Szabadidő

A sündisznó eleganciája

A fiatal francia szerző e különleges regénye egy csapásra világhírű lett. Letehetetlenül izgalmas, tele bölcsességgel, humorral, életszeretettel… és eleganciával.
Rendeld meg a könyvet!
Rendeld meg a könyvet!

A marokkói születésű ifjú írónő könyve hosszú ideje vezető helyen áll a sikerlisták sorában, és már a megfilmesítés sorsa is elérte. Attól eltekintve, hogy filozófia-professzor szerzője talán kissé túlzásba vitte az „okoskodást” – pontosabban a szereplők filozófiában (irodalomban, filmvilágban, japanisztikában, stb. stb.) való jártasságának megjelenítését, és attól is eltekintve, hogy a regény némely beállítása élettapasztalat híján tökéletes fikció, tehát eme enyhén zavaró momentumok ellenére mégiscsak hallatlanul élvezetes olvasmány. És legfőbbképpen EMBERI, még ha ez az elején nem is túlzottan sugárzik belőle. Szellemessége franciás, kritikai megjegyzései találók, eleganciája – nos hát, az semmiképp sem a sündisznóé.

Egy könnyű kis olvasmánynál mindenképpen mélyebb élményt nyújt, talán azért, mert erősen ösztönző hatású, hogy az olvasó némely elfeledett, ismeretlen vagy tisztázatlan dolognak utánanézzen. A szereplők kitűnő megfigyelések esszenciái, amelyek közé sejthetően az önmegfigyelés eredményei is beletartoznak. A külsőre rideg és gügye, valójában roppant olvasott házmester-asszony, a szeretetre vágyó kamasz-kislány, a csupaszív portugál barátnő és Ozu Kakuro közös pályára kényszerült sorsába pillanthatunk be, aminek (és általa a regénynek) – sajnálatunkra – egy feloldozó, felszabadító következményű tragédia vet véget. Ezért tessék a könnyzacskókat is jó előre karban tartani! És persze elolvasni, még mielőtt a film hozzánk is megérkezne!

Szerző: Muriel Barbery
A könyv címe: A sündisznó eleganciája
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Geopen Könyvkiadó, 2009

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top