az életbe abból a híres fényes alagútból. Majd legközelebb 30 évesen találkozunk vele, immár sikeres ügyvédként, amint éppen válófélben van feleségétől – egykori kis pajtásától, akit annak idején megmentett a halál torkából. Hogy egy szép napon egy idősebb úr toppanjon be az életébe, bizonyos doktor Goodrich, aki arról igyekszik meggyőzni, hogy látja előre, ki mikor fog meghalni. Bár gazdag New York-i ügyvédként nehéz az ilyesmit egyből beemelni, végül kénytelen belátni, lehet ebben valami. És mivel a jó doktor nem véletlenül kopogtatott nála, abba is kénytelen beletörődni, hogy bármikor a fejére zuhanhat a közmondásos tégla, így hátralevő napjait érdemes hasznosan töltenie. Mondjuk, azzal, hogy rendbe hozza kissé szétzilált emberi kapcsolatait. Persze ez csak a történet eleje, az igazi csavar a végén van, de azt nem mondjuk el, mert akkor lelőnénk a poént. De annyit elárulunk: a könyv azért addig is letehetetlen olvasmány.

Szerző: Guillaume Musso
A könyv címe: És azután…
Kiadó: Ulpius Ház
A könyv ára: 3999 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Könyvek életről, halálrólUgye félreérthetetlen, hogy ez a klasszikus dilemma: a közelgő halál fényében hirtelen mindent másképp látunk, másak lesznek a prioritások, stb., stb. Na most, ennek a kissé már elcsépelt gondolatnak az irodalmi feldolgozásához persze ezer módon hozzá lehet fogni. Például kellő iróniával, mint tette azt David Safier a Pocsék karma című nagyszerű munkájában – amellyel aztán vezette is a toplistákat hosszú ideig. Mondjuk, itt a főhős – bizonyos  Kim Lange, álomszép, súlyosan díjazott tévés műsorvezető – meg is hal egy komikus balesetben (konkrétan egy felrobbant műhold budija landol a fején). De feltámad, mégpedig hangya alakjában. És akkor összefut egy másik dagadt hangyával, bizonyos Buddhával, akitől megtudja, hogy az ember élete során karmát gyűjt, és attól függ, hogy mi lesz következő életében. Na mármost, ő vissza szeretné szerezni családját még ki sem hűlt helyébe álnokul beülő barátnőjétől, tehát sürgősen elkezd jó karmát gyűjteni, hogy újjászületve kicsit feljebb lépjen azon a bizonyos létrán. Persze hangyaként elég nehéz feladat ez, de hangyaszorgalommal (finom szóvicc…) azért annyi jótett összegurul, hogy megkezdje a hosszú utat egyre előkelőbb különböző létformák alakjában. Egy fajtársa segítségével, aki korábban szintén ember volt, és úgy hívták: Casanova.

Szerző: David Safier
A könyv címe: Pocsék karma
Kiadó: Ulpius-ház
A könyv ára: 3499 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Könyvek életről, halálrólÉs hogy a krimi műfajából is merítsünk egyet – hisz ez par excellence a halál problematikájával foglalkozik –, ajánljuk figyelmetekbe I. J. Parker Sárkánytekercs című munkáját. A sztori röviden: Japán, 11. század. Szugivara Akitada fiatal hivatalnokot a fővárosból elküldik az onnan nézve világvégi Kazuzsa tartományba, hogy ugyan derítené már ki, miért nem érkezik onnan évek óta egy fillér adó sem. Ő meg, naná, kideríti. Miközben felderít egy bonyolult összeesküvést, egy ettől nem egészen független gyilkosságot meg néhány nagyon is ezzel összefüggőt. A sztori rendben van, de azért annyira nem nagy truváj, viszont a kulturális háttér miatt a könyv így is roppant érdekes olvasmány. Bár egy japanológus tollából született kritika szerint utóbbi kicsit elnagyolt és nem elég részletes, de aki így van ezzel, annak ajánlom az A Cultural History of Japan című 8 kötetes alapmunkát, amely kapcsán biztos nem merülhet fel ez a panasz…

Szerző: I. J. Parker
A könyv címe: Sárkánytekercs
Kiadó: Athenaeum
A könyv ára: 2990 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top