Szabadidő

Elhunyt a híres francia filmrendező

Nyolcvanéves korában elhunyt Claude Chabrol filmrendező, a francia új hullám (Nouvelle vague) alapítója vasárnap.

Az 1930-ban gyógyszerészcsaládban született filmművész először jogi és irodalmi tanulmányokat folytatott Párizsban. Filmkritikusként dolgozott, ekkor kötött barátságot kötött Francois Truffaut-val, Jean-Luc Goddard-ral, Eric Rohmerrel.

1958-ban rendezte meg első nagyjátékfilmjét, A szép Serge-et, amely elindította az új hullámnak nevezett stílusirányzatot Franciaországban. A film amellett, hogy hatalmas közönségsikert aratott, elnyerte a Jean Vigo-díjat is.

Filmművészetének középpontjában a francia vidék és annak cinikus erkölcstelensége áll. Összességében közel hatvan nagyjátékfilmet – általában sajátos hangulatú pszichothrillereket – és tucatnyi televíziós alkotást forgatott, számos filmben szereplőként is feltűnt. Leghíresebb munkái között olyan filmek találhatók, mint az Unokafivérek, az Őzgidák, A hentes, a Piszkoskezű ártatlanok, a Vonzások és választások, a Női ügyek, a Doktor M, és A romlás virágai. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top