Szabadidő

Mentor vagy zsarnok? 6 főnöktípus, akiktől óvakodj!

Itt van az ősz, itt van újra. A szabadságok lassan véget értek, és újra kezdődik a jó munkásélet, így nem úszhatjuk meg a bunkó/jó fej/sátáni/bürokrata stb. főnökünkkel való találkozást.

A Nők Lapja Cafe utánajárt, hogy a filmekben milyen típusú főnökökkel találkozhatunk, és némi kezelési útmutatót is próbáltunk ellesni saját okulásunkra.

 Az ördög maga

Legyünk túl rögtön a legrosszabbon. Egyeseknek sajnos az a sors jutott, hogy a főnökük igazi zsarnok, vagyis maga a két lábon járó gonosz. Időnként persze csak képletesen értve. Azt tudtuk, hogy az ügyvédszakmáról sok jót nem szabad feltételezni, de hogy Lucifer maga is egy ügyvédi iroda főnöke (Al Pacino) legyen, az csak Az ördög ügyvédje óta világos. Az ördög időnként egy menő divatmagazin főszerkesztőnőjének képében is jelentkezhet, (Miranda Priestley/Meryl Streep – Az ördög Pradát visel), de akkor se számítsunk sok jóra, ha egy afrikai diktátor (Idi Amin/Forest Whitaker – Az utolsó skót király) háziorvosának szegődünk.

Kezelési útmutató:
Bár a fizetés és a juttatások esetünkben minden másnál csábítóbbak, az ördöggel szemben nem nyerhetünk. Felmondás a lehető leggyorsabban! Spuri!

 A vágy tiltott tárgya

Kétféle ember létezik. Az egyik már belehabarodott legalább egyszer egy főnökébe, a másik pedig bele fog habarodni. A tiltott gyümölcs gyakran már önmagában vonzó, de tehetünk mi róla, ha pont a mi zsánerünkkel kerülünk egy irodába/munkahelyre? Így járt szegény Bridget Jones is Daniel Cleaverrel (Hugh Grant), de szegény Jane (Katherine Heigl) is hiába epekedett jóképű főnöke után a 27 idegen igenben, hiszen a férfi inkább a lány húgát választotta. Hasonló a felállás az Egy boltkóros naplójában is, de itt kivételként happy end lesz a házinyúlra lövés vége, nem úgy, mint az Igazából szerelemben, ahol Heike Makatschnak leginkább csak a folytonos vágyakozás és némi rövid numera jut, persze egy család szétverése és egy munkahelyi kapcsolat megromlása mellett.

Kezelési útmutató:
Bár nagy nehezen összehoztunk egy happy endes sztorit is a témában, a Nők Lapja Cafe továbbra is kitart a „házinyúlra nem lövünk!” nevű betarthatatlan örökbecsű mellett.

 A bürokrata

Folyton a nyakunkon lóg, mindent ellenőriz, mindenre háromszor figyelmeztet, és felesleges papírmunkák és kimutatások tömegét követeli meg beosztottjaitól. Minden idők legkiállhatatlanabb bürokratája a folyton a kávéscsészéjével észt osztó Bill Lumbergh (Gary Cole) a Hivatali patkányokból, akinek sajátos alteregója David Brent (Ricky Gervais) A hivatal című sorozatból. A néha szinte már beteges precizitás a mindenük, mint a Helen Mirren alakította napilap főszerkesztőjének A dolgok állásában vagy a klasszikusan dobozfejű főnököt alakító Zach Greniernek a Harcosok klubjában, akinek végül az alkalmazottja (Edward Norton) egy csúnya zsarolással ellátja a baját.

Kezelési útmutató:
Ha meg akarjuk tartani az állást, tartsuk be a szabályokat, de biztosak lehetünk benne, hogy amíg ott dolgozunk, minden este lila fejjel fogunk hazamenni. Már ha hazaérünk este a sok túlóra miatt…

 Az üvöltőbajnok

Amelyik kutya ugat, az nem harap” – tartja a mondás, ami sok esetben igaz is, de van, amikor az üvöltöző ember tényleg olyan szörnyű, mint amilyennek látszik. A minisztériumi tanácsos Malcolm Tucker (Peter Capaldi) a legválogatottabb káromkodásokkal küldi el beosztottait melegebb éghajlatra az Egy kis gubancban, ahogy a Hírharsona főszerkesztője, J. Jonah Jameson (J. K. Simmons) is folyton azzal van elfoglalva a Pókember-trilógiában, hogy fennhangon üvöltözve irányítsa az újságot, pedig valójában aranyból van a szíve. Egy fociedzőnél (Al Pacino – Minden héten háború) az ordítozás szinte szakmai alapkövetelmény, ahogy egy kiképzőtiszt (R. Lee Ermey – Acéllövedék) sem számíthat sok tekintélyre, ha nem üvölti le a kopaszok fejét. A filmstúdiómágnások (Kevin Spacey – A filmcápák hálójában) sem épp a könnyű természetükről híresek

Kezelési útmutató:
Ha a házisárkány-attitűd mögött érző szív dobog, akkor az ilyen ember könnyen kezelhető, ha nem vesszük olyan komolyan, de ha a kimondott durva gondolatokat komolyan gondolják, nem érdemes sokáig ott maradnunk. Önérzet is van a világon.

 Atyáskodó

Az igazi mentor, aki komolyan veszi azt, hogy átadja tudását a beosztottainak. Igazi pártfogó, aki megvédi az alkalmazottait, és mindig lehet rá számítani, ha netán egy jó szóra vagy pár nap szabadságra lenne szükségünk. Ezért cserébe természetesen jó munkát vár tőlünk, de egy ilyen embernek miért ne tennénk meg ezt az apró szívességet? M (Judi Dench) is folyton kimenti James Bondot a szorult helyzetekből, akárhányszor kerül is bajba a 007-es ügynök, és gondolná valaki egy pornófilmrendezőről (Burt Reynolds – Boogie Nights), hogy stábját amolyan nagy családként tartja fenn a forgatásokon kívül is, sőt számos stábtagnak nyújt lakhelyet az otthonában? A veterán Jack Crawford FBI-ügynök (Scott Glenn) is szárnyai alá veszi Clarice Starlingot A bárányok hallgatnak című filmben, és Queenan kapitány (Martin Sheen) is afféle védőangyala Leonardo DiCapriónak A téglában.

Kezelési útmutató:
Örüljünk, mint majom a farkának, és tegyünk meg mindent, hogy sokáig ezzel az emberrel dolgozhassunk. Ritka kincs manapság.

 Aki bűnre csábít

Nem csak a gonosz főnökök mellett kerülhetünk bajba. Némelyikük csak egy kicsit kapzsibb a kelleténél, esetleg megkívánja valamelyik alkalmazottját annak ellenére, hogy az épp boldog házasságban él. Így tesz Demi Moore is „szegény” Michael Douglasszel a Zaklatásban, de a Christian Bale által alakított Patrick Bateman is folyton a titkárnőjéről (sok más nő mellett) szövöget álmokat az Amerikai pszichóban. Időnként nem az alkalmazottra, hanem annak házastársára csapnak le (Kecskebűvölők), máskor pedig egész háremet tartanak fenn titkárnők gyanánt (Charlie Wilson háborúja).
A cég eredményei mindennél jobban számítanak, ezért egyes főnökfajták hajlamosak arra, hogy némi csalásra/hamisításra/hazugságra vegyenek rá minket, legyen az a tőzsdén (Michael Douglas – Tőzsdecápák), a multibizniszben (Tilda Swinton – Michael Clayton) vagy a dohányiparban (J. K. Simmons – Thank You for Smoking).

Kezelési útmutató:
Szexuális zaklatás esetében semmi sumákolás, hanem azonnali feljelentés. Csalások esetében hasonló a helyzet, ezért ha nem akarjuk börtönben végezni, jobb ellenállni a sokkötegnyi pénz csábításának. Már ha lesz lelkierőnk ellenállni.

 És a többiek…

A láthatatlan – Valahogy mindig megoldja, hogy soha ne kelljen dolgoznia, vagy ha igen, akkor ne az irodából (Bosley a Charlie angyalaiból vagy a Kelly hősei harctérről folyton lógó ezredese).

A családtag – Kicsit más a helyzet, ha az ember főnöke a saját apja vagy a keresztapja (Danny Aielo a Szemet szemért-ben vagy a Két szerető-beli családi vállalkozás, de akár A keresztapát is megemlíthetjük…).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top