nlc.hu
Szabadidő
Öcsém, micsoda kavarások, avagy könyvek fillérekért

Öcsém, micsoda kavarások, avagy könyvek fillérekért

Még tart a nagy leértékelés a mega-könyváruházban, ahol sok minden más mellett lektűrgyűjteményünket is értékes darabokkal gazdagíthatjuk, gyakorlatilag fillérekért.

Öcsém, micsoda kavarások!Öcsém, micsoda kavarások voltak abban a filmben” – mondta nekem jó húsz éve egy szép délelőttön Kovácsházi őrmester, szakaszparancsnokom, majd míg kollégáim az olasz hegyivadászok képzeletbeli állásait rohamozták kitartóan, én ülhettem a lövészárokban, és meghallgathattam a másfél órás BMX banditák című film röpke három és fél órás összefoglalóját. Mondjuk, Kovácsházi őrmester nem volt egy lángelme, vagy tényleg nagyon nagy kavarások lehettek abban a filmben, de sok minden nem állt össze nekem…

Ez onnan jutott eszembe, hogy a nagy könyváruház brutális leértékelésén nagy tétel könyvet vásároltam darabonként 500 forint fejében, köztük David Ignatius Hazugságok hálója című művét. Ha ismerős a cím, az nem véletlen, hisz ebből készült a sikerfilm DiCaprio és Russell Crowe főszereplésével. Aki látta a művet, annak nem is kell mondanom, de ebben aztán tényleg vannak kavarások. A történet röviden: miután a CIA nem tud hozzáférni egy különösen veszélyes terroristához, bizonyos Szulejmánhoz, egy különösen bonyolult hírszerző akció keretében megpróbálják a haverjaival elhitetni, hogy nemcsak hogy hozzáfértek, hanem egyenesen nekik dolgozik. Ezt most nem is ragoznánk, aki nem látta a filmet, annak kötelező olvasmány. De szerintem, aki látta, annak is.

És nem ez az egyetlen kavarós kémkönyv a kínálatban. Alan Furst például a második világháború környékén játszódó kémregények mestere. Most Az éjszaka katonái című opusza került be a kínálatba. A főhős egy bolgár fiú, akinek a helyi fasiszták megölik az öccsét, így igent mond az NKVD – a korabeli orosz titkosszolgálat, a KGB elődje – együttműködési felkérésére, és Moszkvában elvégzi a kémiskolát. Öcsém, micsoda kavarások!Tágabb értelemben pedig a kötet hősei csoporttársai a tanfolyamon, akiket a jagodai, majd a jezsovi tisztogatások, a spanyol polgárháború, illetve a második világháború ide-oda vetnek. Földrajzi, politikai és „börtönügyi” szempontból egyaránt. Értelemszerűen az a könyv is tele van kavarásokkal, ahogy ezek alapján az várható is. Ráadásul korrajznak sem utolsó. És ha már szóba került a korrajz, mint olyan: a kínálatba bekerült Cristopher Isherwood novelláskötete, az Isten veled, Berlin is. Ez a könyvecske inspirálta a Kabaré című musicalt, illetve így áttételesen a klasszikus filmet is. Tudjátok: Berlin, harmincas évek stb. De ezt valószínűleg tényleg nem érdemes ragozni.

És akkor korrajz III. Feltétlenül meg kell emlékeznünk e helyütt Giulio Leoni történelmi krimijeiről is. A Dante személye körül csomósodó, következésképpen a középkori Firenzében bonyolódó történetek kriminek sem rosszak, ráadásul tele vannak kultúrtörténeti érdekességekkel – a lá Umberto Eco. A Dante és a halál mozaikja például egy olyan gyilkossági történet, amelynek fókuszában egy tudóscsoport áll. Következésképpen igen sűrűn kerülünk bele a középkor embereit foglalkoztató „tudományos” problémákat taglaló mélyenszántó beszélgetésekbe. A kor iránt érdeklődőknek biztos egy aranybánya egy-egy ilyen diskurzus. Akit azonban kevésbé izgatnak a kor mára elfeledett „nagy kérdései”, elsősorban Arisztotelész dogmáinak lehetséges értelmezései, annak annyira azért nem izgisek ezek a viták.

És akkor zárásképpen még megemlítenénk Ottavio Cappellani munkáját, a Ki a fene Lou Scortino című opuszt. Amivel vissza is térünk kiindulópontunkhoz, hisz kavarások ebben is jócskán akadnak. Nem véletlen, hisz a fiatal cataniai újságíró az olasz Ponyvaregényt akarta megírni. Vagyis olasz maffiakörnyezetbe helyezett pörgős, fordulatokkal teli, szellemes, könnyed sztorit akart írni. Ami részben sikerült is. A történet: a Szicíliából Amerikába kivándorolt sikeres maffiózó unokáját kicsit parkoltatná az óhazában, ezért megkéri egy régi haverját, hogy ugyan fogadja már be átmenetileg. De így az uncsi természetesen belekeveredik a helyi maffia zavaros ügyeibe, úgyhogy a nagypapinak utána kell menni, hogy rendet tegyen. Ami sok-sok öldökléssel jár. Szóval valóban színtiszta Ponyvaregény. Ami azért a könyvet olvasva érezhető is. Mármint hogy a szerző nem feltétlenül az irodalmi Nobel-díjat célozta meg, hanem sokkal inkább egy zsíros hollywoodi szerződést a könyv megfilmesítésére. De attól még kellemes olvasmány.

Öcsém, micsoda kavarások!David Ignatius: Hazugságok hálója
Alexandra, 2699 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Alan Furst: Az éjszaka katonái
Gold Book, 2499 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Cristopher Isherwood: Isten veled, Berlin
Európa Kiadó, 2500 Ft

Giulio Leoni: Dante és a halál mozaikja
Alexandra, 2699 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ottavio Cappellani: Ki a fene Lou Scortino?
Partvonal, 2499 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Bővebb információ az akcióról: www.alexandra.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top