Szabadidő

A romantikusbestseller-gyáros: Nicholas Sparks

Könyveiből világszerte több mint 52 millió példány fogy, a 10 legjobban kereső író egyike. Eddig 15 regényt írt, a legfrissebb, Az utolsó dal nyáron jelent meg Magyarországon. Nicholas Sparks Az utolsó dal kapcsán nyilatkozott a Nők Lapja Cafénak.

Richard Gere, Diane Lane, Kevin Costner, Channing Tatum és Ryan Gosling – csak néhány sztár neve, akik Nicholas Sparks amerikai író regényeiből készült filmekben szerepeltek. Sparks regényeinek filmes adaptációi között található például az Üzenet a palackban, a Szerelmünk lapjai, az Éjjel a parton és a Kedves John is.

– Több könyvében töltenek be fontos szerepet egyedülálló apák. Az utolsó dal is egy elvált apa és a lánya kapcsolatát állítja középpontba, amellett, hogy a szerelem is fontos szerepet játszik a történetben. Boldog házasságban él, miért fontos önnek az egyedülálló férfiak téma?

– Megpróbálok hihető és érdekes múlttal rendelkező karaktereket alkotni. Szerintem az egyedülálló apák ebbe a kategóriába tartoznak. Azt szeretném, ha az olvasók átéreznék azokat a megpróbáltatásokat, amelyek egy kapcsolattal járnak, ugyanakkor megpróbálom megmutatni a szerelem fontosságát és erejét, illetve azt, hogy a szerelem hogyan segíthet leküzdeni a problémákat és az akadályokat.

Nicholas Sparks– Férfi létére szerelmes regényeket ír. Furcsa. A legtöbben inkább krimiket, sci-fiket, thrillereket „vetnek papírra”.

– De azért nem vagyok egyedül. Ráadásul sokszor a férfiak által írt szerelmes regények emlékezetesebbek, mint a nők tollából származók. Shakespeare Rómeó és Júliája is szerelmes regény volt, de Erich Segal Love Storyját is sokan ismerik. A Madison megye hídjait Robert James Waller jegyzi, míg Nicholas Evans A suttogóval ríkatott meg sok olvasót.

– Egyszer úgy nyilatkozott: az ötletek a regényekhez nem jönnek könnyen. Ennek ellenére minden évben megjelenik egy új könyve, néha kettő is.

– Az ötletek könnyen jönnek. A kitűnő ötletek azonban – ezeken az eredeti, hihető, de mégis megdöbbentő, megrendítő és egyben érdekes sztorikat értem – már sokkal ritkábbak. Mindent megteszek azért, hogy olyan regényeket írjak, amelyeket az olvasók élvezni tudnak, de ahhoz, hogy megtaláljam azt az egy témát, amelyről írni fogok, ezernyi ötletet kell végigvennem. Ez az a folyamat, amely hosszú hónapokat vehet igénybe. Utána az egészet már négy-öt hónap alatt megírom, másik két hónapot pedig a regény népszerűsítésével töltök.

– A fő műfaja: a szerelmes regények. Tervezi, hogy más műfajban is ír majd?

– Írtam már egy emlékiratot, amelynek Three Weeks with my Brother volt a címe, illetve jelenleg egy kaland-thriller forgatókönyvén dolgozom. De a fő irányvonal továbbra is az érzelmes vonal marad.

– A regényeinek csaknem a felét már filmre vitték. Emlékszik, milyen érzés volt, amikor a legelső, megfilmesítésről szóló szerződést aláírta?

– Természetesen, hiszen nagyon izgalmas időszak volt. Főleg azért, mert az, hogy az ember eladja a megfilmesítés jogait, még nem jelenti azt, hogy a darab el is fog készülni. A legizgalmasabb időszakok éppen ezért mindig a legelső forgatási napokhoz köthetők. Akkor az ember már biztosan tudja, hogy nem hiába adta el a jogokat. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ennyi művem végezte a mozivásznon.

– Milyen filmek vannak most készülőben a regényeiből?

– A Szerencsecsillag című regényemből várhatóan a következő hónapokban kezdik forgatni a filmet. Amikorra pedig ez az interjú megjelenik, már az is lehetséges, hogy a szeptemberben a boltok polcaira kerülő regényem, a Safe Haven jogait is megveszi valaki. A többi jogainak eladását még visszatartom. Talán jövőre Az őrangyalét elkezdem majd árulni.

– A Safe Haven, ahogy ön is említette, szeptemberben lát napvilágot, angol nyelven. Elárul valamit a könyvről?

– Mint ahogy minden regényem, a Safe Haven is egy észak-karolinai kisvárosban játszódó szerelmi történet lesz. Ennek ellenére azonban ez a mű mégis különbözik azoktól, amelyeket eddig írtam: ebben az alkotásban ugyanis a misztérium és a veszély is nagymértékben jelen lesz; tulajdonképpen egyes részeknél az olvasók inkább azt érezhetik majd, hogy egy thriller van a kezükben, és nem egy romantikus regény. Ennél többet azonban nem árulnék el, mert azzal lelőném a történetet. Szerintem az olvasók kedvelni fogják a Safe Havent.

Tipp – Nicholas Sparks honlapja: www.nicholassparks.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top