Szabadidő

Kirándulástippek a Dunakanyarban: Váctól Zebegényig

A Pilis és a Börzsöny hegyei közé szorított Duna festői kanyarulata tagadhatatlanul ősszel mutatja legszebb arcát. Hétvégi kiruccanástippek, ezúttal Váctól Zebegényig.

A Dunakanyar Magyarország egyik legszebb pontja, ahol a természet szépségei, az egyedülálló történelmi emlékek és a művészeti látnivalók bőséges programot kínálnak. A kirándulást úgy tervezzük, hogy jusson idő a céltalan kisvárosi sétákra és az erdei túrákra is, és ne sajnáljuk a fáradságot valamelyik páratlan panorámát nyújtó kilátóhely meghódítására sem.

 Váctól Zebegényig

A Dunakanyar keleti oldalának központját, Vácot nem csak az impozáns székesegyház és a híres kriptaleletek miatt érdemes felkeresni. A közelmúltban megszépült barokk főtere és a nagyszabású Duna-parti sétány majdnem olyan hangulatossá teszi a várost, mint amilyen a jóval látogatottabb Szentendre. A Dunának ezt az oldalát gyerekek számára a zebegényi hajózástörténeti kiállítás és a királyréti kisvasút teheti emlékezetessé.

1. tipp: Királyréti Erdei Vasút – A Kismaros és Királyrét közötti, közepesen látványos utat körülbelül 40 perc alatt teszi meg a vonat. Az 1893-ban létesített kisvasút eredetileg a Börzsönyben kivágott fa szállítására szolgált.
Nyitva tartás: április–október: naponta, november–március: hétvégén
Menetjegy: oda-vissza 1000/600 Ft
Infó: www.kisvasut-kiralyret.hu »

Kirándulástippek a Dunakanyarban: Váctól Zebegényig

2. tipp: Hajózástörténeti Múzeum, Zebegény – A különleges gyűjteményt Farkas Vince hajóskapitány hozta létre évtizedek munkájával. A tárgyak egy részét maga készítette, a többit távoli országokban gyűjtötte. A gyerekeket lenyűgözik a bámulatos vitorláshajó-modellek, az indián totemoszlopok, az afrikai maszkok és a többi izgalmas kincs. A kiállításhoz a gyűjtő lánya tart lebilincselő tárlatvezetést.
Cím: Szőnyi István u. 9.
Nyitva tartás: április–október: mindennap 10.00–16.00
Hétfő szünnap, kivéve, ha ünnepnapra esik. Nyitvatartási időn kívül is látogatható, előre egyeztetéssel.
Infó: hajozasimuzeum@gmail.com; +36 27 373 315

3. tipp: Szőnyi István Emlékmúzeum, Zebegény
A kiállításon az ismert 20. századi magyar festő, Szőnyi István (1894–1960) polgári hangulatú otthonába és műtermébe tekinthetünk be, amelyek a művész halála után szinte változatlan formában maradtak fenn. A berendezési tárgyakon kívül a festő családtagjairól és Zebegényről készített képeit is megnézhetjük.
Nyitva tartás: november–február, kedd–vasárnap: 10.00–16.00, 600/300 Ft
Infó: www.museum.hu »

Fotó: zebegeny.hu
Fotó: Zebegény.hu


4. tipp: “Memento mori” – kriptaleletek,
Vác
A Vác főterén álló egykori domonkos templom 1994-es felújításakor a restaurátorok meglepő leletekre bukkantak: a templom korábban befalazott kriptája több mint 300, a 18. században eltemetett városi polgár és szerzetes mumifikálódott tetemét őrizte. A leletek közül hármat a főtér egyik épületének pincéjében állítottak ki a korabelivel azonos viseletbe öltöztetve.
Cím: Március 15. tér 19.
Nyitva tartás: kedd–vasárnap: 10.00–18.00
Belépő: 1000/500 Ft

Fotó: Vác.hu
Fotó: Vác.hu

5. tipp: váci székesegyház
Az 1760–70-es években épült székesegyház a barokk Európa egyik első olyan temploma volt, amelyen már megjelentek az új irányzat, a klasszicizmus stílusjegyei. A templom Isidore Canevale francia építész tervei alapján, a Vác 18. századi újjáépítését irányító Migazzi Kristóf (1714–1803) váci püspök idején épült.

Kirándulástippek a Dunakanyarban: Váctól Zebegényig

Főoltárának képe Mária és Erzsébet találkozását ábrázolja, a kupolafreskó címe pedig a Szentháromság diadala, mindkettő Franz Anton Maulbertsch osztrák barokk festő alkotása. A templom a központtól tízperces sétára, déli irányban található.
Cím: Konstantin tér
Nyitva tartás: kedd–szombat: 10.00–12.00, 13.30–17.00, vasárnap: 7.30–13.00, 14.00–19.00

6. tipp: váci fegyház és diadalív
A két nevezetességet a központtól szintén 10 perc alatt érhetjük el, de ezúttal északi irányba induljunk. A mai napig működő váci fegyházban az 1950-es években sok száz politikai foglyot tartottak fogva, akik az 1956-os forradalom alatt, október 27-én kiszabadultak; ennek emlékét egy 2006-ban állított
emlékmű őrzi. Korábban itt raboskodott és itt is halt meg az 1946-ban háborús bűnösként elítélt Hóman Bálint, a Horthy-korszak meghatározó történésze, vallás- és közoktatásügyi minisztere is. A közelben álló diadalívet szintén Migazzi Kristóf építtette Mária Terézia 1764-es váci látogatása tiszteletére, a székesegyházhoz hasonlóan Canevale tervei alapján. A diadalíven a királynő és férje arcát ábrázoló dombormű látható.

 Egy kis pihenő… nem csak édesszájúaknak


Kirándulástippek a Dunakanyarban: Váctól ZebegényigHa Vácon jársz, nem teheted meg, hogy nem kóstolod meg Mihályi László sztárcukrász extravagáns cukrászati remekeit. A Váci Desszert Szalonban semmi nem olyan, mint amit megszoktál – a somlói itt csík alakú, a dobostorta pedig kerek, hogy a többi ínycsiklandozó finomságról ne is beszéljünk.

Váci Desszert Szalon, Köztársaság út 21.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 10-től 19 óráig

Kirándulástippek a Dunakanyarban: Váctól ZebegényigCikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Magyarországon című könyvből közölt részletet.

A csodákért nem kell feltétlenül a szomszédba menni, ezt példázza ez a több száz színes fotóval illusztrált, 25 belföldi úti cél leírását felvonultató kötet.
Hangulatos városok Soprontól Szabadkáig, nemzeti parkok az Őrségtől a Hortobágyig, romantikus helyszínek, családi hétvégék, természetjárás, wellnessprogramok, borkóstolók – személyesen ellenőrzött, friss információkkal + 244 szálláshely, 142 étterem, 525 fénykép, 47 térkép.


Szerző:
Farkas Zoltán
Ára:
4490 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó
www.keletnyugat.hu »
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Kirándulás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top